News

Pericolul din apa îmbuteliată. Conține sute de mii de particule de plastic care ajung în inimă și în creier

Un litru de apă îmbuteliată conține sute de mii de particule de nanoplastic. Aceste microparticule pot dăuna sănătății oamenilor și a mediului înconjurător
09.01.2024 | 18:33
Pericolul din apa imbuteliata Contine sute de mii de particule de plastic care ajung in inima si in creier
Este vorba de particule de plastic cu dimensiuni minuscule, până la un micrometru / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Multe persoane cred că apa îmbuteliată este mai sănătoasă decât apa de la robinet. Dar cercetătorii au descoperit acum că apa îmbuteliată conține sute de mii de particule de plastic pe litru, care sunt potențial dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Microplasticile, omniprezente

Apa din sticlele de plastic conține de până la 100 de ori mai multe particule minuscule de plastic decât se estima anterior, potrivit unui nou studiu publicat marți, 9 ianuarie 2024. Folosind o tehnică inovatoare, oamenii de știință au evidențiat o medie de 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă, după ce au testat produsul mai multor mărci populare.

ADVERTISEMENT

Ceea ce oamenii de știință numesc microplastice sunt particule de plastic cu dimensiuni cuprinse între cinci milimetri și un micrometru. Acestea se formează prin descompunerea obiectelor din plastic. Și, după cum știm acum, microplasticele sunt peste tot. În oceane, soluri, chiar și în gheața de la poli și în aerul pe care îl respirăm. Ceea ce îi îngrijorează pe cercetători este faptul că aceste microplastice ar putea dăuna ecosistemului și sănătății umane.

Consumul de apă îmbuteliată este pus în discuție. Zeci de mii de fragmente microplastice au fost deja identificate. Dar acum, cercetătorii de la Universitatea Columbia (SUA) au făcut un pas înainte. Cu ajutorul unei tehnici numite „microscopie cu difuziune Raman”, aceștia au reușit să depisteze nu microplasticele în sine, ci ramificațiile lor nanoplastice – particule cu dimensiuni mai mici de un micrometru, prezente în apa îmbuteliată.

ADVERTISEMENT

Șapte tipuri de plastic

În revista PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), cercetătorii raportează că, în medie, un litru de apă îmbuteliată conține aproximativ 240.000 de fragmente detectabile de plastic. Aceasta este de 10 până la 100 de ori mai mult decât sugerau estimările bazate pe identificarea microplasticelor, scrie Futura Sciences.

Cercetătorii explică faptul că, până în prezent, studiile au reușit să ofere estimări generale ale masei obiectelor nanometrice prezente în apa îmbuteliată, dar fără a putea număra cu adevărat particulele. Sau nici măcar să știe dacă acestea sunt din plastic sau din altceva. Pentru studiul lor, ei au dezvoltat un algoritm specific conceput pentru a viza șapte tipuri de plastic. Și au reușit să identifice nanoplasticele până la dimensiuni de doar 100 de nanometri.

ADVERTISEMENT

Între 110.000 și 370.000 de particule pe litru

În apa a trei mărci importante vândute în Statele Unite – ale căror nume nu au fost dezvăluite – cercetătorii au găsit între 110.000 și 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoparticule. Multe dintre ele erau nanoparticule de PET. Acest lucru nu este o surpriză, deoarece PET (polietilen tereftalat) este plasticul din care sunt fabricate majoritatea sticlelor de apă. Iar acesta are o tendință nedorită de a se descompune atunci când sticla este presată sau expusă la căldură. Sau atunci când capacul este deșurubat/înșurubat și scos.

În mod surprinzător, cercetătorii au găsit poliamida, un tip de nailon. Potrivit acestora, provine probabil de la filtrele folosite, culmea ironiei, pentru a purifica apa îmbuteliată. Celelalte materiale plastice identificate în cadrul acestei cercetări sunt, de asemenea, folosite în procesele industriale. Dar, luate împreună, ele reprezintă doar aproximativ 10% din nanoparticulele detectate de cercetători. Dacă ar fi vorba doar de nanoplastice, ar putea exista zeci de milioane de particule de plastic în fiecare litru de apă îmbuteliată.

ADVERTISEMENT

Problema este că aceste nanoplastice sunt atât de mici încât pot trece prin plămâni, de exemplu, în fluxul sanguin și pot ajunge la creier. De asemenea, ele pot fi transferate la copiii nenăscuți prin placentă. Ce impact va avea acest lucru asupra sănătății umane? Experții continuă să studieze acest aspect. Dar, între timp, cercetătorii de la Universitatea Columbia intenționează să continue să le furnizeze informații din ce în ce mai precise. Ei vor cerceta apa care curge de la robinete – care ar trebui să fie mai puțin afectată – și apa provenită din mașinile de spălat.

ADVERTISEMENT