News

Pierderi uriașe pentru România din cauza ratării Schengen. Lucian Bode: ”Depășim 25 de miliarde de euro”

Ratarea aderării la Schengen echivalează cu uriașe pierderi financiare pentru România. Șeful MAI, Lucian Bode, spune că țara noastră a pierdut 25 de miliarde de euro.
15.12.2022 | 12:25
Pierderi uriase pentru Romania din cauza ratarii Schengen Lucian Bode Depasim 25 de miliarde de euro
România a pierdut zeci de miliarde de euro prin ratarea aderării la Schengen. Anunțul ministrul Lucian Bode. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Veto-ul Vienei la Consiliul JAI de la Bruxelles, din urmă cu exact o săptămână, izolează România pentru o nouă perioadă în afara Spațiului Schengen.

România a pierdut zeci de miliarde de euro prin ratarea aderării la Schengen. Anunțul ministrul Lucian Bode

Decizia luată de Karl Nehammer și guvernul său reprezintă o lovitură financiară de proporții primită de țara noastră.

ADVERTISEMENT

Joi, în ziua unui Consiliu European în care România încearcă să readucă în atenția liderilor europeni această temă, ministrul afacerilor interne de la București, Lucian Bode, anunță ce pierde țara noastră în urma deciziei de la Bruxelles de pe 8 decembrie.

Șeful MAI a afirmat că pierderile suferite de România prin faptul că nu a fost acceptată în Spaţiul Schengen depășesc suma de 25 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Bode a fost întrebat de presă, la Parlament, câți bani a investit România pentru asigurarea frontierelor externe la standardele Schengen.

”Exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro – parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene.

ADVERTISEMENT

Vorbim de capabilitățile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti”, a răspuns ministrul liberal.

Lucian Bode: ”România pierde 200 de milioane de lei pe lună”

Încă din 2011, de când îndeplinește toate criteriile de aderarea la spațiul de liberă circulație, România raportează pierderi uriașe.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode citează acum o analiză internațională din care reiese că, zilnic, pierderile României se ridică la 200 de milioane de lei. În total, vorbim de 25 de miliarde de euro care nu au rămas în țara noastră.

”Pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile.

Am văzut o analiză a unei dintre companiile din Big Four – calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, mai spune ministrul.

ADVERTISEMENT