News

Pfizer anunță o pastilă anti-COVID-19. Eficiență de până la 89%, după primele teste

Compania Pfizer, prima care a realizat un vaccin anti-COVID-19, a anunțat că a dezvoltat o pastilă experimentală cu eficiență foarte bună contra spitalizării sau morții produse de coronavirus.
05.11.2021 | 14:02
Pfizer anunta o pastila antiCOVID19 Eficienta de pana la 89 dupa primele teste
ADVERTISEMENT

Compania Pfizer a anunțat vineri că pastila sa experimentală anti-coronavirus a redus riscul de spitalizare și de moarte în cazul pacienților cu comorbidități care au luat parte la un studiu clinic.

Compania speră că acest medicament, alături de vechiul antiviral numit ritonavir, va putea fi administrat persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 înainte de a fi grav bolnave și de a ajunge să fie spitalizate, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

Pfizer anunță o pastilă anti-COVID-19. Cât de eficientă este

O cercetare realizată înainte de încheierea studiului clinic arată o reducere cu 89% a riscului de spitalizare sau moarte din cauza COVID-19, dacă pacienții primesc această substanță destul de devreme după infectare, au mai arătat reprezentanții companiei.

Compania producătoare de medicamente Pfizer a dezvăluit aceste informații într-un comunicat public, dar datele încă nu au fost analizate de oamenii de știință în baza procedurii de peer review. Fabricantul de medicamente a anunțat însă că rezultatele studiului vor fi oferite într-o comunicare științifică și vor fi oferite Administrației pentru hrană și medicamente (FDA) atunci când va cere aprobarea medicamentului.

ADVERTISEMENT

Pfizer a testat medicamentul pe adulți infectați cu COVID-19 considerați cu risc înalt de deces sau de forme grave din cauza acestei afecțiuni. Voluntarii au primit noua combinație de substanțe sau un placebo la 3-5 zile de la debutul simptomelor de COVID-19.

Cum funcționează pastila anti-COVID-19

Pastila, cunoscută încă sub denumirea experimentală PF-07321332, este un inhibitor de proteaze. Ea a fost creată pentru a preveni înmulțirea virusului în organismul celui infectat. Și, în combinație cu ritonavirul, noua pastilă încetinește efectele și înmulțirea virusului în organism.

ADVERTISEMENT

Compania Pfizer a mai anunțat că 0,8% dintre pacienții care au primit această combinație de medicamente au avut nevoie de spitalizare, comparativ cu 7% dintre participanții la test care au primit placebo. De asemenea, dintre cei cărora li s-a administrat placebo, șapte persoane au murit, în timp ce dintre cei care au primit noua pastilă nu a murit nimeni.

„O reducere similară a spitalizărilor sau morțilot cauzate de COVID-19 a fost observată la pacienții tratați în primele cinci zile de la apariția simptomelor; 1% dintre pacienții care au primit PF-07321332 alături de ritonavir au avut nevoie de spitalizare, comparativ cu 6,7% dintre pacienții care au primit placebo.

ADVERTISEMENT

În plus, 19% dintre pacienții care au beneficiat de acest tratament au suferit reacții adverse, față de 21% dintre cei care au primit placebo, dar compania nu a dezvăluit care anume au fost reacțiile adverse.

Când va fi aprobată pastila celor de la Pfizer

„Aceste date sugerează că medicamentul nostru antiviral oral, dacă va fi aprobat de autoritățile de reglementare, are potențialul de a salva viețile pacienților, reducând severitatea infecției cu SARS-CoV-2 și eliminând 9 din 10 spitalizări”, a declarat președintele Pfizer, Albert Bourla.

În acest moment, remdesivir, vândut sub marca comercială Veklury, este singurul antiviral aprobat de FDA pentru tratarea COVID-19. Acesta se administrează intravenos, adică mult mai complicat decât luarea unei pilule.

Cei infectați cu noul coronavirus apărut în China mai pot să fie tratați cu anticorpi monoclonali, o soluția injectabilă sau infuzabilă ce poate ajuta sistemul imunitar să lupte contra infecției. Dar nici acest tratament nu poate fi luat ca o pastilă, ci trebuie administrat de personal calificat.

În același timp, compania Merk așteaptă de la FDA autorizarea de urgență a substanței numite molnupiravir, un antiviral capsule pe care oamenii l-ar putea cumpăra din farmacii și să și-l administreze acasă. Molnupiravirul reduce riscul de spitalizare sau moarte cu circa 50%. Marea Britanie este prima țară din lume care a aprobat acest medicament, în timp ce autoritățile europene – EMA și americane – FDA încă nu au luat o decizie.

ADVERTISEMENT