News

Plata amenzilor de circulație, mai greu de fentat. ANAF ar putea să se ocupe de recuperarea banilor

Cei care nu și-au plătit amenzile riscă să fie executați silit mult mai mai ușor, un proiect de lege dând atribuții ANAF în recuperarea banilor datorați.
21.03.2023 | 09:33
Plata amenzilor de circulatie mai greu de fentat ANAF ar putea sa se ocupe de recuperarea banilor
ANAF ar putea prelua executarea silită pentru amenzile neplătite de circulație/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Plata amenzilor de circulație va deveni aproape inevitabilă în viitor, întrucât recuperarea sumelor datorate ar urma să se facă direct de către Agenția Națională de Administrare Fiscală. Un proiect de lege depus la Parlament prevede că pentru toate amenzile care ajung în bugetele locale, inclusiv amenzile de circulație, executarea silită se va face de către Fisc, instituție care are considerabil mai multe pârghii în ceea ce privește identificarea rău platnicilor și recuperarea sumelor pe care aceștia le datorează.

Dacă nu plătești amenzile de circulaţie la primărie, le vei plăti la ANAF

Senatorul PSD Marius Cazanciuc a depus la Parlament un proiect de lege care, în eventualitatea adoptării sale, ar aduce modificări majore în ce privește regimul contravențiilor, cu impact direct asupra nivelului de încasare a amenzilor, îndeosebi cele care ar trebui să intre în bugetele administrațiilor locale. În esență, găsirea rău platnicilor și identificarea surselor din care ar putea fi recuperați banii datorați ar putea intra în atribuțiile unei instituții care incomparabile mai multe resurse decât o primărie, anume ANAF-ul.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ordonanței Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, amenzile primite de către persoanele juridice se fac venit la bugetul de stat, amenzilor de circulație. În cazul contravențiilor săvârșite de către persoanele fizice, acestea merg exclusiv la bugetul primăriilor sau consiliilor județene, după caz. În aceste circumstanțe, amenzile au devenit o sursă importantă de venituri pentru administrațiile locale, o componentă importantă fiind amenzile de circulație.

În acest scop, direcțiile de taxe și impozite locale au căpătat și atribuții privind încasarea amenzilor care, până în anul 1998, erau apanajul exclusiv al direcțiilor județene de finanțe publice. Schimbarea a dus la crearea unei surse suplimentare de venituri pentru primării, însă acestea au mai puține pârghii în a-i determina pe contravenienți să plătească amenzile. „Exemplul cel mai elocvent este cel al persoanelor care au domiciliul în actul de identitate pe raza localității, însă, în fapt, domiciliază într-o locație necunoscută făcând astfel imposibilă executarea silită”, se arată în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Confruntate cu o situație de genul „prinde orbul, scoate-i ochii”, primăriile încasează mult mai puțini bani decât ar fi îndreptățite, fiind astfel încurajat comportamentul contravenienților, care știu că direcțiile de taxe locale nu-i pot forța să plătească. Pentru a pune capăt acestei situații, proiectul propune ca, în cazul în care în doi ani de la stabilirea titlului executoriu, amenda contravențională și penalitățile aferente nu au putut fi încasate din motive neimputabile organului de executare silită al unității administrativ-teritoriale competente, atunci de executarea silită urmează să se ocupe ANAF.

Primăriile ar scăpa de o corvoadă contabilă

Primăriile vor scoate sumele datorate din evidența contabilă, iar banii care vor fi recuperați de către ANAF vor urma să se facă venit la bugetul de stat. La prima vedere, pare că primăriile vor pierde bani în favoarea bugetului de stat, însă este vorba de amenzi pe care oricum nu a reușit să le încaseze în doi ani. Vestea cu adevărat proastă este pentru cei care până acum au reușit să evite plata amenzilor întrucât mâna lungă a ANAF are posibilități mult mai vaste decât direcția de taxe locale, care are jurisdicție limitată.

ADVERTISEMENT

Accesul Fiscului la o bază de date mult mai amplă decât cea a administrațiilor locale va preîntâmpina situațiile în care cetățean care traversează strada prin loc nepermis în Cluj, de pilădă, este amendat, dar apoi ocolește plata acestei amenzi întrucât domiciliul real nu coincide cu cel din cartea de identitate, fiind vorba de o persoană care s-a stabilit între timp în Sibiu. În noile condiții, ANAF va putea să pună poprire pe contul bancar inclusiv pentru o banală amendă de circulație.

Pe de altă parte, primăriile ar putea fi mulțumite că scapă de amenzile neîncasate, susține inițiatorul. Legea 273/2006 privind finanțele publice locale impune administrațiilor locale să treacă în bugete, la capitolul venituri, inclusiv banii care ar urma să provină din amenzi. Practica arătat că doar o parte dintre acestea sunt încasate, ceea ce duce la nerealizarea țintei veniturilor, uneori cu diferențe notabile, față de nivelul prognozat. Robert Cazanciuc dă exemplul județului Ialomița care, la finele anului 2021, avea de încasat amenzi și penalități în valoare de 93.691.000 lei.

ADVERTISEMENT

Legea menționată obligă autoritățile locale care nu au realizat măcar 97% din veniturile prognozate pe durata a doi ani să facă bugetul următor cu veniturile plafonate la nivelul realizărilor din anul precedent. În cazul adoptării proiectului de lege inițiat de către senatorul PSD, primăriile și consiliile județene vor avea doi ani la dispoziție să încerce să obțină câți mai mulți bani din amenzile date, după care vor lăsa locul pentru „artileria grea”, anume inspectorii ANAF.

ADVERTISEMENT