News

21 de români au primit doza 4 a vaccinului anti-Covid. Pentru cine este recomandată. OMS anunță două noi subvariante Omicron

România a început să administreze, în cazuri deosebite, și doza 4 a vaccinului anti-Covid. 21 de români au primit al doilea rapel. Medicii anunță pentru cine este recomandat procedeul.
04.05.2022 | 22:57
21 de romani au primit doza 4 a vaccinului antiCovid Pentru cine este recomandata OMS anunta doua noi subvariante Omicron
Autoritățile anunță că 21 de români au primit doza 4 a vaccinului anti-Covid. Pentru cine este recomandat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Andrei Baciu, cel care a preluat în martie postul de președinte al Comitetului Naţional de Vaccinare anti-COVID (CNCAV), a oferit informații despre doza 4 a vaccinului anti-Covid.

Autoritățile anunță că 21 de români au primit doza 4 a vaccinului anti-Covid. Pentru cine este recomandată

Oficialul a anunțat că, la nivel național, 21 de persoane au primit al doilea rapel al vaccinului anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Baciu, cel care este și medic la bază, a spus că această doză a 4-a a serului nu o poate primi oricine. Pacienții au nevoie, în prealabil, de o recomandare medicală.

”Doza a patra nu o poate face oricine. Persoanele care au făcut şi cea de-a patra doză au recomandare din partea unui medic curant sau a medicului de familie. Recomandarea este urmarea unei evaluări medicale care arată o imunosupresie, adică o imunitate mai scăzută care nu-i oferă organismului aceeaşi agilitate în a se lupta cu virusul.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, se consideră utilă, conform unei recomandări ştiinţifice posibilitatea de a ajuta organismul să răspundă mai bine. Dar, încă o dată, nu este o chestiune care se face în mod general. Recomandarea medicală este scrisă şi dovada se păstrează în copie la centrul de vaccinare”, a spus Baciu pentru Adevărul.

Întrebat despre persoanele din România care au primit această doză suplimentară, Baciu a spus că în rândul lor sunt ”pacienţi cu diverse afecţiuni oncologice, cu stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ, fie că vorbim de radioterapie sau chimioterapie, pacienţi post-transplant, cu transplant de celule stem hematopoietice, pacienţi cu HIV/SIDA sau cu diverse sindroame.

ADVERTISEMENT

Deci, pentru aceşti pacienţi se recomandă a patra doză, ca urmare a unui consult. Nu este un rapel suplimentar pe care poate să-l facă oricine, ci, dimpotrivă”, a subliniat șeful CNCAV.

OMS anunță două noi subvariante Omicron

Africa de Sud, de departe ţara cea mai afectată de Covid-19 de pe continentul african, a fost lovită de un nou val al pandemiei.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății anunță că la baza cazurilor ar fi două noi subvariante de Omicron, a căror virulenţă nu a fost încă determinată.

”Oamenii de ştiinţă sud-africani care au identificat Omicron la sfârşitul anului trecut au semnalat în prezent alte două subvariante de Omicron, BA.4 şi BA.5, ca fiind la originea creşterii cazurilor în Africa de Sud”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

”Este prea devreme să ştim dacă aceste noi subvariante pot provoca forme mai severe ale bolii decât alte subvariante de Omicron”, mai anunță oficialul OMS.

Pe de altă parte, primele date sugerează că vaccinul continuă să ofere o bună protecţie împotriva formelor severe de Covid-19 şi reduce riscul de deces.

ADVERTISEMENT