News

Pericol pe litoralul românesc. Faleza unei stațiuni populare ar putea să se surpe

Pericol pe litoralul românesc, acolo unde faleza unei stațiuni este pe punctul de a se prăbuși. Ce spun autoritățile locale
20.06.2023 | 21:04
Pericol pe litoralul romanesc Faleza unei statiuni populare ar putea sa se surpe
Pericol pe faleza unei stațiuni populare. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pericol pe litoralul românesc, unde faleza uneia dintre cele mai populare și îndrăgite stațiuni ar putea să se surpe. Situația este cunoscută de câțiva ani. Cu toate acestea, autoritățile locale nu au rezolvat problema până acum.

Pericol pe litoralul românesc. O faleză ar putea să se surpe

Sezonul estival a început, iar foarte mulți turiști aleg să își petreacă vacanța în stațiunea Costinești, una dintre cele mai populare de pe litoralul românesc. Însă, faleza este pe punctul de a se prăbuși, reprezentând un adevărat pericol pentru cei care ajung aici.

ADVERTISEMENT

În acest an, nici pilonii de susținere nu mai există, după ce s-au prăbușit în nisip. Aceștia au fost montați de autorități în urmă cu zece ani, atunci când zona de faleză a început să se surpe.

Lucrările din anul 2012, ultimele efectuate, ar fi trebuit să fie provizorii. Însă, de atunci nu a mai fost luată nicio măsură pentru a împiedica fenomenul de eroziune. În zona cu pricina există panouri care atrag atenția asupra pericolului. Cu toate acestea, turiștii continuă să facă plajă aici.

ADVERTISEMENT

Faleza din Costinești, la un pas să fie reabilitată

Faleza din Costinești a fost la un pas să fie reabilitată. Lucrările ar fi trebuit să înceapă odată cu procedura de înnisipare. Însă, nicio firmă care a participat la cele două licitații desfășurate, nu a respectat cerințele. Prin urmare, este așteptată organizarea unei noi licitații.

În 2022, un consilier al Primăriei Costinești spunea că Apele Române pot rezolva problema privind faleza din Costinești. Mugurel Călin a precizat că Primăria nu poate interveni în acest demers.

ADVERTISEMENT

”Autoritățile de la Apele Române pot gestiona această situație. Primăria Costinești nu are abilitatea de a interveni. Trebuie separată taluzarea respectivă de proiectul cu lărgirea plajelor, proiect care este, de altfel, stopat, în prezent”, spunea consilierul Mugurel Călin.

De asemenea, consilierul adăugă faptul că deteriorarea s-a produs și din cauza fenomenelor din iarna 2018-2019. ”Deteriorarea falezei din Costinești a fost accelerată ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice puternice din iarna 2018-2019, iar această situație de risc este o problemă care trebuie soluționată urgent deoarece pune în pericol stabilitatea întregii faleze și a construcțiilor din zonă.

ADVERTISEMENT

Singura măsură luată de Ministerul Mediului a fost aceea de amplasare a unor garduri metalice firave prin care se interzice accesul pe plajă în zonele în care există pericol de accidentare”, a transmis Mugurel Călin, la vremea respectivă.

 

ADVERTISEMENT