News

Plata impozitelor locale 2023. Data până la care cetățenii au o reducere importantă la taxe

Plata impozitelor locale în 2023, la fel ca în anii trecuți, se poate realiza în două rate egale. Data până la care se aplică o reducere importantă.
14.03.2023 | 20:46
Plata impozitelor locale 2023 Data pana la care cetatenii au o reducere importanta la taxe
Plata impozitelor locale 2023. Ce reducere au cetățenii care achită taxele până pe 31 martie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Plata impozitelor locale 2023. Românii care aveau în proprietate, la finalul lui 2022, mijloace de transport, clădiri sau terenuri datorează în acest an impozit pentru fiecare dintre acestea. Legea prevede ca impozitele să poată fi plătite în două tranșe.

Plata impozitelor locale 2023. Ce reducere au cetățenii care achită taxele până pe 31 martie

Foarte important! Românii mai harnici care își achită dările până la primul termen, și anume până la sfârșitul lunii martie, beneficiază de o reducere a acestora. Autoritățile anunță că procentul se ridică la 10%.

ADVERTISEMENT

Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal prevede că impozitul se plătește anual în două rate egale. Primul termen, care se apropie cu pași mari de final, este până pe 31 martie. Al doilea este până pe 31 septembrie.

Legea spune că persoanele fizice care plătesc integral impozitul pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport înainte de 31 martie 2023 primesc o reducere de 10%. Există însă și o excepție. Mai exact, dacă valoarea impozitului este de 50 de lei, persoana trebuie să achite toată suma pană la primul termen de plată.

ADVERTISEMENT

Modalitățile de plată pentru aceste impozite

În prezent, plata impozitului și a altor taxe locale se poate face atât fizic, cât și online. Pentru a putea plăti online, cetățenii trebuie să-și facă un cont pe ghiseul.ro.

Conform autorităților, în prezent sunt două metode prin care puteți obține datele de logare pentru ghiseul.ro:

ADVERTISEMENT
  • Primăria unde aveți obligații de plată vă poate genera datele de logare în urma unei solicitării făcute de dvs în acest sens. Puteți solicita date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care aveți obligații de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare. Datele de contact ale Instituţiei publice le puteţi accesa prin „click” pe denumirea instituţiei în Secţiunea Instituţii înrolate.
  • Metoda online de obținere a datelor de logare. Accesați secțiunea “SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagina ghiseul.ro și parcurgeți etapele: “Verificare CNP”- “Validare card”- “Trimitere e-mail cu datele de logare”

”În cazul în care deţineţi bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, oricare dintre acestea vă poate pune la dispoziţie datele de acces în Ghişeul.ro. Odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare”, se arată pe site-ul aplicației.

ADVERTISEMENT

De asemenea, plata taxelor se poate face în continuare și fizic cu numerar sau cu cardul. Demersul are loc la ghișeele administrațiilor financiare, la casieriile direcțiilor de impozite, taxe locale și la ghișeele Poștei Române aflate în raza de domiciliu, anunță Ministerul de Finanțe.

Ce pățesc cei care nu plătesc la timp impozitul

Cetățenii care nu plătesc impozitul la timp vor avea parte de surprize neplăcute. Ei vor primi acasă o somație prin care vor fi înștiințați că figurează cu sume restante. În următoarea etapă, dacă nu achită sumele restante, vor primi popriri asupra surselor financiare. E vorba de salarii, pensii sau chirii. Se poate ajunge și la poprire pe conturile bancare.

Dacă statul nu se recuperează banii nici de pe urma popririlor, se trece la sechestra bunurilor imobile și mobile pe care le deține persoana în cauză. În ultima etapă, aceste bunuri urmează a fi valorificare prin vânzare prin licitație publică, conform autorităților.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”