Planta care dă cel mai scump condiment din lume, șofranul, crește cu succes la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj. Înainte de 2008, prețul acestui condiment era mai scump decât cel al aurului.
Astăzi, prețul său este încă de top, dar recoltarea manuală a șofranului necesită răbdare și pricepere din partea cultivatorilor.
Șofranul este o plantă mult râvnită de cultivatori, cu toate că creștere ei este migăloasă iar recoltarea, pentru extragerea condimentului cu același nume, este dificilă.
,,Am reușit să cultivăm cu succes Crocus sativus, planta ale cărei stigmate sunt folosite pentru a obține cel mai scump condiment din lume, șofranul”, a anunțat Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj, informează Știri de Cluj.
„Vino să descoperi această plantă fascinantă, o specie cultivată pe scară largă în Asia de Sud-Vest, dar originară din Grecia, care acum prosperă în condițiile de la Cluj!”, mai anunță Grădina Botanică, potrivit sursei citate.
„Grădina Botanică este deschisă de luni până duminică, între orele 09:00 și 19:00, iar ultimele bilete se pot achiziționa până la ora 18:00”.
Înainte de 2008, prețul acestui condiment era mai scump decât cel al aurului. Astăzi, prețul său este încă de top, dar recoltarea manuală a șofranului necesită răbdare și pricepere din partea cultivatorilor.
Cei mai mari producători de șofran sunt Iranul, India, Franța și Grecia. Șofranul este cel mai scump condiment din lume, cu un preț (șofranul francez) între 30.000 și 45.000 de euro pe kilogram (30-45 de euro gramul), ceea ce reprezintă recoltarea manuală a 250.000 de flori de crocus.
Ca și în cazul altor produse nobile, cum ar fi vanilia, trufele sau caviarul, prețul depinde de dificultatea producției, de raritatea și de calitatea sa. Prețul șofranului este în parte justificat de procesul toal nemecanizat de recoltare, care se face manual.
Timp de o lună, în fiecare dimineață, după răsăritul soarelui, se culeg florile noi care au apărut, o sarcină meticuloasă și delicată. Astfel, costul forței de muncă este o componentă majoră a prețului, fie că este vorba de Franța sau de alte țări.
Este nevoie de aproximativ 150.000-250.000 de flori pentru a recolta un kilogram de șofran pur uscat. Un bun culegător poate recolta 1.200 de flori pe oră, iar un culegător foarte bun poate recolta până la 2.000 de flori pe oră în condiții ideale.
Prețul șofranului este justificat de utilizarea sa și de contribuția sa culinară extraordinară. Este un veritabil potențiator natural de aromă, cu un gust unic. O aromă lemnoasă, florală, fructată, cu note subtile de fân, lemn dulce, miere și caramel.