Life

Peștele ieftin din comerț considerat extrem de periculos. Mulți români îl cumpără, fără să știe cât de toxic este, de fapt

Peștele ieftin din comerț considerat a fi extrem de periculos. Este cumpărat de mulți români, fără să știe cât de toxic e, de fapt.
01.04.2024 | 17:53
Pestele ieftin din comert considerat extrem de periculos Multi romani il cumpara fara sa stie cat de toxic este de fapt
Peștele ieftin din comerț considerat de specialiști extrem de periculos. Sursa foto: Freepik/aleksandarlittlewolf
ADVERTISEMENT

Peștele ieftin din comerț pe care mulți îl cumpără, deși e considerat foarte periculos. Specialiștii nu îl recomandă din mai multe motive. Este utilizat adesea în bucătărie.

Peștele ieftin din comerț considerat de specialiști extrem de periculos

Un aliment foarte recomandat de nutriționiști este peștele, o sursă perfectă de proteine, potrivit pentru consum mai ales pentru persoanele care țin dietă. Cu toate acestea, nu orice pește din comerț este și sănătos.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre pangasius, un pește care are un preț mic, însă specialiștii spun despre el că este foarte periculos. Acest pește are un corp alungit și aplatizat, fără solzi, partea sa superioară fiind gri închis. Părțile laterale și burta sunt argintii, iar înotătoarele negre.

În comerț nu prea sunt carcase întregi de pește pangasius. În general, se vând numai file și oase fără grăsime. Un filet de pangasius de 100 g are o valoare energetică de 89,716 kcal și conține 14,913 g de proteine 2,879 g de grăsime, 1,514 g de cenușă și 80,066 g de apă.

ADVERTISEMENT

Peștele conține mai mulți aminoacizi esențiali, dar și o cantitate mică de acizi grași. Peștele mai conține, de asemenea, vitamina K (filochinonă) în proporție de 0.02 pentru 100 de grame. De asemenea, acest pește are și un conținut ridicat de mercur. Are foarte puține proteine, dar și un nivel redus de acizi grași Omega 3.

Gustul său este ușor, iar textura fragedă. Pangasiusul se poate găti în mai multe feluri, la grătar, prăjit sau la cuptor, Se poate adăuga la supe și tocane, motiv pentru care mulți îl preferă.

ADVERTISEMENT

Acest pește de apă dulce trăiește în ape poluate și conține multe toxine. Specia provine din apele din râul Mekong din Vietnam, care e considerat a fi cel mai poluat din cauza numărului mare de fabrici din apropierea lui.

Deșeurile lor ajung în apă, astfel că peștele pangasius trăiește aici și se hrănește cu toxine, bacterii și microorganisme, dar și cu pești morți, motiv pentru care mai este considerat pește sanitar.

ADVERTISEMENT

Peștele a fost interzis în unele țări

Pangasiusul este o încrucișare între mai mult specii de pește, cu o toleranță mai mare la toxine, care curăță apa, potrivit doctorulzilei.ro. Specie este utilizată în fermele piscicole a substanțelor farmacologice interzise în UE.

“Peştii pot fi foarte toxici, dacă nu ştim cum să-i alegem şi, mai ales, în funcţie de condiţiile în care au fost crescuţi. Pangasiusul, pe lângă faptul că nu are prea mulţi nutrienţi, dar este foarte comod de gătit, pentru că nu are oase, mai vine şi cu o cantitate suficient de mare de toxine”, a precizat medicul nutriţionist Simona Carniciu.

Mai multe lanțuri mari de magazine din Italia, dar și din alte țări din Europa au interzis vânzarea acestui pește din cauza pericolului pe care îl constituie, potrivit europarl.europa.eu.

Sunt mai multe motive pentru care industria pangasiusului s-a extins destul de rapid. De exemplu, creșterea cererii de produse din pește și costurile destul de mici de producție, comparativ cu alte tipuri de pești, reprezintă doar unii dintre factori.

Potrivit criticilor, extinderea rapidă a industriei pangasiusului a pus presiune pe stocurile de pește sălbatic, dar și pe habitatele naturale unde trăiesc alte specii acvatice. Mia mult, antibioticele și alte substanțe chimice se folosesc în cultivarea pangasiusului.

În ciuda acestor controverse, cultivarea pangasiusului se practică deoarece oferă locuri de muncă pentru foarte mulți oameni din Asia de Sud-Est. De altfel, exportul de pangasius are un rol important la stimularea creșterii economice în această regiune.

Prețul accesibil reprezintă un avantaj mai ales pentru țările în curs de dezvoltare. Pangasiusul oferă o sursă de hrană bogată în proteine, iar costurile pentru a-l cumpăra sunt reduse.

Pangasiusul este periculos pentru sănătate

Un medic român a vorbit despre riscurile consumului de pangasius. Acesta poate duce la probleme serioase de sănătate, cum ar fi toxiinfecții alimentare.

“Deoarece este un mediu de cultură. Carnea este un mediu de cultură. La consumul de pește se întâmplă destul de des să se întâmple toxiinfecții. În mod normal, când apar toxiinfecții nu verifică nimeni produsele.

Asemenea toxiinfecții alimentare se mai întâmplă la copii în excursii, în stațiunile balneo-climaterice, unde vin oameni din toate părțile.

Mai mult, ce se poate întâmpla este următoarea situație: Personalul care lucrează într-o stațiune să aibă o infecție, un puroi, de exemplu. Intrând această infecție în mâncarea pe care o prepară cineva din personal… poate să facă dezastru”, a explicat medicul Virgil Stroescu, citat de playtech.ro.

Alte specii de pește pe care trebuie să le eviți sau să le consumi în cantități foarte mici sunt bibanul și rechinul, dar și somnul. Pentru a grăbi creșterea, producătorii folosesc hormoni.

Tonul și macroul trebuie consumați cu moderație, deoarece conțin o cantitate mai mare de mercur. Peștele spadă, tilapia, peștele țiglă sau limba de mare se află pe lista peștilor care trebuie consumați foarte rar.

Pe de altă parte, păstrăvul, carasul și merluciul sunt pești pe care medicii îi recomandă. Somonul, sardinele, păstrăvul afumat și heringul au cel mai mare conținut de Omega 3.

ADVERTISEMENT