News

Peste 50% dintre tinerii din România locuiesc cu părinții. Suma pentru care ar fi dispuși să plece de acasă

Peste 50% dintre tinerii din România locuiesc momentan cu părinții și nu ar pleca degrabă din casă decât dacă ar avea salarii fabuloase.
01.06.2023 | 21:24
Peste 50 dintre tinerii din Romania locuiesc cu parintii Suma pentru care ar fi dispusi sa plece de acasa
Peste 50% dintre tinerii din România locuiesc cu părinții. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai bine de jumătate dintre tinerii din România locuiesc momentan cu părinții, pentru că sunt dependenți financiar de aceștia și nu sunt dispuși să părăsească ”cuibul” decât pentru niște salarii fabuloase, greu de atins în țara noastră. Conform unui studiu, există chiar tineri care așteaptă salarii de 10.000 de euro pentru a pleca de acasă.

Peste 50% dintre tinerii din România locuiesc cu părinții

Studiul se referă la tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 de ani, care aleg să locuiască împreună cu părinții. De altfel, media e apropiată de cea europeană, unde 48% dintre tineri stau acasă cu părinții. La noi, în România, cifrele sunt undeva la 55% pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, față de media europeană de 49%.

ADVERTISEMENT

Studiul arată că tinerii aleg acest stil de viață pentru că sunt dependenți financiar de părinți și nu au siguranță când vine vorba de economisit banii. Mai mult, tinerii sunt foarte pretențioși, caută joburi ”pe placul lor” cu salarii fabuloase, care nu prea se găsesc în viața reală.

Specialiștii arată că tinerii ascultă foarte mult de influenceri și ar visa să ajungă la rândul lor celebrități, cel puțin 15% dintre ei. Între timp, 30% dintre tineri ar fi mulțumiți să câștige 2.000 de euro lunar, iar 7% ar pleca de acasă doar pentru 10.000 de euro pe lună, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, părinții acestor tineri par împăcați cu situația și nu au nicio problemă că tinerii trăiesc într-o realitate paralelă în care au încredere oarbă în influenceri, care de fapt le vând iluzii. Aceste statistici arată doar o parte a realității din România, pentru că în rest există aproape 1.5 milioane de tineri care vor să scape de această țară cât mai rapid posibil.

“Inechitatea îşi face simţită prezenţa în viaţa copiilor români încă de la naştere, în condiţiile în care România continuă să deţină o poziţie nedorită în topul ţărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalităţii infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani”, a explicat Organizația Salvați Copiii într-un studiu publicat recent.

ADVERTISEMENT

Conform datelor alarmante, în 2021 peste 1.5 milioane de copii și tineri din România trăiau la marginea sărăciei. “Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în oraşele mari, 30,7% în urbanul mic şi suburbii şi 50,1% în zonele rurale. Una din 10 familii nu şi-a putut permite să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător în 2021 şi aproape una din cinci nu şi-a putut permite o masă hrănitoare”, este arătat în comunicat.

Între timp, 55.1% dintre copii și tineri vor să părăsească România cu prima ocazie și să se stabilească în străinătate, în timp ce doar o treime dintre aceștia ar avea speranțe că vor studia ”în afară”. Așadar, majoritatea speră să ajungă în străinătate probabil pentru a face munca de jos, pe salarii mult mai bine plătite decât ar putea spera în țară.

ADVERTISEMENT

”Principalele motive care-i determină pe tineri și pe copii să își dorească o viață în altă parte se numără lipsa oportunităților legate de educație (26.3%) și nemulțumirea sau neîncrederea față de condițiile de viață din România (21.9%)”, mai arată studiul. România rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, conform Rador. Bulgaria, Slovacia și Grecia conduc acest top nedorit, cu România pe locul 6.

ADVERTISEMENT
Tags: