News

Pastila Paxlovid de la Pfizer a primit aviz de la EMA pentru folosire în caz de urgență. Ce pacienți o primesc

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, joi, folosirea în caz de urgență a pastilei anti-Covid Paxlovid produsă de compania americană Pfizer.
16.12.2021 | 22:01
Pastila Paxlovid de la Pfizer a primit aviz de la EMA pentru folosire in caz de urgenta Ce pacienti o primesc
ADVERTISEMENT

La doar două zile după ce Pfizer prezenta un studiu care releva faptul că pastila sa anti-Covid-19, Paxlovid, are aproape 90% eficacitate în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat, medicamentul a primit aprobare parțială în UE.

Joi, 16 decembrie, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că aprobă utilizarea în caz de urgență în Uniunea Europeană a pastilei anti-Covid de la Pfizer. Forul european mai precizează că aceasta nu a primit încă autorizație completă de introducere pe piață, se arată într-un comunicat EMA.

ADVERTISEMENT

EMA a aprobat folosirea în caz de urgenţă a pastilei anti-Covid Paxlovid produsă de Pfizer

Potrivit anunțului oficial al celor de la EMA, medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi utilizat pentru a trata adulții cu Covid-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă.

Pastila Paxlovid trebuie administrată cât mai curând posibil după diagnosticul de Covid-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor.

ADVERTISEMENT

”EMA a emis acest aviz pentru a sprijini autoritățile naționale. Acestea pot decide cu privire la o posibilă utilizare timpurie a medicamentului, înainte de autorizarea generală la nivelul UE.

Acesta poate fi administrat în situații de urgență, în contextul creșterii cazurilor de Covid-19 la nivelul Europei”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Recomandarea celor de la EMA se bazează pe rezultatele unui studiu la pacienții care nu sunt spitalizați și care nu sunt vaccinați care se confruntă cu boală simptomatică, dar care prezentau riscul de a dezvolta o formă severă a bolii.

Pfizer anunța, în urmă cu câteva zile, că administrarea Paxlovid ”a redus riscul de spitalizare și deces atunci când tratamentul a fost administrat în decurs de 5 zile de la debutul simptomelor”, iar tratamentul ar trebui prelungit pe 5 zile.

ADVERTISEMENT

Studiile clinice au fost realizate în rândul a peste 2.200 de persoane şi confirmă ceea ce fusese anunţat la începutul lunii noiembrie în urma rezultatelor preliminare. Nu s-au înregistrat decese în rândul celor care au primit tratamentul. Participanţii erau nevaccinaţi şi prezentau un risc crescut de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Totodată, compania farmaceutică de peste ocean a anunţat că tratamentul său antiviral ar trebui să fie eficient și împotriva mutației Omicron a SARS-CoV-2.

EMA, recomandări privind administrarea Paxlovid

Din comunicatul EMA mai aflăm că Paxlovid nu trebuie utilizat împreună cu anumite medicamente, fie pentru că, datorită acțiunii sale, poate duce la creșteri dăunătoare ale nivelului lor din sânge, fie pentru că unele medicamente pot reduce activitatea Paxlovid.

De asemenea, Paxlovid nu trebuie administrat la pacienții cu funcție renală sau hepatică severă. Agenția mai anunță că Paxlovid nu este recomandat în timpul sarcinii.

Cele mai frecvente reacții adverse raportate în timpul tratamentului și până la 34 de zile după ultima doză de Paxlovid au fost disgeuzie (tulburări ale gustului), diaree și vărsături.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”