News

Planul lui Mircea Geoană pentru securitatea economică a lumii: ”Avem nevoie de estonieni, români sau albanezi”

Planul lui Mircea Geoană pentru securitatea economică a lumii: ”Avem nevoie de estonieni, români sau albanezi”. Anunțul a fost făcut în fața publicului american.
04.05.2023 | 18:29
Planul lui Mircea Geoana pentru securitatea economica a lumii Avem nevoie de estonieni romani sau albanezi
Planul lui Mircea Geoană pentru securitatea economică a lumii
ADVERTISEMENT

Planul lui Mircea Geoană pentru securitatea economică a lumii: ”Avem nevoie de estonieni, români sau albanezi”. Anunțul a fost făcut în fața publicului american strâns la Los Angeles pentru a participa la Conferința globală a Institutului Milken.

Planul lui Mircea Geoană pentru securitatea economică a lumii

Lumea se schimbă, astfel că e nevoie de un nou model economic global, care va pune preț pe securitate economică. La această securitate vor contribui nu doar marile economii ale lumii, ci și economiile mai mici din țările membre NATO. Anunțul a fost făcut de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul Conferinței de la Los Angeles (SUA).

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, securitatea economică e foarte importantă, pentru că astfel guvernele lumii pot să devină mai agile. ”Se va pune preț pe securitatea economică. Acest lucru va face fondurile de investiții mai atractive. Acest lucru va face ca guvernele să devină mai agile. Va fi necesar ca noi, în Europa, în NATO și în democrații, să cultivăm ecosistemul de inovare, format din guvern, sectorul privat, mediul academic și societatea civilă.

Nu doar marile economii trebuie să contribuie la acest nou model economic, un nou model de securitate, un nou model de reziliență. Avem nevoie, de asemenea, de cele mai mici, de cele care nu au Silicon Valley sau clusterul de biotehnologie din Boston, sau chiar economia masivă germană sau marea industrie franceză, britanică sau canadiană. Avem nevoie de estonieni, români, albanezi”, a transmis Geoană.

ADVERTISEMENT

From European Dream to Reality from Milken Institute on Vimeo.

Mircea Geoană explică cum poate fi depășită China

Așadar, lumea nouă se constituie și cu ajutorul țărilor mici și a economiilor din plan secundar, care împreună vor contribui decisiv la securitatea lumii, potrivit lui Mircea Geoană. În acest context NATO a creat deja așa numitul Accelerator de Inovare în Domeniul Apărării pentru Atlanticul de Nord (DIANA), care va asigura că țările NATO au ”cele mai bune nuclee de inovație pe care aceste țări le au la dispoziție”.

Totodată, Secretarul General Adjunct al NATO a punctat importanța finanțărilor inovației și a tehnologiilor legate de securitate. Conform lui Geoană, această finanțare are o ”anumită formă de rezervă pe care unele industrii financiare, fonduri de pensii și altele au avut-o până acum de a investi în tehnologii de apărare și securitate”.

ADVERTISEMENT

Practic, țările din blocul NATO, în frunte cu SUA, vor avea nevoie de noi strategii pentru a depăși China din punct de vedere economic. ”Cred că ar trebui să găsim un nou mecanism pentru a spune că avem nevoie de acești bani dacă vrem să depășim China și pe alții care propun fuziunea dintre stat și business, pe care pur și simplu nu ne-o putem permite. În anii ’70, 90% din toate inovațiile în domeniul apărării au fost realizate de către guverne, cu laboratoare și bani guvernamentali.

Astăzi, 90% sunt realizate de sectorul privat. Dacă vrem să găsim o modalitate de a le face concurență celor care sunt foarte mari, trebuie să găsim o modalitate mai bună pentru ca guvernul, sectorul privat și societatea civilă să colaboreze și să găsească o cale de urmat.

ADVERTISEMENT

Avem resursele, talentul și banii necesari”, a concluzionat Mircea Geoană. Institutul Milken este un think tank economic independent cu sediul în Santa Monica, California, cu birouri în Washington, DC, New York, Miami, Londra, Abu Dhabi și Singapore.

ADVERTISEMENT