News

Planul Marshall, după 70 de ani. Aliații Kievului pregătesc sume uriașe pentru reconstrucția Ucrainei

Planul Marshall pentru Ucraina. Europa pune la bătaie 411 miliarde de dolari pentru refacerea țării: guverne, companii, instituții financiare.
21.06.2023 | 12:44
Planul Marshall dupa 70 de ani Aliatii Kievului pregatesc sume uriase pentru reconstructia Ucrainei
Planul Marshall pentru Ucraina implică sarcini uriașe pentru aliați / Foto: Facebook, Volodymyr Zelensky
ADVERTISEMENT

Planul Marshall se întoarce: refacerea infrastructurii, eliminarea minelor, refacerea economiei, finanțarea serviciilor publice, etc. Lideri și reprezentanți din peste 60 de țări sunt așteptați, miercuri și joi, la Londra pentru o conferință privind reconstrucția Ucrainei, care încearcă să mobilizeze guvernele, întreprinderile și marile instituții financiare. La șapte decenii după ce Planul Marshall, gestionat de SUA, a ajutat la reconstrucția Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial, Europa se află într-un moment decisiv: analizează dacă ar trebui să acorde Ucrainei resursele și investițiile de care are nevoie pentru reconstrucție, chiar dacă războiul face încă ravagii în estul și sudul țării.

„Ucraina are nevoie de ajutor – nu doar pe câmpul de luptă”

Pentru Ucraina, este vital ca proiectul de redresare să înceapă acum. „Reconstrucția are deja loc. Face parte din rezistența noastră”, a declarat Oleksandra Azarhina, ministrul adjunct al Ucrainei pentru comunități, teritorii și dezvoltarea infrastructurii. „Oamenii au părăsit Ucraina, dar, în același timp, milioane de oameni rămân – lucrează, trăiesc aici”, a spus ea. „Trebuie să găsim modalități de a oferi acces la nevoile de bază ale acestor oameni”.

ADVERTISEMENT

„Ucraina are nevoie de ajutor – nu doar pe câmpul de luptă, ci și în ceea ce privește investițiile private și publice”, a spus ea. Prezentând cu duritate argumentele morale, președintele Volodimir Zelenski a subliniat importanța conferinței într-un discurs ținut luni seară, afirmând că redresarea economică a Ucrainei „ar trebui să demonstreze lumii că libertatea este invincibilă”, scrie Politico.

411 miliarde de dolari pentru ce-a stricat Putin

În timp ce nevoile imediate ale Ucrainei sunt estimate la 14 miliarde de dolari de către Banca Mondială, redresarea mai globală a economiei țării va costa 411 miliarde de dolari, potrivit unui studiu recent realizat de Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană și guvernul ucrainean. Această sumă va crește pe măsură ce conflictul început de Rusia continuă. Primul ministrul britanic Rishi Sunak, a cărui țară este unul dintre cei mai activi susținători ai Kievului, urmează să deschidă conferința.

ADVERTISEMENT

Vor participa, de asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul american de Stat Antony Blinken și ministrul francez de Externe, Catherine Colonna. În plus, amploarea provocării se schimbă în permanență – distrugerea barajului Nova Kahovka în această lună a provocat pagube masive atât la nivelul mediului, cât și al infrastructurii, arătând modul în care nevoile Ucrainei se schimbă în timp real.

1,3 miliarde de dolari de la americani

Statele Unite au anunțat un ajutor de 1,3 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro) pentru economia ucraineană. Secretarul de Stat Antony Blinken a făcut acest anunț miercuri, în cadrul conferinței de la Londra. Acest ajutor este destinat în primul rând infrastructurii esențiale a țării. „Atâta timp cât Rusia continuă să distrugă, vom fi acolo pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască: să-și reconstruiască viețile, să-și reconstruiască țara, să-și reconstruiască viitorul”, a declarat Antony Blinken.

ADVERTISEMENT

Mai puțin de jumătate din acest nou sprijin american (520 de milioane de dolari) va fi folosit pentru reconstrucția infrastructurii energetice a țării, în timp ce 657 de milioane de dolari vor fi folosite pentru modernizarea căilor ferate, a porturilor, a frontierelor și a „tuturor infrastructurilor esențiale care leagă Ucraina de Europa”, a explicat secretarul American de Stat.

Restul fondurilor vor fi utilizate pentru a sprijini întreprinderile ucrainene și pentru a finanța digitalizarea administrației ucrainene, în special pentru „eliminarea corupției”, a adăugat el, un mesaj clar adresat liderilor ucraineni, cărora le-a cerut să continue reformele în acest sens. De la începutul invaziei rusești, Statele Unite au alocat deja peste 20 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia și dezvoltarea Ucrainei și peste 40 de miliarde de dolari numai pentru sprijin militar.

ADVERTISEMENT

Planul Marshall, invocat de Germania

În decembrie anul trecut, cancelarul german Olaf Scholz a comparat ajutorul necesar Ucrainei cu Planul Marshall, pus în aplicare de Statele Unite pentru a reconstrui Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai multe țări și instituții și-au anunțat deja intenția de a debloca fonduri, inclusiv Franța, care urmează să dezvăluie ajutorul pentru „reconstrucția infrastructurii civile critice” din țară. „A vorbi despre reconstrucție este în sine o garanție de securitate”, subliniază o sursă diplomatică franceză, invocând dorința de a „face Rusia să înțeleagă că acest sprijin va dura”.

În cadrul acestui nou Plan Marshall Vor fi vizate în special sectoarele energetic și tehnologic. La rândul său, Londra a eliberat garanții de credit de la Banca Mondială în valoare totală de trei miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani pentru finanțarea serviciilor publice ucrainene. În plus, 240 de milioane de lire sterline (280 de milioane de euro) din ajutorul bilateral au fost alocate pentru proiecte de deminare și proiecte umanitare. Comunitatea internațională analizează, de asemenea, modalitățile legale de mobilizare a zecilor de miliarde de fonduri și active rusești înghețate pentru a finanța această reconstrucție, scrie Le Point.

Implicarea sectorului privat

Această conferință pentru reconstrucția Ucrainei  este a doua organizată de la începutul războiului, după cea de anul trecut de la Lugano, Elveția. Sute de șefi de mari companii și ONG-uri vor participa la această întâlnire, care are ca scop mobilizarea sectorului privat. Conferința va oferi, de asemenea, ocazia de a lansa în mod oficial „Ukraine Business Compact”, o inițiativă care invită companiile din întreaga lume să se angajeze să sprijine reconstrucția Ucrainei, alături de marile instituții financiare mondiale.

De exemplu, Banca Mondială a promis recent 200 de milioane de dolari Ucrainei pentru repararea rețelei sale de electricitate, ceea ce aduce finanțarea totală de la începutul conflictului la 23 de miliarde de dolari. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) s-a angajat deja să acorde Ucrainei 3 miliarde de euro în 2022 și 2023, din care 1,7 miliarde de euro au fost cheltuite anul trecut, în principal pentru energie și transport.

În timpul conferinței, BERD ar urma să anunțe, de asemenea, „două tranzacții”, una pentru finanțarea unei companii de prelucrare a produselor alimentare, cealaltă cu o bancă pentru a pune fonduri la dispoziția IMM-urilor. Dar și „trei protocoale de acord” în sectorul energetic, în special pentru operatorul național Ukrenergo, după cum a declarat săptămâna trecută un oficial al instituției.

Problema corupției rămâne în Ucraina

Marți, Comisia Europeană a prezentat un nou proiect multianual în valoare de un miliard de euro pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, fiind prima grupare economică majoră care a prezentat un plan de finanțare multianual și evaluat. Dar rămân provocări, mai ales potențialul de corupție din Ucraina, de care multe țări din UE se tem în continuare. Prin urmare, pachetul Comisiei Europene este însoțit de condiții.

Bruxelles va exercita un control semnificativ asupra modului în care banii sunt distribuiți și utilizați. În conformitate cu propunerea Comisiei prezentată marți, guvernul ucrainean trebuie să pregătească un „plan pentru Ucraina” care să detalieze viziunea sa asupra țării, respectând în același timp standardele UE în materie de guvernanță și administrație publică. Banii ar urma să fie plătiți trimestrial, cu condiția să fie îndeplinite anumite condiții.

ADVERTISEMENT
Tags: