News

Permisul de conducere, acordat de la 17 ani. Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite

Un proiect de lege prevede că permisul de conducere ar putea fi acordat, cu respectarea anumitor condiții, încă de la vârsta de 17 ani.
28.02.2024 | 14:17
Permisul de conducere acordat de la 17 ani Care sunt conditiile care trebuie indeplinite
Permisul de conducere ar putea fi acordat încă de la vârsta de 17 ani/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La Senat a fost înregistrat un proiect de lege care scade cu un vârsta minimă de la care poate fi acordat permisul de conducere, proiectul bucurându-se de o largă susținere atât din partea parlamentarilor puterii, cât și ai opoziției, astfel că șansele ca măsura să fie adoptată sunt destul de mari.

Permisul de conducere, obținut înainte de vârsta majoratului

Inițiatorii menționează în expunerea de motive a proiectului nivelul scăzut ale siguranței rutiere din România, menționând inclusiv faptul că o mare din accidentele soldate cu victime sunt provocate de șoferi tineri. Aparent paradoxal, parlamentarii susțin că reducerea vârstei de la care o persoană poate conduce va duce la reducerea numărului de accidente.

ADVERTISEMENT

Ei menționează că la nivelul UE a fost adoptată o nouă strategie de educație și instruire privind siguranța rutieră, strategie ce urmează să fie prezentată Parlamentului European pentru aprobare în cursul acestui an. Una dintre propuneri este tocmai posibilitatea ca adolescenții să se înscrie la școala de șoferi ca să obțină permisul de conducere de categoria B încă de la vârsta de 17 și să poată conduce acest tip de autovehicule înainte de majorat.

Însă în proiectul de lege depus la Senat este pusă o condiție esențială pentru ca un adolescent de 17 ani să șofeze, anume în mașină să se afle în adult care permisul de conducere obținut de cel puțin 10 ani. Astfel, tânărul șofer va fi supravegheat și îndrumat de un adult cu experiență astfel încât să capete deprinderile necesare unui șofat prudent. În plus, șoferul adult va fi direct interesat ca tânărul de la volan să conducă prudent întrucât, în cazul unui accident, el va fi responsabil în aceeași măsură.

ADVERTISEMENT

Obligații pentru însoțitorii tinerilor șoferi

Prin măsura pe care o propunem în prezentul proiect de lege, respectiv „Persoana, care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul, răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie”, considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani.

Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic. Astfel riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Întrucât însoțitorul persoanei care a obținut permisul de conducere de la 17 ani este considerat responsabil în aceeași măsură pentru încălcările legislației rutiere ca și cel de la volan, sunt instituite obligații legale și pentru însoțitori. Astfel, aceștia vor fi nevoiți să se supună testării pentru consum de alcool sau droguri ca și șoferii, dacă polițistul rutier solicită acest lucru.

Refuzul ori sustragerea persoanei, pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii unui permis de conducere, care însoţeşte un minor care conduce un autovehicul şi care a împlinit vârsta de 17 ani, până la împlinirea vârstei de 18 ani, şi pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii unui permis de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 3 ani”, prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale aferente anului 2022, în țara noastră s-au înregistrat 28.010 accidente, soldate cu rănirea sau decesul a 36.218 persoane, iar dintre acestea s-au înregistrat decesul a 1.633 de persoane. Șoferii cu vârste de până în 20 de ani au provocat accidente în care numărul total al victimelor a fost de 7.326 de persoane, iar dinte acestea 136 și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT