News

Pe cine a dat în judecată Ioana Băsescu în legătură cu terenurile agricole de la Nana. Fiica lui Traian Băsescu le-a cumpărat cu 1,3 milioane euro

Acum zece ani, Ioana Băsescu, fata cea mare a lui Traian Băsescu, a achiziționat 290 de hectare de teren arabil în localitatea Nana din județul Călărași.
09.10.2023 | 09:33
Pe cine a dat in judecata Ioana Basescu in legatura cu terenurile agricole de la Nana Fiica lui Traian Basescu lea cumparat cu 13 milioane euro
Ioana Băsescu a fost implicată în dosarul Nana, iar terenurile au fost puse sub sechestru. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, Facebook Traian Băsescu
ADVERTISEMENT

Ioana Băsescu, fata cea mare a fostului președinte al României, Traian Băsescu, a achiziționat, în 2013, 290 de hectare de teren arabil în localitatea Nana din județul Călărași, prețul tranzacției fiind de 1,3 milioane de euro. Ioana Băsescu a mărturisit că terenul a fost plătit cu credit bancar ipotecar în valoare de un milion de euro şi din surse proprii până la concurenţa su­mei de 1,3 milioane de euro.

Ioana Băsescu a făcut plângere împotriva încheierii de carte funciară

În presă s-a relatat că Traian Băsescu ar fi cumpărat, de fapt, terenurile, fiica sa fiind doar un intermediar. Ulterior, Ioana Băsescu a avut calitatea de martor în dosarul Nana, în care mai mulți funcționari din primărie, în frunte cu primarul PSD al comunei Nana din Călărași, Gheorghe Dobre, au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals, uz de fals și spălare de bani.

ADVERTISEMENT

Funcționarii au fost acuzați că au retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole cu o suprafață totală de 2.000 hectare și ar fi prejudiciat comuna cu peste trei milioane de lei. Aproape jumătate dintre cererile de revendicare a terenurilor erau formulate chiar de inculpați sau de rude ale acestora, iar Ioana Băsescu a cumpărat o parte din aceste terenuri. În timpul procesului, terenurile Ioanei Băsescu au fost puse sub sechestru. În decembrie 2022, ea a scăpat de sechestru, deoarece faptele s-au prescris.

În legătură cu terenurile de la Nana, ieșite recent de sub sechestru, Ioana Băsescu a dat în judecată Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași  – Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Oltenița, conform informațiilor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Astfel, s-au înregistrat patru dosare în aceeași zi, pe 19 septembrie 2023, la Judecătoria Oltenița.

ADVERTISEMENT

Obiectul acestor dosare este “plângere împotriva încheierii de carte funciară”, fiind vorba despre actele din 14 iulie 2023 cu numerele 24774, 24775, 24745 și 24769 eliberate de Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Oltenița pentru patru din terenurile Ioanei Băsescu. Încă nu a fost stabilit primul termen al acestor dosare în care Ioana Băsescu figurează ca petent.

Încheierea de carte funciară poate fi atacată în termenii prevăzuți de lege

Încheierea de carte funciară se realizează în momentul în care registratorul/Oficiul de Cadastru pe raza căruia este situat imobilul dispune respingerea sau admiterea cererii de înscriere. Dacă se admite cererea de recepție se merge mai departe la intabularea drepturilor reale, înscrierea provizorie ori notarea în cartea funciară.

ADVERTISEMENT

Pot exista situații când Oficiul de Cadastru admite parțial cererea de  recepție, motivând detaliat care parte a fost acceptată și care necesită modificări. Încheierea de admitere este însoțită de extrasul de carte funciară de informare care atestă modul în care s-a efectuat înscrierea în cartea funciară.

În cazul transmiterii dreptului de proprietate se comunică automat către Direcția de Taxe și Impozite un exemplar al încheierii de carte funciară, însoțită de extrasul de carte funciară de informare. Încheierea de carte funciară poate fi atacată în termenii prevăzuți de lege, însă prin aceasta nu se pot modifica ori întregi informații cuprinse în cererea pe baza căreia s-a dispus această încheiere.

ADVERTISEMENT

Terenurile Ioanei Băsescu au fost lucrate în arendă de firma Elenei Udrea

Încheierea de carte funciară este formalitatea procedurală îndeplinită de către registratorul de carte funciară prin care dispune respingerea cererilor de înscriere în cartea funciară, în cazul în care acestea nu întrunesc condiţiile legale sau nu au fost recepţionate de către inspectorul de specialitate din cadrul biroului teritorial, pe baza notei întocmite de acesta, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Terenurile cumpărate de Ioana Băsescu au fost lucrate în arendă, în perioada 2013-2014, de o firmă a Elenei Udrea, Agro Green Nana SRL, care achiziționase și ea mai multe terenuri agricole în zonă. În iunie 2023, Tribunalul București a hotărât deschiderea procedurii simplificate de faliment pentru Agro Green Nana SRL. Ioana Băsescu și Elena Udrea au achiziționat terenuri agri­cole în localitatea Nana, deoarece acestea sunt printre cele mai productive din țară.

Fermele din zonă au făcut parte din patrimoniul Institutului de Cercetare de la Fundulea, care multiplica seminţe. Potrivit estimărilor presei financiare, o fermă de 290 de hectare precum cea achiziţionată de Ioana Băsescu putea genera încasări medii de 250.000 de euro pe an din producţia de cereale şi plante tehnice.

ADVERTISEMENT