News

Incendiu la Marius Nasta. Care este starea de sănătate a pacienților din unitatea mobilă ATI. A fost demarată o anchetă

22.02.2021 | 15:34
Incendiu la Marius Nasta Care este starea de sanatate a pacientilor din unitatea mobila ATI A fost demarata o ancheta
ADVERTISEMENT

Incendiu la Marius Nasta. Beatrice Mahler a revenit cu explicații cu privire la starea de sănătate a pacienților internați in unitatea mobilă ATI. Între timp, poliția a demarat o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat


Update, ora 15:30

Polițiștii au anunțat începerea cercetărilor pentru a stabili ce s-a întâmplat: „cu privire la situaţia înregistrată în seara de 21 februarie la Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, Secţia 18 Poliţie efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept, a contextului în care s-a produs evenimentul”, a transmis Biroul de Presă al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Update, ora 11:10

Incendiu la Marius Nasta. Care este starea de sănătate a pacienților din unitatea mobilă ATI. Explicaţiile lui Beatrice Mahler

Managerul institulului Mariu Nasta a explicat și care este starea pacienților internați în unitatea mobilă ATI, cea vizată de alerta de incendiu. Potrivit acesteia, oamenii internați au vârste cuprinse între 52 și 65 de ani. Patru dintre ei sunt în continuare la terapie intensivă, toți au ventilaţie non-invazivă, dar nu sunt intubaţi.

„Pacienţii prezenţi în unitatea mobilă în cursul serii, care au fost transferaţi în secţie, două sunt femei, cinci sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 52 şi 65 de ani. După transferul lor în pavilion starea lor a fost reevaluată, atât a lor, cât şi a pacienţilor din secţia de Terapie Intensivă COVID din cadrul pavilionului, astfel că după evaluare patru din pacienţii prezenţi în unitatea mobilă au rămas în secţia de Terapie Intensivă şi trei au rămas în secţie, Cei din Terapie Intensivă sunt ventilaţi non-invaziv continuu, niciunul nu este intubat, iar cei care sunt în secţie în acest moment au tot ventilaţie non-invazivă, dar intermitentă cu saturaţii peste 90% la o concentraţie între 10 şi 14 litri de oxigen”, a declarat Beatrice Mahler.

ADVERTISEMENT

Update, ora 09:50

Incidentul de la Marius Nasta. Pompierul de la institut era de șase luni în concediu

„Până în acest moment nu au venit echipele ISU, echipamentul aparține celor de la ISU și ei vor decide în acest sens. În acest moment sunt controalele normale, dar ne bucurăm pentru faptul că pacienții și personalul medical nu au pățit nimic”, a spus Beatrice Mahler.

„Pacienții care erau în unitatea mobilă sunt îngrijiți de medicii din unitatea mobilă. Sunt pacienți cu probleme grave, pacienți cu alte comorbidități, dar medicii sunt instruiți să aibă grijă de pacienți cu astfel de probleme”, a adăugat managerul de la Marius Nasta.

ADVERTISEMENT

Ea a făcut dezvăluiri uimitoare despre pompierul de la institut. Bărbatul a petrecut ultimele șase luni în concediu. Totodată, Beatrice Mahler a reiterat că a existat o flacără, contrar spuselor aurorităților, dar a precizat că aceasta s-a stins foarte repede: „colegii mi-au explicat că s-a văzut fum, a existat o flacără, dar incendiul s-a stins foarte rapid, nu a fost utilizat nici măcar extinctorul din zonă”.

„Există un pompier angajat la Institutul ”Marius Nasta”, dar de mai bine de 6 luni este în concedii, mă rog (…) Concedii medicale, concediu de odihnă, de aproape 6 luni. Este foarte greu să lucrezi cu persoane care efectiv nu vor să facă treabă, nu vor să se implice. Degeaba îți dorești ca manager să găsești soluții, să faci lucrurile să meargă, dacă unii efectiv nu vor. Este și foarte greu să sancționezi astfel de persoane, cred că este nevoie de o reevaluare a legislației în acest sens”, a explicat Mahler.

ADVERTISEMENT

Update, ora 09:30

Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat că, din primele informații, nu a fost vorba de un incendiu la unitatea mobilă ATI de la Marius Nasta: „din datele preliminare rezultă că nu a fost vorba despre un incendiu”.

„Așteptăm raportul final și vom spune exact din punctul nostru de vedere ce s-a întâmplat acolo, de unde a fost degajarea de fum”, a adăugat acesta. El a mai precizat și că nu au fost răniți, iar pacienții au fost transferați


Update, ora 07:30 

Ce s-a întâmplat la Marius Nasta? Declarații contradictorii ale reprezentaților institutului și autorităților

Raed Arafat a explicat că nu a fost în niciun moment flacără deschisă: „Nu a fost foc, nu a fost fum în interiorul tirului. Acestea sunt informaţiile pe care le avem în acest moment. Se vor evacua pacienţii de acolo, trebuie să verificăm tirul în mod liniştit, mâine la lumina zilei, pentru a vedea dacă este o problemă. Pacienţii din tir sunt cinci intubaţi, doi pe ventilaţie. Personalul medical este ok, nu este nicio problemă. Informaţiile sunt preliminare, colegii de la ISU vă vor da informaţiile exacte despre ce s-a întâmplat acolo. Dacă a fost găsit că a fost un scurtcircuit, o să zică. Aşteptăm să iasă ei şi să spună ce s-a întâmplat acolo. Secţia mobilă a fost verificată, aceste tiruri sunt noi. Vă spun încă o dată, din informaţiile pe care le am, nu a fost foc în tir”.

Și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că nu a fost vorba de un incendiu. El a menționat că a fost doar o sperietură. Autoritățile și reprezentanții institutului sunt de acord într-o singură privință: în interiorul unității mobile ATI nu a fost nici fum nici foc și niciunul dintre pacienți nu a fost afectat.

Ulterior, colonelul Șchiopu de la ISU București – Ilfov a precizat că alarma a fost dată la ora 22:22, fiind semnalat un incendiul la unitatea mobilă ATI. După ce s-au deplasat la fața locului, pompierii au evacuat pacienții și, ulterior, au făcut cecetări pentru a descoperi proveniența fumului sau a aburului. Reprezentantul ISU a dezvăluit că nu au fost găsite urme ale vreunui incendiu.

Cu toate acestea, managerul de la Marius Nasta, Beatrice Mahler, a declarat că a fost văzută o flacără deschisă: „A fost un accident care s-a petrecut la generatorul unităţi mobile, cu o flama deschisă, care a presupus mobilizarea întregii echipe de intervenție. Pacienții sunt în afară oricărui pericol, nu a fost nici fum, nici flacăra în interiorul unității mobile. Fiecare pacient este mutat în spital, pentru că sunt locuri în interiorul spitalului.

Pacienții aceștia aveau nevoie de ventilație non-invazivă. Personalul din unitatea mobilă este un personal trainuit pentru asistență pacientului critic. Sunt pacienți severi, care au risc de intubație în orice moment și de aceea supravegherea lor s-a făcut mai bine într-o secție cu personal pregătit pe terapie intensivă”, a adăugat aceasta.

Știre inițială:

Incident Vlad Voiculescu – Diana Şoşoacă la Marius Nasta. Jandarmii au intervenit asupra senatoarei

În timp ce Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu făcea declaraţii despre incidentul de la Nasta, şi-a făcut apariţia senatoarea Diana Şoşoacă. Aceasta l-a luat la întrebări pe ministru şi l-a întrebat direct pe Voiculescu “vreţi că privatizaţi sănătatea în România?” Ministrul a refuzat să răspundă întrebărilor agresive ale lui Şoşoacă şi a plecat din faţa camerelor.

Aşa cum se vede şi pe imaginile video de mai sus, Diana Şoşoacă l-a urmat pe Vlad Voiculescu şi după ce acesta a plecat şi a refuzat dialogul, moment în care a fost oprită forţat de jandarmi să mai înainteze. “Vă promit că veţi plăti pentru acest abuz! Sunt demnitar ca şi Vlad Voiculescu şi am dreptul să intru”, a ţipat Şoşoacă.

După câteva minute, a intervenit managerul Beatrice Mahler care şi-a cerut scuze Dianei Şoşoacă pentru că a fost bruscată şi a invitat-o înăuntru.

Întrebată de ziarişti de ce nu poartă mască, Şoşoacă a reacţionat violent: “Nu e treaba dumitale! Dă-mi amendă că nu port mască!”

incendiu marius nasta diana sosoaca vlad voiculescu
Filmul evenimentelor de la Marius Nasta din seara zilei de duminica 21 februarie, cu Diana Sosoaca in prim plan

“Vă putem spune că totul este în regulă. A fost un incident minor, o sperietură mare însă. Viața niciunui pacient nu a fost pusă în pericol. Ei au fost transferați pe alte secții în cadrul Institutului Marius Nasta. Nu a fost vorba de un incendiu, ci despre o degajare de abur sau de fum – asta ne vor spune exact specialiștii după ce vor face toate verificările acolo. Dar echipamentul funcționează în continuare”Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu

“Cineva are interes să inflameze lucrurile. Aici a fost un scurt circuit şi atât” – Senatoarea Diana Şoşoacă, la ieşirea de la discuţiile cu Beatrice Mahler


Ce spune Raed Arafat despre incidentul de la Marius Nasta

„Nu era foc cu flacără în tirul ATI. Probabil a fost ceva la exteriorul tirului. Echipele sunt acolo la acest moment, nu sunt probleme. O sa aflam  care e cauza fumului. Probabil pacienții vor fi relocați’”, a declarat Raed Arafat, la Institutul Marius Nasta.


Manager Marius Nasta: “Niciun pacient nu a fost rănit”

UPDATE. Managerul Institutului Marius Nasta a confirmat că niciun pacient aflat în unitatea mobilă ATI nu a fost rănit în urma incidentului și că toți cei aflați înăuntru sunt transferați în compartimentul ATI din interior.

“Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ informează pacienţii şi opinia publică în legătură cu faptul că în această seară a existat un incident la un ventilator dispus în perimetrul exterior al unităţii mobile ATI. Niciun pacient nu a fost rănit în urma acestui incident, iar în prezent pacienţii aflaţi în unitatea mobilă ATI sunt transferaţi în compartimentul ATI din interior. În prezent suntem la faţa locului pentru evalua situaţia şi a lua măsurile care se impun”, a spus Beatrice Mahler.


Cum arată ventilatorul de la Marius Nasta din care ar fi ieşit fum în seara zilei de duminică 21 februarie

FANATIK vă arată primele poze cu ventilatorul din care ar fi ieşit “fum” sau “abur”, după declaraţiile oficiale, aflat la Institutul Marius Nasta. Acesta a funcţionat în condituare chiar şi după incident.

ventilator Marius Nasta
Acesta este ventilatorul de la Marius Nasta din care ar fi iesit fum sau abur. INQUAM Octav Ganea

Zeci de echipaje mobilizate de pompieri și ambulanțe s-au deplasat la fața locului, la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unitate COVID, unde alerta a fost dată după ce un ventilator extern al unității mobile ATI a început să degajeaze fum.

Conform Digi 24, în unitatea mobilă erau 7 pacienți, dintre care 5 intubați. Din fericire nu au fost răniți, însă aceștia vor fi relocați în clădirea institutului, nefiind nevoie să fie transferați către alte spitale, conform lui Raed Arafat.

Institutul „Marius Nasta”, aproape de incendiu. Filmul evenimentelor de duminică seară

Au intervenit opt autospeciale de stingere și opt echipaje SMURD, dar în acest moment nu se mai observă degajare de fum și se fac verificări pentru identificarea focarului. In urma cu scurt timp a fost anuntat faptul ca se degaja fum de la un ventilator exterior al unitatii mobile ATI de la Spitalul Marius Nasta.

In interiorul unitatii mobile sunt 7 pacienti (5 dintre acestia fiind intubati), care nu au fost raniti. Intervin 8 autospeciale de stingere, 8 SMURD. In acest moment nu se mai observa degajare de fum si se fac verificari pentru identificarea focarului. Preventiv, cei 7 pacienti vor fi relocati in cadrul altor sectii din spital”, a transmis ISU.

Incidentul vine la mai puțin o lună după ce Institutul „Matei Balș” a luat foc, peste 20 de oameni murind în urma acelui incendiu. O anchetă a fost demarată pentru a stabili cauza incendiului, cel mai probabil o aerotermă.

”În acest moment al anchetei nu putem să vă dezvăluim cauza incendiului. Am evaluat împreună cu specialiștii locul faptei și urmează ca în zilele următoare să stabilim. Sunt mai multe ipoteze, dar la acest moment nu le putem dezvălui.

Au fost audiate cinci persoane, este vorba despre personal medical, infirmiere și un instalator. La fel, sunt date de anchete, nu se pot dezvălui în acest moment”, a declarat comisarul șef Marian Mihoci, șef Serviciul Omoruri.

ADVERTISEMENT