Life

Planta din România de care trebuie să te ferești. Mulți oameni o confundă. Provoacă febră și halucinații

Planta din România care are proprietăți medicinale, dar care poate deveni oricând toxică pentru organism. Multe persoane nu știu să o identifice
13.01.2024 | 14:30
Planta din Romania de care trebuie sa te feresti Multi oameni o confunda Provoaca febra si halucinatii
Planta din România care este extrem de nocivă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Nu mai este niciun secret faptul că unele plante sunt foarte benefice. În schimb, există și excepții și anume, cazuri în care plantele devin un adevărat pericol pentru oameni. Pentru că sunt foarte multe plante, uneori, oamenii le confundă, iar asta poate deveni extrem de grav.

Ciumăfaia, planta care crește sporadic și care este foarte toxică

Este foarte bine cunoscut faptul că plantele înfrumusețează fiecare locuință sau gospodărie. În schimb, unele dintre ele, pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de periculoase.

ADVERTISEMENT

Există persoane care nu fac diferența între miile de specii de plante și, de cele mai multe ori, ajung să trăiască lângă un adevărat pericol. Un astfel de exemplu este și ciumăfaia sau, așa cum este cunoscută în termeni științifici, datura stramoniu.

Ciumăfaia este o plantă medicinală, dar care este foarte toxică. Pentru cei care nu știu cum arată aceasta, ei bine, nu este foarte greu de identificat. Ciumăfaia are floarea albă, iar semințele ei sunt închise într-o capsulă acoperită cu țepi moi.

ADVERTISEMENT

În trecut, ciumăfaia era folosită pe post de plantă medicinală datorită proprietăților ei vindecătoare. Frunzele sale erau pălite pe foc, până se uscau. Apoi, erau folosite pentru a elimina infecțiile de pe rănile deschise.

Frunzele de ciumăfaia ajută la tratarea bolilor respiratorii

Ciumăfaia este originară din America de Nord, iar la noi, în România, a fost atestată pentru prima dată în 1778. În prezent, aceasta crește pe lângă locuințe, pe lângă gropi de gunoi sau pe lângă garduri.

ADVERTISEMENT
ciumăfaia
Ciumăfaia înflorește începând cu luna iunie. Sursa foto: Facebook/ Managementul Speciilor Invazive din Romania

În continuare, în unele regiuni, aceasta este cultivată special pentru beneficiile ei medicinale. Ciumăfaia are proprietăți calmante și vindecă bolile căilor respiratorii. Frunzele ei mai sunt folosite și pentru a confecționa țigări antiasmatice.

Ceea ce nu știu multe persoane este că, pe lângă proprietățile medicinale, ciumăfaia este destul de toxică. Aceasta are un miros neplăcut, iar ceea ce îi dă toxicitate este conținutul bogat de alcaloizi.

ADVERTISEMENT

Ciumăfaia are un fruct care poate fi foarte ușor identificat. Acesta are forma unei capsule care învelită în mai mulți ghimpi ascuțiți. O singură astfel de capsulă este suficientă pentru a rodi, sezonul următor, zeci de exemplare.

Ciumăfaia are o anumită perioadă în care înflorește. Și anume, din luna iunie până în septembrie. Apoi, fructificarea ei are loc din iulie până în octombrie.

ADVERTISEMENT
Tags: