Planta din România care poate opri inima unui om se află în grădinile multor persoane. Din păcate, cei care ajung să intre în contact cu ea pot suferi probleme grave de sănătate și se poate ajunge chiar la moarte.
În România se găsesc multe plante toxice, unele dintre ele fiind prezente în casele oamenilor datorită faptului că arată frums, motiv pentru care se folosesc în scop decorativ. Nu trebuie neglijat, însă, faptul că pot fi fatale pentru cei care le consumă.
Leandrul este o plantă cu un aspect foarte plăcut, dar acest lucru nu înseamnă că e bine să o o atingi, pentru că este una dintre cele mai otrăvitoare. Dacă alegi, totuși, să o plantezi la tine în grădină, trebuie să ai mare grijă să nu intri în contact cu frunzele sau semințele acesteia.
În cazul în care mănânci frunzele și semințele de leandru, te poți alege cu probleme intestinale și cu dureri puternice. Planta poate să provoace probleme de inimă, proastă circulație, precum și frisoane, atacuri cerebrale, comă sau chiar deces.
Un animal de talie medie (cal, vacă, bou) poate fi ucis dacă mănâncă 100 de grame din această plantă. La oameni, câteva grame de frunze pot provoca oprirea inimii.
Cu toate acestea, multe persoane au leandru în casă, cu rol decorativ, fără să știe ce pericole ascunde. Planta se folosește în industria farmaceutică, dar poate fi fatală dacă nu este consumată corespunzător.
“Leandrul este o plantă folosită în industria farmaceutică ale cărei frunze conţin principii active folosite în medicaţia cardiacă. În cazul în care frunzele sunt consumate necorespunzător, se încetineşte ritmul inimii până la oprirea ei.
Folosită doar ca o plantă decorativă, ţinută în ghivechi, leandrul nu este periculos”, a explicat Adrian Bere, specialist al Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, pentru Adevărul.
Leandrul este periculos atunci când frunzele acestuia sunt consumate. Doza letală diferă în funcție de greutatea fiecărei persoane. În cazul unui copil, consumul de leandru poate fi fatal.
Sucul din aceste plante este foarte otrăvitor și chiar se folosește pentru otrava de șoareci, potrivit horticultorul.ro. Totodată, frunzele de leandru se folosesc pentru a extrage uleiurile parfumate.