News

Perspectiva de rating a României a fost revizuită de la stabilă la negativă. Până unde se așteaptă să urce deficitul

18.04.2020 | 10:55
Perspectiva de rating a Romaniei a fost revizuita de la stabila la negativa Pana unde se asteapta sa urce deficitul
ADVERTISEMENT

Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor virusului COVID-19 asupra finanţelor publice.

Perspectiva de rating a României a fost revizuită de la stabilă la negativă

Conform Agerpres, pe lângă revizuirea rating-ului României, agenția a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

ADVERTISEMENT

”Revizuirea perspectivei reflectă o înrăutăţire substanţială a finanţelor publice ale României aşteptată pe termen scurt. Combinaţia între o contracţie economică semnificativă şi o creştere a cheltuielilor va conduce la o agravare a deficitului public şi o creştere semnificativă a datoriei în 2020”, se arată în analiza agenției.

”În evaluarea realizată, agenţia de rating recunoaşte atât eforturile de consolidare fiscală ale actualului guvern, cât şi măsurile întreprinse pentru a răspunde crizei sanitare şi socio-economice declanşate de virusul SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

ADVERTISEMENT

Deficitul României se va agrava până la 8% din PIB în 2020

”În perioada următoare Ministerului Finanţelor Publice se va concentra pe implementarea măsurilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si pe măsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economică a României”, a declarat ministrul Florin Cîțu.

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării unei consolidării fiscal-bugetare după criza declanşată de COVID-19, precum şi îmbunătăţirea susţinută a nivelului datoriei externe.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, agenţia de evaluare financiară Fitch Rating prognozează că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor.

Analiştii de la Fitch se aşteaptă ca deficitul să se reducă la 4,2% din PIB în 2021, graţie în parte şi revenirii activităţii economice. Prognoza noastră se bazează pe presupunerea că guvernul va ţine sub control cheltuielile non-discreţionare, în particular prin reducerea sau anularea majorării pensiilor cu 40% în luna septembrie”, noteaă agenția.

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit Fitch, rata şomajului ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an.

ADVERTISEMENT