News

Peste 200 de cetățeni români vor fi evacuați din Grecia. Anunțul făcut de MAE după inundațiile teribile

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că Ambasada României la Atena și Consulatului general de la Salonic vor evacua aproximativ 200 de români din Grecia.
08.09.2023 | 22:32
Peste 200 de cetateni romani vor fi evacuati din Grecia Anuntul facut de MAE dupa inundatiile teribile
Peste 200 de cetățeni români vor fi evacuați din Grecia. Foto: prototherma.gr
ADVERTISEMENT

Misiunea de salvare vine pe fondul potopului care a lovit această țară în ultima perioadă și care a ucis mai multe persoane, lăsând pe drumuri sute de persoane. Mai mult, turiștii au rămas blocați în diverse stațiuni fără hrană și fără apă potabilă, astfel că intervenția autorităților a rămas ultima salvare a oamenilor.

Peste 200 de cetățeni români vor fi evacuați din Grecia

”În contextul evoluţiilor fenomenelor meteorologice severe cauzate de ciclonul Daniel, care afectează anumite regiuni din Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Atena şi al Consulatului General al Românei la Salonic, infrastructura rutieră este afectată în continuare în mai multe zone din Peninsula Pelion”, a transmis MAE, conform Stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Așadar, reprezentanții Ambasadei României la Atena și ai Consulatului General de la Salonic sunt în legătură cu 200 de cetățeni români aflați în zonele afectate, care au nevoie disperată de sprijin în vederea evacuării. ”Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români din zonele afectate, Ambasada României la Atena a luat legătura cu cei care îşi anunţaseră anterior prezenţa în Peninsula Pelion, pentru a fi îndrumaţi să îşi notifice prezenţa prin SMS la autorităţile elene, în vederea evacuării”, a transmis MAE.

De asemenea, MAE atrage atenția că situația din zonele afectate de inundații e instabilă și poate suferi modificări de la o oră la alta, astfel că cetățenii români sunt rugați să se intereseze permanent cu privire la starea drumurilor, precum și la evoluția situației în zona în care se află și în zonele afectate de inundații.

ADVERTISEMENT

Totodată, românii sunt sfătuiți să verifice periodic situația zborurilor, pentru că există foarte multe zboruri anulate sau întârziate în această perioadă și să mențină contactul cu reprezentanții misiunilor diplomatice din această țară. Românilor le este transmis, de asemenea, să respecte întocmai instrucțiunile autorităților elene și să nu părăsească locațiile sigure unde se află.

”MAE menţionează că Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României de la Salonic monitorizează permanent situaţia, se află în contact direct cu autorităţile elene responsabile (Protecţia civilă, Poliţie, Celula de criză-MAE local) şi cu omologii din celelalte state membre UE.

ADVERTISEMENT

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879 şi al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numerele de telefon de urgenţă ale misiunilor diplomatice: Ambasada României la Atena: +30 6978996222 şi al Consulatului General al României la Salonic: +30 6906 479076”, au mai transmis reprezentanții MAE.

ADVERTISEMENT

Numărul morților din cauza inundațiilor severe din centrul Greciei a crescut vineri la 10 persoane, în timp ce alte patru au rămas date dispărute, a declarat ministrul protecției civile al țării. Grecia nu s-a mai confruntat cu asemenea inundații de sute de ani, astfel că oamenii au fost luați prin surprindere de dezastrul natural.

ADVERTISEMENT