News

Exclusiv. Dezvăluirea patronului din Beiuş care a vândut cu 11 lei litrul de motorină şi benzină. Cine este de vină, de fapt, pentru umflarea preţurilor la pompă

FANATIK a stat de vorbă cu patronul benzinăriei care a vândut carburanți cu 11 lei și a declanșat isteria de miercuri seara. Omul de afaceri a fost controlat de OPC și ANPC.  
10.03.2022 | 18:15
Exclusiv Dezvaluirea patronului din Beius care a vandut cu 11 lei litrul de motorina si benzina Cine este de vina de fapt pentru umflarea preturilor la pompa
Patronul benzinăriei din Beiuș susține că MOL a vrut să impună un preț de peste 10 lei pe litru / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

La mai puțin de 24 de ore după ce ministrul energiei a anunțat controale la stațiile care au vândut, miercuri seara, benzină și motorină la prețuri de peste 10 lei, inspectorii OPC și ANPC au demarat o serie de investigații la mai multe locații din țară.

Printre primele locații vizate au fost benzinăriile din Beiuș care au vândut carburanți la prețul de 11 lei. De aici a pornit, cred autoritățile, toată isteria de miercuri seara, când mii de români au luat cu asalt benzinăriile din toată țara și au făcut rezerve de combustibil, de frica unei scumpiri.

ADVERTISEMENT

”Nu există absolut niciun motiv ca mâine (joi, n.r.) benzina să ajungă la 11 lei, dar există motive ca mâine, și am discutat cu primul-ministru, ca organele de control ale statului român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preț pentru că au apărut în poze prețuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei, și de mâine să înceapă controale pentru că deja mi se pare că este o speculație, iar speculațiile trebuie aspru pedepsite, mai ales în situații de criză, cum suntem acum, cu război la frontieră”, a declarat miercuri seara, Virgil Popescu, ministrul energiei, la Digi24.

Patronul benzinăriei din Beiuș: ”A dat ordin ministrul să vină în control, au venit”

FANATIK a stat de vorbă cu Daniel Degău, patronul bezinăriei partenere MOL din Beiuș, despre care autoritățile cred că a vândut combustibil la un preț speculativ.

ADVERTISEMENT

Degău deține societatea Desira Impex SRL din Beiuș, care administrează câteva benzinării în județul Bihor. La ora la care a avut loc discuția telefonică, 3 dintre acestea erau în plin control.

”Am aici, pe mine, ANAF-ul și OPC-ul, la 3 puncte de lucru. 3 echipe de la ANAF, 3 de la OPC, care verifică hârtii, acte, prețuri… Am ajuns numărul 1 în județ. A dat ordin ministrul să vină în control, au venit!”, a declarat Daniel Degău pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Afaceristul susține că benzina a fost scumpită de furnizor

Omul de afaceri bihorean susține că s-a ajuns la prețul de 11 lei la pompă după ce benzinăria pe care o deține, parteneră MOL, a achiziționat de la furnizor combustibil cu 8,60 de lei pe litru.

”Eu sunt partener MOL și sunt obligat să iau marfă numai de la ei. 

Eu, miercuri, am avut comandă la MOL și mi s-a spus că prețul este 8,60 (per litru). Și le-am spus: cum să-mi dați cu 8,60, că eu vând cu 7,80, la pompă. Ăsta era prețul de dimineață.

ADVERTISEMENT

Mi s-a răspuns: dacă vrei, bine, dacă nu, nu. Dacă asta e politica ta de prețuri, treaba ta, dar vezi că mâine o să iei cu 10 lei. N-a trecut mult timp și a venit mailul că începând cu data de 10 martie, prețul de listă la motorină este 10,067. Am hârtiile, mailurile, tot”, a explicat omul de afaceri pentru FANATIK.

”Nu s-a întâmplat așa ceva în toată istoria”

Patronul benzinăriei spune că, în urma declarațiilor ministrului și a isteriei create printre români, compania petrolieră a redus prețurile, aplicând un discount extrem de mare.

”Iar după ce au văzut circul de aseară, azi au dat discount supra-suplimentar de 280 de dolari la mia de litri, plus TVA, să ducă prețul la adevăr. Nu s-a mai întâmplat așa ceva în toată istoria MOL-ului.

Iar, de mâine, a scăzut prețul la listă la 9,24 lei (per litru)”, a mai spus Degău, care a redus și el prețul după ce MOL a decis să acorde discount la prețul de listă. Azi, la Beiuș, motorina s-a vândut cu 9 lei, iar benzina cu 8,5 lei.

Benzinăria din Beiuș, amendată cu 35.000 de lei

Întrebat ce crede că se va întâmpla mai departe, Daniel Degău a lăsat să se înțeleagă că va avea de suferit, pentru că cineva trebuie găsit țap ispășitor.

”Nu știu ce o să se întâmple mai departe. Cine-s eu pe piața petrolului? Un nimeni în drum. Ce pot eu să fac? Nimic. Am și eu 4 stații și trăiesc din asta din ’94. N-am fost chemat o dată la poliție pentru fraude, pentru absolut nimic… Marfa, numai cu taxe… Degeaba! Dacă dă un astfel de ministru ordin că am făcut speculă… pe el! Asta e România!”, a mai spus Daniel Degău pentru FANATIK.

Desira Impex SRL, societatea administrată de Daniel Degău, a raportat, în anul 2020, o cifră de afaceri de 40,5 milioane lei și un profit net de 653.000 lei. Firma are datorii de 13,1 milioane lei și 43 de angajați.

Joi seara, autoritățile au anunțat că au amendat benzinăria din Beiuș cu 35.000 de lei și au activat o decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte. Acestea au justificat măsura prin faptul că patronul benzinăriei ar fi vândut la prețuri mai mari combustibil din stocurile preexistente. În acest fel, el ar fi mărit artificial prețul la pompă.

De ce se scumpește benzina

Compania MOL deține peste 100 de stații de benzină în România și, conform Agerpres, înregistrează un deficit de carburanți la noi în țară. Potrivit aceleiași surse, compania a scumpit deja carburanții pentru flotele de transportatori, la peste 10 lei per litrul de motorină.

Creșterea prețurilor ar fi influențată de situația din Ungaria, acolo unde cererea a crescut la cote record, pe fondul plafonării de către stat a prețului la carburanți. Hungary Today a scris că MOL a introdus restricții de cantitate la vânzarea benzinei și a motorinei.

MOL România despre situația de la Beiuș: ”Nu avem control asupra prețurilor practicate de partenerii-franciză”

MOL România a transmis redacției FANATIK o poziție legată de evenimentele care au avut loc în ultimele zile.

”MOL România se delimitează de orice practică anticoncurențială și de orice informații care ar putea genera panică în rândul populației. Cu o prezență de peste 25 de ani pe piața locală, MOL România practică o politică comercială corectă și transparentă, aliniată tuturor prevederilor legale în vigoare, fiind un jucător responsabil. MOL România colaborează permanent cu autoritățile competente și comunică transparent informațiile necesare.

MOL România înțelege circumstanțele speciale de piață și dificultățile de aprovizionare apărute în contextul conflictului din Ucraina. Prioritățile noastre sunt aliniate cu cele ale autorităților în ceea ce privește securitatea fluxului național de aprovizionare. Vom continua să comunicăm cu reprezentanții Guvernului și cooperăm pentru orice investigație.

În România, MOL are două modele de operare, stațiile proprii și stațiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanți MOL (au statutul de competitori direcți pentru stațiile proprii) și au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare.

Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare. Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, arată reprezentanții MOL România.

ADVERTISEMENT
Tags: