News

Pierdere uriaşă pentru medicina românească. A murit strălucitul doctor Radu Voiosu

A murit unul dintre marii medicii ai României. Profesorul Radu Voiosu a fost unul din pionierii endoscopiei digestive din ţara noastră.
28.01.2024 | 13:51
Pierdere uriasa pentru medicina romaneasca A murit stralucitul doctor Radu Voiosu
Radu Voiosu a fost unul dintre cei mai mari gastroenterologi ai României Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Medicina românească a suferit o grea pierdere în această săptămână, unul dintre cei mai mari specialişti ai săi, gastroenterologul Radu Voiosu, trecând la cele venşnice, la vârsta de 79 de ani.

Sfaturile profesorului Voiosu de reducere a apariţiei cancerului de colon

Prof. univ. dr. a fost timp de 18 ani şeful Secţiei Gastroenterologie a Spitalului Clinic Colentina, din 1993, până în 2011, fiind unul dintre cei mai mari gastroenterologi ai României.

ADVERTISEMENT

Radu Voiosu s-a născut pe 26 aprilie 1944, la Calafat, şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie, în anul 1968.

El este cel care a pus bazele laboratorului de endoscopie digestivă din Spitalul Clinic Colentina şi este autorul a patru cărţi, colaborator la alte 20 de cărţi, 31 de publicaţii Pubmed şi 4 publicaţii ISI (Information Sciences Institute).

ADVERTISEMENT

Vestea morţii doctorului Radu Voiosu a fost dată de foştii săi colegi de la Spitalul Colentina, care au scris pe Facebook: “Cu adânca tristețe anunţăm dispariția Profesorului Radu Voiosu, vineri, 26 ianuarie. Produs al şcolii de Medicină internă fondate ȋn Spitalul Colentina de către Profesorul N. Gh. Lupu şi elev al Profesorului Ion Bruckner, Profesorul Radu Voiosu şi-a desfăşurat aici principala activitate medicală, ȋnfiintând secția de gastroenterologie şi fiind unul dintre pionierii endoscopiei digestive din România.

Medic strălucit, a iubit să-şi transmită știința generațiilor de studenți şi de medici pe care i-a format, într-o lungă carieră universitară, care ȋl poartă până ȋn Panteonul Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila.

ADVERTISEMENT

Noi, prietenii, colegii şi elevii Domniei sale, ni-l vom aminti ca pe Omul bun, medicul excepţional ȋnvăţând continuu, inflexibil ȋn corectitudine, incomod pentru impostori, modest şi altruist, care ne-a sprijinit ȋn permanenţă ȋn timpul vieții şi care ne-a lăsat o moștenire nepreţuită : Gastroenterologia modernă naţională. Se spune că un om nu moare până nu este uitat. Cât vom fi noi pe aici, nu veți muri, Domnule Profesor Radu Voiosu!”.

Unul dintre sfaturile sale făcute publice de-a lungul carierei a fost acela că un consum zilnic de iaurt poate reduce riscul apariţiei cancerului de colon, prin acţiunea bacteriilor lactice active existente în acest aliment.

ADVERTISEMENT

“Există o serie de studii de laborator şi clinice care atestă efectul de ameliorare a tranzitului intestinal lent prin ingestia iaurtului ce conţine Bi­fi­do­bacterium Ani­malis (reducere cu circa 20 la sută a duratei tranzitului, şi chiar mai mult, la un consum crescut de produs) şi supra­vieţuirea în nu­măr mare a bacteriilor active la trecerea prin tubul digestiv, pentru ca acestea să poată acţiona eficient în zona segmentelor colonului”, spunea profesorul Voiosu.

ADVERTISEMENT