Life

Patru rețete de ciorbă pentru această iarnă. Îți lasă gura apă și te încălzesc instant

Suntem în plină iarnă, dar dacă vrei să te bucuri de o ciorbă fierbinte, sunt patru rețete din care poți alege. Fiecare dintre ele are un gust deosebit și te încălzește instant.
06.02.2023 | 06:00
Patru retete de ciorba pentru aceasta iarna Iti lasa gura apa si te incalzesc instant
Patru rețete de ciorbă pentru această iarnă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Fie că optezi pentru o ciorbă de pui cu tăieței, o ciorbă de văcuță, o ciorbă de burtă, sau o ciorbă de perișoare, fiecare dintre ele este savuroasă și te încălzește rapid.

Rețeta pentru ciorba de burtă

Rețeta pentru ciorba de burtă spre exemplu nu este una deloc complicată. Este important însă să alegem cu grijă burta de vită pentru a ne bucura de un gust aromat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în această rețetă se folosește și usturoi, dar și smântână, pentru a avea un gust ca la carte.

Ingredientele necesare pentru ciorba de burtă sunt următoarele:

  • 1 kg burtă de vită prefiartă
  • 1 bucata rasol de vită
  • 5 ouă
  • 300 ml smântână
  • 1 țelină
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 2 cepe mari
  • 1 căpăţână usturoi
  • sare
  • piper negru
  • oțet de mere
  • pătrunjel
ADVERTISEMENT

În ceea ce privește modul de preparare, prima oară ne ocupăm de burta de vită, care se curăță bine în câteva ape, iar mai apoi se bagă la fiert alături de rasolul de vită.

Spuma care apare în urma fierberii se curăță, iar odată ce zeama devine limpede, acoperim oala cu un capac și lăsăm totul să fiarbă la foc mic, pentru a nu scădea.

ADVERTISEMENT

Cât timp zeama fierbe curățăm toate legumele, le spălăm, iar mai apoi le adăugăm în ciorbă alături de piper și de sare. Usturoiul va trebui să mai aștepte.

În timp ce fierb restul legumelor, acesta se curăță și se pisează, batem și ouăle bine, le amestecăm cu sare, dar și cu piper, alături de usturoi.

ADVERTISEMENT

În momentul în care burta și rasolul de vită au fiert, acestea se scot din oală alături de legume și se lasă la răcit. Burta, dar și carnea de pe rasol o vom tăia în fâșii subțiri și o adăugăm din nou în zeamă, lăsând la fiert alte cinci minute.

De abia după ce am oprit focul adăugăm compoziția cu usturoi și cu ouă și smântână, iar apoi oțetul. Se lasă să se așeze puțin, iar apoi este gata de degustat.

Rețeta pentru ciorba de perișoare

Ciorba de perișoare este și o alegere bună într-o zi geroasă de iarnă. Spre deosebire de ciorba de burtă însă, aceasta necesită ai mult timp de preparare, dar și ceva mai multe ingrediente.

Pentru ciorba de perișoare avem nevoie în special de legume, mai exact de morcovi, pătrunjel, țelină, ceapă, dar și ceapă, ardei, roșii și lămâie sau borș.

În ciorba de perișoare mai punem și costițe de porc, dar și sare. Pentru perișoare în schimb, ingredientele necesare sunt următoarele:

  • 700 gr carne tocată
  • 1 ceapă
  • 120 gr orez
  • 1 linguriță de sare și una de piper
  • 1 linguriță de făină
  • pătrunjel
  • 2 ouă.

Mai departe, toate legumele se curăță și se dau prin răzătoare, apoi se bagă la călit într-o oală cât se poate de încăpătoare. Adăugăm apoi și costițele și mutăm totul într-o oală pentru a adăuga în jur de 3 litri și jumătate de apă.

Totul se pune la fiert timp de 45 de minute cu capacul deasupra. Până când fierbe ciorba ne putem apuca de perișoare. Amestecăm într-un bol ceapa dată prin mașina de tocat, carnea, alături de orez, sare, dar și restul condimentelor preferate, iar mai apoi pe rulăm sub forma unei nuci.

După ce costița din zeamă a fiert, atunci adăugăm și perișoarele în supă, una câte una, pe toată suprafața oalei. Acestea trebuie să fiarbă la foc mediu în jur de 10 minute, sau mai simplu, până în momentul în care ies la suprafață.

După ce timpul a trecut, se pune capacul la oală din nou și se lasă la răcit, iar la final se adaugă și sucul de lămâie după gust.

Rețeta pentru supa de pui cu tăieței

Ciorba de burtă și ciorba de perișoare sunt sățioase într-adevăr, dar dacă vrem ceva mai ușor pentru organismul nostru, supa de pui cu tăieței este o alegere foarte bună și extrem de simplă.

Pentru a prepara supa de pui cu tăieței avem nevoie de ingredientele următoare:

  • piept de pui, spinare de pui
  • morcovi
  • păstârnac
  • ceapă
  • țelină
  • pătrunjel
  • ardei kapia
  • roșii
  • sare
  • tăieței

Pregătim o oală de patru litri cu apă rece pe care o punem la fiert. Între timp spălăm bucățile de carne de pui și le adăugăm în oală. Totul se lasă la fiert și se spumează de câte ori este nevoie, iar mai apoi se adaugă și sarea.

Cât timp zeama fierbe curățăm și spălăm legumele, indicat ar fi ca păstârnacul să rămână întreg, iar restul legumelor să fie tăiate mărunt.

Legumele le adăugăm de abia când zeama este limpede și când sus e mai formează spumă. În momentul în care legumele sunt aproape fierte adăugăm roșiile decojite tăiate cuburi, dar și ardeiul cubulețe.

Punem apoi și tăițeii la fiert, însă într-o oală separată. De abia în momentul în care zeama și toate legumele s-au fiert bine punem tăițeii în interior și mai adăugăm sare sau condimente după gust.

Putem să mai lăsăm și câteva minute la fiert astfel încât tăițeii să mai ia din aroma supei.

Rețeta pentru ciorba de văcuță

O altă rețetă foarte simplă de ciorbă, la fel de ușoară ca și cea de pui cu tăței este cea de văcuță. Pentru a o prepara avem nevoie de carne de vită bine aleasă și de legume.

Lista cu ingredientele necesare este următoarea:

  • 500 g carne de vita
  • 4 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 țelină
  • pătrinjel
  • 2 căței de usturoi
  • bulion
  • sare
  • piper

La fel ca și în cazul celorlalte rețete, prima oară curățăm și spălăm bine carnea, iar mai apoi ne ocupăm și de legume. Acestea se taie cubulețe, astfel încât să se fiarbă toate în același timp.

Ceapa, morcovii, țelina, dar și pătrunjelul se călesc în puțin ulei, iar mai apoi trecem prin acest amestec și cubulețele de carne de vită.

După câteva minute adăugăm apă peste întreaga compoziție, dar și sare și piper și lăsăm la fiert pentru 25 de minute. După ce timpul a trecut adăugăm și bulionul și mai lăsăm alte 20 de minute la fiert.

Ciorba de văcuță se poate servi alături de smântână, dar și de un ardei iute.

ADVERTISEMENT