News

Percheziții în București și Ilfov. Dosar penal pentru o firmă care a livrat măști neconforme către Unifarm. Update

03.02.2021 | 14:26
Perchezitii in Bucuresti si Ilfov Dosar penal pentru o firma care a livrat masti neconforme catre Unifarm Update
ADVERTISEMENT

Un număr total de 5 percheziții au loc miercuri dimineață în București și Ilfov, într-un dosar care vizează compania de stat Unifarm. Aceasta este suspectată că ar fi achiziționat și livrat în țară peste 1 milion de măști neconforme. 


Dosar penal pentru o firmă care a livrat măști neconforme către Unifarm

UPDATE, ora 14:29 / Perchezițiile de miercuri din București și Ilfov din cazul Unifarm s-au soldat cu dosare de urmărire penală.

ADVERTISEMENT

Administratorul unei firme, dar şi societatea comercială condusă de acesta sunt urmăriţi penal pentru înşelăciune, fiind acuzaţi că în primăvara anului trecut au încheiat un contract prin care se obligau să livreze măşti medicale către Unifarm, însă au livrat măşti de proastă calitate, în cantitate mult mai mică decât cea contractată.

”În perioada 24.03.2020 – 10.04.2020 o persoană fizică, în calitate de administrator al societăţii comerciale, a indus în eroare persoana vătămată CN UNIFARM SA cu ocazia prezentării ofertei, încheierii şi executării unui contract prin prezentarea ca adevărat a faptului că societatea comercială dispune de 3.000.000 de măşti medicale marca Shengguang Instrument Cp Ltd. cu o eficienţă ridicată de filtrare, pe care le va pune la dispoziţia persoanei vătămate cu toate că în realitate suspecţii nu aveau disponibile măşti medicale, iar 1.200.000 de măşti livrate la data de 10.0.2020 erau măşti de protecţie marca Daddy Baby, ci capacitate de filtrare scăzută, cu privire la care a fost introdusă ulterior o alertă la nivel european – folosirea acestora prezint risc pentru sănătate, deoarece o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie”, au constatat procurorii, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 9:29 / În acest caz, procurorii au deschis un dosar care vizează acuzații de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achizițiile din perioada stării de urgență ale companiei, anunță Poliția Română.

Reprezentanții Poliției mai anunță că, în urma acțiunilor de miercuri, 3 februarie, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane. Nu a fost anunțată încă identitatea acestui cetățean.

ADVERTISEMENT

Percheziții de amploare în București și Ilfov, într-un dosar Unifarm privind achiziția de măști contrafăcute

Nu mai puțin de 5 percheziții se desfășoară miercuri dimineață într-un dosar cu acuzații de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către compania națională Unifarm de măști medicale în perioada stării de urgență, informează Poliția Română.

La acțiunea din această dimineață au participat polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

ADVERTISEMENT

Potrivit G4Media, care citează surse judiciare, anchetatorii cercetează achiziționarea de către compania de stat, în perioada martie-aprilie 2020, a peste 1.000.000 de măști de protecție de la o societate comercială.

Măștile neconforme au ajuns în spitalele din țară

Ulterior, măștile au ajuns în spitale de pe întreg teritoriul României. Între timp, au fost retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical. Mai mult, la nivel european a fost emisă o alertă cu privire la respectivele măști din cauza capacității reduse de filtrare.

La audieri va fi adus fostul director Unifarm, Adrian Ionel și un reprezentant al companiei care a furnizat măștile, mai scrie sursa citată anterior. Deocamdată, vizat de anchetă este doar cel de la firma furnizoare.

Comunicatul Poliției Române pe tema acestor percheziții:

”La această oră, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 5 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către o companie națională de măști medicale în perioada stării de urgență.

În același timp, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane.

Persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție, în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acesteia, pentru clarificarea situației de fapt”, anunță instituția.

ADVERTISEMENT