News

Peste 100 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran. Pentru ce protestează

17.02.2021 | 23:40
ADVERTISEMENT

Peste 100 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran, în semn de protest pentru că salariile nu le-au venit la timp.

Minerii care lucrează la exploatarea de cărbune Livezeni au refuzat să iasă din subteran miercuri seară, la finalul programului de lucru.

ADVERTISEMENT

Oamenii sunt nemulțumiți că salariile vor fi plătite cu întârziere și nu pot acepta ca plata salariilor să se facă pe 26 februarie.

100 de mineri s-au blocat în subteran în Valea Jiului, în semn de protest

Potrivit administratorului sepcial al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu, minerii acceptaseră inițial să primească salariile pe 26 februarie, însă s-au răzgândit.

ADVERTISEMENT

Salariile minerilor ar fi trebuit plătite în 15 februarie, însă acestea au întârziat din cauza că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora, conform Digi 24.

Veniturile CEH s-au redus de la 1 ianuarie cu 7 milioane de lei,deoarece complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviiilor de sistem și de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

ADVERTISEMENT

Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, circa 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea Minei Lonea era 2 milioane lei. Am pierdut, dintr-odată, 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei”, a declarat Roşu.

CEH e format din minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, alături de termocentralele Paroșeni și Mintia. În total CEH numără aproximativ 4.000 de angajați.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a fost huiduit în Valea Jiului după ce a ținut un discurs care i-a nemulțumit pe mineri.Complexul energetic Hunedoara este după două ajutoare de stat care au fost acordate în nişte condiţii, dintre care un ajutor de stat trebuie înapoiat, ca urmare a deciziei Comisiei Europene, pentru că nu a fost acordat în conformitate cu legea”, și-a început premierul discursul susținut cu ocazia Zilei Minerului. Minerii au fost nervoși și pentru că Ludovic Orban uitase numele minei unde se afla.

ADVERTISEMENT