News

Plajele de pe litoralul românesc ar putea fi date în închiriere pentru o perioadă de 10 ani. Anunțul ministrului Mediului

Mircea Fechet spune că vrea să introducă anumite schimbări privind perioada de închiriere a plajelor de pe litoralul românesc.
21.02.2024 | 19:05
Plajele de pe litoralul romanesc ar putea fi date in inchiriere pentru o perioada de 10 ani Anuntul ministrului Mediului
Plajele de pe litoral, date în închiriere pentru o perioadă de 10 ani. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Plajele de pe litoralul românesc ar putea fi date în închiriere pentru o perioadă de 10 ani. Prezent la Prefectura Constanța, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut mai multe declarații, după o întâlnire cu reprezentanții Organizațiilor de Management al Destinaţiei Mamaia-Constanţa, Năvodari, Mangalia şi Judeţul Constanţa.

Plajele de pe litoral, închiriate pentru o perioadă de 10 ani

Mircea Fechet spune că vrea să introducă anumite schimbări privind perioada de închiriere a plajelor de la malul Mării Negre. Mai exact, ar putea fi închiriate pentru o perioadă de 10 ani, ci nu pentru doi ani, cât este în prezent.

ADVERTISEMENT

Ministrul spune că, în acest fel, cei care câștigă licitațiile își vor recupera investițiile făcute pentru amenajarea beach-barurilor. El a afirmat că din această cauză administratorii plajelor ar fi „obligați” să „jupoaie” turiștii.

Cu alte cuvinte, ministrul Mediului spune că prețurile exagerate de pe litoral românesc ar fi apărut pentru că administratorii ar dori să-și recupereze cheltuielile în cei doi ani cât au contracte de închiriere.

ADVERTISEMENT

„Mi-au spus operatorii economici că pe o perioadă de doi ani, cât au astăzi contract de închiriere, nici nu apucă bine să-şi instaleze şezlonguri, beach-baruri şi alte investiţii pe care sunt obligaţi să le facă pe plajă, că trebuie să le demoleze.

Să le construieşti costă foarte mulţi bani, să le demolezi costă foarte mulţi bani. Cred că o perioadă minimă ar trebui să fie legată de durata de amortizare a acelor cheltuieli pentru a ne asigura că nu vor fi obligaţi să jupoaie turiştii pe româneşte în cei doi ani cât au contract de închiriere. Am decis că vom identifica soluţiile legale pentru a mări această perioadă de închiriere la cel puţin 10 ani”, a transmis ministrul Mediului, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

„Serviciile să fie de calitate, dar la prețuri rezonabile”

Totodată, Mircea Fechet spune că ar vrea ca suprafețele de plajă să fie închiriate de oameni „care ştiu ce au de făcut”. El susține că serviciile oferite turiștilor trebuie să fie de calitate.

Ministrul a vorbit și despre prețurile foarte mari pentru închirierea șezlongurilor sau pentru alte tipuri de cheltuieli. Fechet susține că serviciile trebuie să fie de calitate, dar la prețuri rezonabile.

ADVERTISEMENT

Va fi instituit un grup de lucru format din reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ANAR-ului și ai organizaţiilor patronale. Potrivit oficialului, începând de joi vor fi demarate procedurile pentru definitivarea documentaţiilor cadastrale în privinţa noilor suprafeţe de plajă de la Eforie şi Agigea.

ADVERTISEMENT