Sport

Planul teribil de salvare a lui Dinamo: au pregătit din nou actele de insolvență! Legea permite. Exclusiv

Dinamo este aproape de intrarea într-o nouă insolvenţă. FANATIK a aflat că şefii vor depune actele la Tribunal, apelând la o soluţie teribilă în încercarea de a salva clubul de la faliment.
08.06.2021 | 15:42
Planul teribil de salvare a lui Dinamo au pregatit din nou actele de insolventa Legea permite Exclusiv
Planul teribil de salvare a lui Dinamo: au pregătit din nou actele de insolvență! Legea permite. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare s-a salvat de la retrogradare după un parcurs excelent în ultima parte din play-out, însă problemele la club continuă. FANATIK a aflat că oficialii lui Dinamo au pregătit actele pentru o nouă insolvenţă.

Planul teribil de salvare a lui Dinamo: au pregătit din nou actele de insolvență!

Din informaţiile noastre, oficialii clubului vor depune joi, 10 iunie, actele de intrare în insolvenţă, această soluţie fiind una disperată în încercarea de a salva clubul de la faliment, având în vedere datoriile uriaşe cu care se confruntă echipa.

ADVERTISEMENT

Legea le permite celor de la Dinamo această soluţie, în condiţiile în care pe data de 23 septembrie 2020 s-au împlinit 5 ani de când societatea SC Dinamo 1948 SA, care administrează clubul din Liga 1, a ieşit din insolvenţă.

Legea le permite! Au trecut 5 ani de când Dinamo a ieşit din insolvenţă!

Astfel, din punct de vedere legal, termenul de 5 ani a fost atins şi oficialii clubului au din nou la îndemână această soluţie drastică de redresare. Dacă nu s-ar fi îndeplinit termenul de 5 ani, societatea SC Dinamo 1948 SA ar fi intrat direct în faliment.

ADVERTISEMENT

Prin această soluţie a insolvenţei, Dinamo va scăpa artificial, dar legal de o mare parte a datoriilor. Din acest punct de vedere, creditorii cei mai expuşi, care ar pierde bani sunt fotbaliştii, pentru că nu au contracte de muncă ci au contracte de activitate sportivă.

Cel mai mult de pierdut vor avea jucătorii! Sunt creditorii cei mai expuşi

Astfel, aproape sigur, spaniolii Isma Lopez, Borja Valle, Rene Roman Hinojo şi alţii care au cerut despăgubiri la FIFA, nu mai au nicio şansă de a-şi recupera banii din contract pentru că echipa a intrat în insolvenţă.

ADVERTISEMENT

Dinamo mai are şi posibilitatea, timp de 90 de zile de la intrarea în insolvenţă, să rezilieze contractele jucătorilor pe care nu îi pot plăti. Fanii din programul DDB au negociat în timpul campionatului recent încheiat cu majoritatea jucătorilor, astfel că la Dinamo au rămas doar jucătorii care au putut fi plătiţi şi care au acceptat micşorarea contractelor.

Andrei Gerea, membru DDB, în noiembrie 2020: “Am fi dispuși, dacă dispar spaniolii, să încercăm o nouă insolvență”

Prima dată, soluţia unei noi insolvenţe de la Dinamo a fost pronunţată public la finalul anului trecut de Andrei Gerea, membru DDB şi fost ministru al Economiei, care a propus ca Pablo Cortacero să se retragă imediat din proiect şi DDB să încerce salvarea clubului:

ADVERTISEMENT

„Am fi dispuși, dacă dispar spaniolii, să încercăm o nouă insolvență. Am reduce bugetul de salarii la un nivel decent, pentru că în insolvență nu mai merge să tragi țepe, ești obligat să plătești salariile la timp. De aceea nu văd cum ar rezista Dinamo cu Cortacero, nici măcar în insolvență!”, a spus Gerea.

Andone: “Ce te faci cu datoriile la ANAF, care sunt de vreo 7 milioane de euro”

Ioan Andone a declarat că datoriile lui Dinamo au ajuns la 7 milioane de euro, iar într-un singur an Pablo Cortacero “a reuşit” să creeze datorii de peste 4 milioane de euro prin salariile uriaşe pe care le-a promis jucătorilor pe care i-a adus:

„Eu am vrut cu mai mulți să luăm Dinamo, cu Lupescu, cu nea Mircea Lucescu, dar ce te faci cu datoriile la ANAF, care sunt de vreo 7 milioane de euro, vreo 38.000.000 de lei. Și la Negoiță mai sunt datorii de 1-2 milioane de euro.

Eu știu de la cineva care a văzut actele, eu le și văzusem prin Toni Curea. Spaniolii au făcut datorii de 4.000.000 de euro într-un singur an. Portarul ăla la 37 de ani îi dădea 25.000 de euro și îl dădeau afară pe Straton”.

Dinamo a intrat prima dată în insolvenţă în 2014!

Dinamo se află pentru a doua oară în istorie în insolvenţă. În iunie 2014, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de insolvenţă depusă de clubul controlat la acea vreme de Ionuţ Negoiţă.

Un an şi patru luni mai târziu, Dinamo devenea primul club de fotbal din România care a reuşit să scape de insolvenţă. Pe 24 septembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis reintroducerea în sistemul economic al echipei. ANAF a făcut două contestaţii, ambele respinse de Curtea de Apel Bucureşti.

Ce înseamnă intrarea în insolvenţă?

Conform Legii nr. 85 din 25 iunie 2014, insolvenţa este: “acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile, astfel:

a) insolvența debitorului se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadență, nu a plătit datoria sa față de creditor; prezumția este relativă;

b) insolvența este iminentă atunci când se dovedește că debitorul nu va putea plăti la scadență datoriile exigibile angajate, cu fondurile bănești disponibile la data scadenței”.

Adică, debitorul, în cazul nostru Dinamo, când nu mai are sume cu care să poată plăti datoriile ajunse la scadenţă, atunci el se află în insolvenţă. Insolvenţa are legătura cu sumele de bani disponibile, nu cu activele pe care le deţine debitorul.

Conform legii, clubul ajuns în insolvenţă are dreptul să intre într-o fază de reorganizare a activităţii, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic. După ce sunt depuse actele pentru insolvenţă, un tribunal hotărăşte dacă un club întruneşte sau nu condiţiile de intrare în insolvenţă.

Un club aflat în insolvenţă trebuie să respecte planul de reorganizare şi să plătească datoriile, în caz contrar, clubul va intra în faliment.

  • 24 septembrie 2015 este data la care Dinamo a ieşit din insolvenţă
  • 7.000.000 de euro este datoria pe care o are Dinamo

 

ADVERTISEMENT