News

Primarii din România iau măsuri privind economia de energie. Ce se întâmplă cu luminițele de sărbători

Primarii mai multor orașe din România se pregătesc să întâmpine criza care se anunță în domeniul energetic. Economia la energie este măsura prioritară. Clasicele luminițe de sărbători vor avea de suferit.
02.09.2022 | 19:36
Primarii din Romania iau masuri privind economia de energie Ce se intampla cu luminitele de sarbatori
Orașe mari din România iau măsuri privind economia de energie. Sursa foto: Facebook/Primăria Iași
ADVERTISEMENT

Orașe mari din România au anunțat, prin vocea edililor lor, că iau măsuri privind economia de energie.

Orașe mari din România iau măsuri privind economia de energie

În ultimele săptămâni, orașe mari din întreaga Europă au impus limite în privința utilizării iluminatului şi aparatelor de aer condiționat pentru economisirea de energie.

ADVERTISEMENT

Odată cu sosirea sezonului rece, economia la energia electrică devine prioritară. Deși ne aflăm abia în debutul toamnei, și câteva oraşe din România au anunțat deja decizii privind economisirea energiei în lunile ce urmează.

De la nivelul autorităților centrale nu a fost implementată încă recomandarea europeană de economisire cu 15%. Cu toate acestea, unii edili afirmă că vor să îşi protejeze finanţele în faţa valului de scumpiri prognozat.

ADVERTISEMENT

Sectorul 6, al doilea cel mai mare sector din București, atât ca suprafață cât și ca populație, anunță măsuri importante pentru economisirea energiei.

Primarul Ciprian Ciucu are în plan ca în această iarnă să instaleze luminițe de Crăciun numai în parcuri. Prin această măsură, administrația locală vrea să reducă la jumătate costurile privind iluminatul festiv.

ADVERTISEMENT

”Ar fi un cost care ar fi cumva inoportun în acest context, pentru că este foarte mare și acei bani i-am putea folosi în proiecte de investiții.

Dacă prețurile ar reveni la o valoare cât de cât mai normală, atunci acest cost ar fi mult mai ușor de justificat”, spune Ciprian Ciucu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Arad, Iași și Timișoara iau măsuri de economisire. Ce se întâmplă cu luminițele de sărbători

Decizii similare se pregătesc și în alte mari orașe. În vest, la Arad, vor fi mai puţine luminițe pe străzi de sărbători. Municipalitatea analizează deja costurile pentru lunile următoare.

”Punem în balanță cheltuielile și de consum. Nu cred că vom ajunge la situația extremă să nu avem iluminat festiv de sărbători, ci poate dimensiunea, să să știm cât mergem de mult din centru către celelalte cartiere”, a spus Călin Bibarț, primarul Aradului, la postul de știri citat.

Și primarul din Iaşi, Mihai Chirică, a anunţat măsuri pentru perioada următoare. Acesta a precizat că directorii instituţiilor din subordinea municipalităţii vor fi responsabili cu privirea la evitarea risipei de energie în instituţiile respective.

Chirica apreciază că trebuie ţinute aprinse doar becurile necesare pentru desfăşurarea activităţii.

Timișoara, aflată în anul Capitalei Culturale, în care tema este tocmai lumina, caută soluții pentru a economisi energie.

Edilul Dominic Fritz a spus că autoritățile vor înlocui o treime din becurile din oraş cu unele eficiente energetic pentru a compensa cheltuielile cu proiectul cultural.

ADVERTISEMENT
Tags: