Sport

Pickles, căţelul care a salvat Campionatul Mondial din 1966! Cum au furat englezii trofeul acordat câştigătoarei

Campionatul Mondial din 1966 a fost la un pas să se dispute fără trofeu, după ce fusese furat de englezi. Şansa gazdelor a fost Pickles, un căţel care a descoperit cupa.
19.08.2022 | 23:46
Pickles catelul care a salvat Campionatul Mondial din 1966 Cum au furat englezii trofeul acordat castigatoarei
Căţelul Pickles a salvat Campionatul Mondial din 1966
ADVERTISEMENT

La 36 de ani de la prima ediţie a Campionatului Mondial, turneul final a ajuns, în sfârşit, în Anglia, patria fotbalului. Englezii visau la marele trofeu, însă selecţionata lui Sir Alf Ramsey a fost la un pas să nu primească râvnita cupa. Norocul jucătorilor s-a numit Pickles, un căţel care a descoperit trofeul furat.

Alarmă la Londra înaintea Campionatului Mondial din 1966. Trofeul a fost furat cu patru luni înaintea turneului final

În ianuarie 1966, Federaţia Engleză de Fotbal a primit trofeul “Jules Rimet”, care urma să fie acordat campioanei mondiale. Cupa a fost ţinută la sediul din Lancaster Gate, însă, după o lună, compania Stanley Gibbons a primit permisiunea de a folosi trofeul la o expoziţie.

ADVERTISEMENT

Înainte să fie luată această decizie, trofeul a fost asigurat pentru 30.000 de lire sterline, chiar dacă fusese evaluat la 3.000 de lire sterline. Pe 19 martie 1966, cupa a ajuns la Central Hall Westminster, locul expoziţiei, însă şocul a venit a doua zi.

Poliţia Metropolitană asigura paza trofeului, însă în dimineaţa zilei de 20 martie s-a produs jaful. În timp ce poliţiştii coborâseră un etaj, pentru a asista la o slujbă religioasă a metodiştilor, hoţii au furat cupa şi s-au făcut nevăzuţi. “Nimic nu a fost în neregulă cu paza, cupa doar a fost furată”, a fost explicaţia autorităţilor, însă Poliţia Metropolitană trăia o ruşine istorică. Peste patru luni începea trofeul final, dar fără “Zeiţa de Aur”.

ADVERTISEMENT

O săptămână de calvar pentru englezi. Hoţul nu a fost prins niciodată

Pe 21 martie, Joe Mears, preşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal, a primit un telefon anonim. Hoţii cereau 15.000 de lire sterline, în caz contrar trofeul urma să fie topit. Oficialul a acceptat oferta, iar tranzacţia urma să fie efectuată în Battersea Park.

Joe Mears a mers direct la poliţie şi a fost ajutat să pună la cale acţiunea prin care hoţii urmau să fie prinşi. Într-o servietă au fost puse câteva sute de lire deasupra, în timp ce dedesubt se aflau hârtii. În plus, la întâlnire urma să vină şi un poliţist în civil.

ADVERTISEMENT

La întâlnire a venit Edward Betchley, un hoţ cunoscut, dar care nu avea la activ jafuri de o asemenea amploare. Bărbatul a acceptat banii şi i-a dus pe Joe Mears şi pe poliţistul civil spre locul unde era ascuns trofeu. Pe drum, Betchley şi-a dat seama că maşina lui era urmărită şi a încercat să fugă, dar a fost imediat arestat.

La secţie, Edward Betchley a susţinut că un alt bărbat, poreclit “Polonezul”, îi oferise 500 de lire pentru intermedierea tranzacţiei. Cum nu s-a putut dovedi că a participat activ la jaf, bărbatul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru intermediere și solicitare de bani. A fost singura persoană care a ajuns după gratii în acest caz, iar hoţul nu a fost niciodată descoperit.

ADVERTISEMENT

Căţelul Pickles a găsit trofeul la o plimbare cu stăpânul

Pe 27 martie, la o săptămână după jaful de la Central Hall Westminster, trofeul a fost găsit în mod accidental. Dave Corbett ieşise seara să-şi plimbe căţelul Pickles, iar acesta a dat peste un pachet. Pe jos, înfăşurată în hârtie, era cupa “Jules Rimet”.

“A mers la mașina vecinului. Mirosea ceva, așa că m-am dus să îi pun lesa. Am observat un pachet pe jos, înfășurat în ziare, legat foarte bine, cu sfoară. Curiozitatea m-a făcut să îl ridic și am rupt o bucată din ziar. Am văzut că scria Brazilia… Germania de Vest… Fiind fan al fotbalului și știind toată mediatizarea furtului, mi-am dat seama despre ce e vorba. Inima a început să îmi bată foarte tare. Era Cupa Mondială”, a povestit Dave Corbett.

Pickles a devenit imediat eroul Angliei. Căţelul a primit hrană pentru un an de zile şi medalia de argint a Ligii Naționale de Apărare Canină, în timp ce stăpânul s-a ales cu 5.000 de lire sterline. Pe 30 iulie, Anglia a învins Germania de Vest, în finala Campionatului Mondial, şi câştiga trofeul. La petrecerea de după meci, Pickles a fost invitat şi a ajuns în braţele lui Bobby Moore, căpitanul Albionului.

Un an mai târziu, în 1967, Pickles a murit. La o plimbare, căţelul a început să fugărească o pisică şi şi-a găsit sfârşitul după ce zgarda l-a sufocat când a căzut dintr-un copac. Dave Corbett l-a îngropat în cursa casei, dar niciodată nu a fost uitată aventura din 1966. Înaintea Mondialului din 2018, autorităţile din Londra au montat o placă comemorativă în locul unde Pickles găsise trofeul.

ADVERTISEMENT
Tags: