Life

Care e planta din Marea Neagră pe care cercetătorii o dezvoltă în laborator. E pe cale de dispariție

Ce organism vegetal din Marea Neagră este creat de oamenii de știință în încăperi speciale. Se găsește tot mai rar în adâncuri.
18.01.2024 | 10:49
Care e planta din Marea Neagra pe care cercetatorii o dezvolta in laborator E pe cale de disparitie
Ce organism vegetal din Marea Neagră este creat de oamenii de știință în încăperi speciale. Se găsește tot mai rar în adâncuri. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Care e planta din Marea Neagră pe care cercetătorii o dezvoltă în laborator. E pe cale de dispariție. Specialiștii în domeniu au luat măsuri radicale pentru a repopula zonele în care nu se mai găsește aproape deloc.

Ce organism vegetal din Marea Neagră este creat de oamenii de știință în încăperi speciale. Se găsește tot mai rar în adâncuri

Ce organism vegetal din Marea Neagră este creat de oamenii de știință în încăperi speciale. Se găsește tot mai rar în adâncuri, unde vietățile au mare nevoie de el. Decizia a fost luată după ce plajele de pe litoralul românesc au fost lărgite.

ADVERTISEMENT

Foarte multe zone întinse de pe fundul apei au rămas fără algele marine atât de benefice pentru animale, cât şi pentru sănătatea oamenilor. Algele sunt bogate în proteine, vitamine, minerale și antioxidanți.

Datorită proprietăților pe care le au cercetătorii au hotărât să planteze o câmpie cu alge marine, denumite în termeni științifici Cystoseira Barbata. Această câmpie cu alge esențiale este întinsă pe sute de mii de metri pătraţi, în pepiniere subacvatice.

ADVERTISEMENT

„Dezvoltarea acestora pe fundul apei dincolo de faptul că ne arata că sunt ape curate, dincolo de faptul că există un biotop pentru alte specii, îmbogăţeşte Marea Neagră”, a spus biologul Adrian Bîlbă pentru observatornews.ro.

„Este creatoare de habitat. Asta înseamnă că ea poate adăposti alte organisme şi poate edifica substratul şi poate ajuta la formarea ţărmului şi la stabilizarea lui”, a declarat Mirela Moldoveanu, de la Institutul de Biologie Bucureşti, pentru aceeași sursă.

ADVERTISEMENT

Care sunt beneficiile algelor din Marea Neagră

Biologii au dezvăluit și care sunt numeroasele beneficii pe care le aduc algele din Marea Neagră supraviețuitoarelor din apă. Aceste plante ajută multe specii de peşti şi crustacee să supravieţuiască, să îşi găsească hrană şi adăpost.

De asemenea, plantele subacvatice au rolul de a curăța apa. Algele marine se înmulţesc la o adâncime de până la 2 metri şi au nevoie de multă lumină, iar pe măsură ce cresc ajung să dezvolte un baraj în toată regula.

ADVERTISEMENT

În felul acesta valurile mării nu mai pot lovi nisipul cu putere pentru a-l trage în apă. Așadar, protejează ţărmul de eroziunea costieră. Întregul proces de plantare se va desfășura pe parcursul a câteva luni bune. În mod normal, algele ar trebui să crească câţiva cm în fiecare lună.

ADVERTISEMENT
Tags: