News

Patru studenți au fost omorâți în somn în urmă cu o lună. Ce a ieșit la iveală după ce polițiștii americani l-au prins pe asasin

Un absolvent de criminologie a fost arestat în cazul uciderii misterioase a patru studenți din statul Idaho, luna trecută, a informat poliția locală.
31.12.2022 | 14:05
Patru studenti au fost omorati in somn in urma cu o luna Ce a iesit la iveala dupa ce politistii americani lau prins pe asasin
Bryan Christopher Kohberger este acuzat că a ucis patru persoane Foto: CBS/ MONROE COUNTY CORRECTION FACILITY
ADVERTISEMENT

Bryan Christopher Kohberger, în vârstă de 28 de ani, a fost reținut în Pennsylvania, la peste 4.020 de kilometri de locul crimei.

Suspect-surpriză în uciderea a patru studenți americani

Victimele, studenți la Universitatea din Idaho au fost găsite înjunghiate mortal în paturile lor, într-o casă închiriată în apropierea campusului, pe 13 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Potrivit poliției, suspectul locuia într-un oraș din apropierea locului unde au avut loc crimele.

Xana Kernodle, Ethan Chapin, Kaylee Goncalves și Madison Mogen au fost descoperiți morți din cauza multiplelor răni prin înjunghiere în locuința din micul oraș universitar Moscow, în nordul statului Idaho.

Unii dintre studenți, care aveau cu toții 20 sau 21 de ani, aveau răni defensive.

O examinare post-mortem a constatat că cei patru dormeau probabil când au fost atacați. Nu au existat dovezi de agresiune sexuală, au mai precizat oamenii legii, citați de BBC.

ADVERTISEMENT

Kohberger a fost arestat în apropierea orașului Scranton, Pennsylvania, vineri, de către poliția statală și agenți FBI. El a fost localizat la casa părinților săi din Albrightsville, au precizat oficialii.

Procurorul districtului Latah, Bill Thompson, a declarat într-o conferință de presă că suspectul se confruntă cu patru capete de acuzare pentru crimă cu premeditare și furt calificat.

ADVERTISEMENT

Kohberger, care urmează să fie extrădat în Idaho, s-a prezentat deja în fața unui judecător și a fost arestat preventiv fără cauțiune.

Ce a ieșit la iveală după ce polițiștii americani l-au prins pe asasin

Oficialii au confirmat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că suspectul era doctorand în justiție penală și criminologie la Washington State University.

ADVERTISEMENT

Campusul acesteia din orașul Pullman, Washington – unde locuia suspectul – se află la o distanță de 16 kilometri de Moscow.

“Acesta a fost un caz complex și extins”, a declarat șeful poliției din Moscow, James Fry. “Aceste crime au zdruncinat această comunitate și nicio arestare nu-i va aduce vreodată înapoi pe acești tineri studenți.”

Poliția nu a dezvăluit vreun motiv, spunând că este necesar să păstreze anumite detalii private pentru a asigura o condamnare la proces. Aceștia au declarat că investighează dacă suspectul cunoștea victimele.

James Fry a declarat că au analizat până în prezent peste 19.000 de informații primite de la public.

La începutul acestei luni, marea descoperire a anchetatorilor ar venit după ce au cerut ajutorul publicului pentru a găsi o mașină Hyundai Elantra albă văzută în apropierea casei victimelor în ziua crimelor.

Poliția a declarat vineri că a fost recuperată o Elantra, dar arma crimei nu a fost încă găsită.

Șeful poliției a refuzat să comenteze rapoartele potrivit cărora suspectul a întrebat ofițerii dacă a mai fost arestat cineva.

“Ceea ce pot să vă spun este că avem un individ în custodie care a comis aceste crime oribile și cred că comunitatea noastră este în siguranță”, a spus el. “Dar tot trebuie să fim vigilenți, nu-i așa?.”

Oficiali neidentificați din cadrul forțelor de ordine au declarat presei americane că probele ADN îl leagă pe Kohberger de aceste crime.

Reacția familiilor victimelor

Suspectul figurează ca profesor asistent pentru trei cursuri de licență în domeniul penal la Universitatea de Stat din Washington. Până acum, el nu avea niciun cazier cunoscut în Idaho, Washington sau Pennsylvania, relatează publicația Idaho Statesman, care mai precizează că a fost oprit de poliție pentru că nu purta centura de siguranță în august anul trecut în districtul Idaho care include Moscow.

Un coleg absolvent al suspectului a declarat pentru agenția de presă Associated Press că acesta părea încrezător și sociabil, dar și “super stângaci”.

Membrii familiilor victimelor își exprimaseră frustrarea cu privire la progresul anchetei.

Arestarea a avut loc în aceeași zi în care a avut loc o slujbă de comemorare pentru Kaylee Goncalves și Madison Mogen la o biserică din Coeur D’Alene, Idaho.

“Astăzi o comemorăm pe Maddie a noastră și pe prietena ei Kaylee cu ușurarea de a ști că acum poate fi îngropată cum se cuvine”, se arată într-o declarație a familiei lui Mogen.

O declarație a familiei lui Ethan Chapin către presa americană a precizat că sunt “ușurați că acest capitol s-a încheiat. Cu toate acestea, nu modifică rezultatul și nici nu ameliorează durerea. Ne este dor de Ethan, iar familia noastră este schimbată pentru totdeauna”.

ADVERTISEMENT
Tags: