Sport

Planul-surpriză pentru fotbalul românesc: Vlad Munteanu președinte al FRF, Dani Coman al LPF!

Federația și Liga Profesionistă urmează să fie reformate după niște idei surprinzătoare, cu Vlad Munteanu și cu Dani Coman la conducerea fotbalului
13.03.2024 | 13:25
Planulsurpriza pentru fotbalul romanesc Vlad Munteanu presedinte al FRF Dani Coman al LPF
Vlad Munteanu e favorit la șefia FRF, în timp ce Dani Coman ar putea fi urmașul lui Gino Iorgulescu la LPF. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Epoca lui Răzvan Burleanu la conducerea Federației Române de Fotbal va fi încheiată în 2026, dacă nu cumva actualul președinte va forța modificarea statutului pentru a-și mai permite încă un mandat ca șef. El și-l va consuma atunci pe al treilea. Prima oară a câștigat alegerile în 2014, într-un context special.

Vlad Munteanu e favoritul echipei lui Răzvan Burleanu pentru FRF

Burleanu a devenit președinte după ce favoritul clar, Gică Popescu, a fost condamnat la închisoare cu executare chiar înaintea alegerilor. Popescu era urmașul pe care îl desemnase Mircea Sandu, fostul președinte care hotărâse să se retragă. Aproape de consumarea mandatelor pe care i le permite statutul, Răzvan are și el un moștenitor stabilit.

ADVERTISEMENT

Informațiile FANATIK sunt că Burleanu și colaboratorii lui îl consideră pe Vlad Munteanu cel mai potrivit să ocupe funcția de președinte începând cu 2026. Ei consideră că Vlad are deja o experiență corporatistă și că nici nu poate fi contestat de către oamenii din fotbal așa cum au fost Burleanu, Radu Vișan, Gabriel Bodescu.

Oficialii aceștia au fost atacați după ce au preluat puterea în fotbal mai ales cu argumentul ”cine sunt ei în sportul acesta? Unde au jucat?”. Munteanu nu poate să fie contestat astfel. Ca jucător, el a fost campion cu Dinamo și a făcut parte dintr-o formație dintre cele mai bune pe care le-au avut ”câinii” după Revoluția din 1989.

ADVERTISEMENT

Vlad Munteanu ar moșteni un aparat imbatabil în cursa către președinția FRF

După perioada de la Dinamo, Vlad a evoluat în Germania și în Franța între 2006 și 2010. Cottbus, Wolfsburg, Bielefeld, Auxerre au fost echipe pe la care a trecut. A avut, așadar, o carieră serioasă ca fotbalist, nu este un ”alien”, așa cum au fost etichetați Burleanu și oamenii lui după ce au ajuns să conducă fotbalul.

Munteanu lucrează în FRF din 2016, a fost unul dintre primii foști fotbaliști pe care i-a recrutat echipa lui Burleanu tocmai ca să ”spele” imaginea de corporatiști nefamiliarizați cu fotbalul. Fostul mijlocaș stânga a ajuns în Federație pentru a se ocupa de centrele regionale la care FRF avea să renunțe.

ADVERTISEMENT

El este acum manager operațional și are o reputație bună în instituție, motiv pentru care e considerat o alegere potrivită ca viitor președinte. Beneficiind de susținerea actualilor colaboratori, Vlad nu ar putea fi concurat în alegeri, ar avea o cale liberă. Cu aparatul pe care l-a moștenit de la Mircea Sandu și pe care l-a îmbunătățit el, Burleanu a fost ales cu unanimitate de voturi în 2022! Nu a existat vreun contracandidat, nimeni nu a fost împotrivă, nimeni nu s-a abținut de la votare. Despre ideea succesiunii lui Vlad Munteanu a scris și prosport.ro.

Dani Coman, urmașul lui Gino Iorgulescu ca președinte al LPF

Munteanu ar putea deveni, așadar, președinte al FRF în 2026. Și mai există un plan și pentru Liga Profesionistă de Fotbal. Gino Iorgulescu intenționează să se retragă, el ar vrea chiar să-și vândă afacerile și proprietățile pe care le are în România și să se mute în Italia, acolo unde se află fiul său.

ADVERTISEMENT

Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor și pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului și a cocainei. Mario a fost transportat în Italia pentru tratament în urma accidentului și nu a fost extrădat ca să fie închis în România.

Gino Iorgulescu își va încheia mandatul actual ca șef al LPF în 2027 și nu va continua să conducă Liga. Înlocuitorul pe care îl preferă și oficialii Ligii Profesioniste, și oamenii din Federație? Dani Coman. Fostul portar e președintele lui Hermannstadt acum, după ce a mai condus-o și pe Astra.

Ca și Vlad Munteanu, Coman are o imagine bună și în FRF, și în LPF, și în rândul cluburilor. Și el a fost un fotbalist important, internațional, și a dobândit și o experiență suficientă în management încât să nu poată fi contestat ușor. Coman a refuzat în ultima vreme oferte de la CFR Cluj și de la FC Argeș, Munteanu a declinat o propunere pe care a primit-o recent de la Dinamo, care îl voia ca director sportiv. Ei doi ar putea să conducă fotbalul în anii următori.

  • 30 de milioane de euro valorează drepturile TV pentru campionatul următor. Comercializarea acestor drepturi a reprezentat cea mai importantă realizare din mandatele pe care le-a avut Gino Iorgulescu ca președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal
  • 8 ani a petrecut Vlad Munteanu în Federația Română de Fotbal, dintre cei 10 pe care îi au Burleanu și echipa lui în instituție. Răzvan i-a urmat în funcție lui Mircea Sandu, care petrecuse 24 de ani ca președinte
ADVERTISEMENT