News

Peste 20 de vameși de la Nădlac trimiși în judecată pentru corupție. Cum funcționa caracatița șpăgilor, cât se plătea pentru trecerea ilegală peste graniţă a unui minor

23 de vameși și un inspector al Direcției Generale Antifraudă din Nădlac ar fi primit sume uriașe de bani de la companiile de transport din Republica Moldova.
19.05.2023 | 17:43
Peste 20 de vamesi de la Nadlac trimisi in judecata pentru coruptie Cum functiona caracatita spagilor cat se platea pentru trecerea ilegala peste granita a unui minor
Peste 20 de vameși din Nădlac, acuzați că luau mită. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

23 de polițiști de frontieră și un inspector al Direcției Generale Antifraudă sunt cercetați penal într-un nou dosar de corupție la Vama Nădlac. Aceștia sunt acuzați că luau mită de la firme care transportau oameni dinspre Republica Moldova în alte țări europene. Vameșii primeau până la 600 de euro. Oamenii legii erau rugați să închidă ochii la nereguli și să fie mai indulgenți în procedura de verificare a oamenilor care traversau vama.

Vameșii luau mită de la companiile de transport

Procurorii au acumulat mai multe dovezi și probe care demonstrează vina vameșilor corupți. “În perioada mai 2022-ianuarie 2023, cei 23 de inculpați, în calitate de agenți de poliție în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

ADVERTISEMENT

În 12 mai 2022, unul dintre agenții de poliție, în schimbul a 100 de euro, ar fi permis ieșirea din țară a unui cetățean român, minor, fără acordul părinților sau reprezentanților legali.

În perioadele 10.08 – 29.10.2021 și 06 – 07.04.2023, inculpatul Matei Marius Gheorghiță, în calitate de inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu atribuții de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins și primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari și pe care ar fi promis că-i va determina să-i permită acesteia să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte care făceau parte din patrimoniul cultural național mobil (tablouri, statuete)”, precizează procurorii DNA, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, în acest dosar sunt vizate mai multe persoane. Suspecților li s-au comunicat oficial statutul procesual și acuzațiile aduse în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Penală.

40 de cetățeni străini, descoperiți într-un TIR, la Vama Nădlac

Un număr de 40 de cetățeni din Bangladesh și Nepal au fost descoperiți recent  de polițiștii de frontieră de la Nădlac. Aceștia erau ascunși într-un TIR ce transporta produse alimentare și încercau să treacă ilegal frontiera cu Ungaria.

ADVERTISEMENT

“În data de 10 mai, în jurul orei 02:45, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, judeţul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean român în vârstă de 26 de ani. Bărbatul conducea un ansamblu rutier înmatriculat în România şi transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, produse alimentare pe ruta România-Franța.

În baza profilului de risc s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit al mijlocului de transport în urma căruia, polițiștii de frontieră au descoperit, în compartimentul pentru marfă, ascunşi printre bunurile transportate, 40 de cetățeni străini”, au declarat polițiștii de frontieră.

ADVERTISEMENT

Potrivit oamenilor legii, persoanele în cauză au fost conduse la sediul sectorului poliției de frontieră pentru cercetări. În cadrul verificărilor, s-a stabilit că “persoanele sunt cetățeni din Bangladesh și Nepal, cu vârste cuprinse între 21 și 48 de ani, intrați legal în România în baza documentelor personale”.

În acest context, poliţiştii de frontieră au demarat cercetări sub aspectul “săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șofer și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii depistați ascunși, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale care se impun”.

ADVERTISEMENT
Tags: