News

Patru persoane reținute după ancheta DIICOT la Primăria Iași. Printre ele și patronul publicației BZI

27.04.2021 | 10:33
Patru persoane retinute dupa ancheta DIICOT la Primaria Iasi Printre ele si patronul publicatiei BZI
ADVERTISEMENT

Ancheta DIICOT demarată luni la Primăria Municipiului Iași s-a soldat cu patru persoane reținute. Printre acestea se află patronul publicației BZI (Bună Ziua Iași), dar și fostul arhitect șef al instituției.

În urmă cu 24 de ore, anchetatorii au început o serie de percheziții la Primăria Iași, într-un dosar instrumentat de DIICOT. Conform anchetatorilor, este vizată o grupare constituită din 2016 specializată în obținere frauduloasă de terenuri din patrimoniul instituției publice, pe care ar fi urmat să fie construite blocuri de locuințe, și ar fi implicați funcționari publici, notari și avocați.

ADVERTISEMENT

Edilul orașului, Mihai Chirica, susţine că anchetatorii au ridicat de la sediul primăriei o serie de documente, iar dosarul ar fi fost deschis ca urmare a unei sesizări făcute de municipalitate la începutul anului.

Patronul publicației BZI, printre cele patru persoane reținute după ancheta DIICOT la Primăria Iași

Printre cei reținuti în ancheta de la Primăria Iași sunt fostul arhitect șef din primărie, Alexandru Mustiță, și patronul Buna Ziua Iasi (BZI), Claudiu Asimionesei.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor de la Ziarul de Iași, Asimionesei are calitatea de inculpat. El a fost cel care s-a ocupat de vânzarea apartamentelor din blocul ridicat în Sărărie pe terenul concesionat de Primărie în condiții suspecte.

Sursa citată mai notează că tatăl său, Ghiocel Asimionesei, a evitat să semneze documente oficiale în această afacere oneroasă, acționând doar prin interpuși.

ADVERTISEMENT

În acest dosar, alte șapte persoane, printre care și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, au fost puse sub control judiciar.

Anunțul DIICOT în legătură cu perchezițiile de la Primăria Iași

Luni, 26 aprilie, Poliția Română și DIICOT au anunțat că au fost făcute 22 de percheziţii domiciliare, în Iaşi şi în Bucureşti, iar 26 de persoane urmau să fie duse la audieri.

ADVERTISEMENT

Ancheta vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.

”Activitatea infracţională a grupului s-ar fi desfăşurat începând cu anul 2016 şi ar fi avut drept scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor terenuri din patrimoniul unei instituții publice, pe care ar fi urmat să fie construite blocuri de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Activitatea infracţională ar fi fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul Primăriei”, anunță oamenii legii.

ADVERTISEMENT
Tags: