News

Salariile mari ar putea fi impozitate suplimentar. Care e pragul atacat de Guvern

Guvernul pregătește impozitarea salariilor mari, impozitul progresiv fiind un subiect discutat pe larg la întâlnirile dintre ANAF și Banca Mondială.
06.03.2023 | 20:58
Salariile mari ar putea fi impozitate suplimentar Care e pragul atacat de Guvern
Impozitare progresivă pe salariile mari. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Așadar, sunt șanse mari ca Guvernul să introducă mai multe praguri de impozitare, astfel că impozitul se va calcula în funcție de venit. Primele salarii afectate vor fi cele mai mari de 10.000 de lei, cu o creștere de 6%.

Salariile mari ar putea fi impozitate suplimentar

Potrivit Antena 3, pentru un venit de 10.000 de lei net (brut 17.000 de lei), impozitul va crește de la 10% la 16%, astfel că plata la stat se va majora cu 700 de lei, de la 1100 lei la 1800 de lei. Experții nu văd cu ochi buni aceste măsuri și cred că mai degrabă ar trebui ca oamenii cu venituri mici să scape de anumite taxe.

ADVERTISEMENT

“Orice creștere a impozitului va duce probabil la o taxare mai mult de 50% a forței de muncă, ceea ce va duce la scăderea dorinței de a munci. Problema pe care o văd eu este că, noi românii, îi taxăm foarte dur pe cei care au venituri mici”, a explicat consultatul fiscal Adrian Benţa, potrivit Antena 3.

Doar în ianuarie 2023 aproape 4.5 miliarde de lei din impozitul pe salarii și venituri au intrat în conturile statului. Marcel Ciolacu, lider PSD, este probabil cel mai implicat personaj politic când vine vorba de acest subiect sensibil al impozitării.

ADVERTISEMENT

Cu toate că se declară împotriva taxării muncii, în special a oamenilor de rând, Ciolacu ar îmbrățișa o taxare suplimentară a multinaționalelor sau a oamenilor cu venituri ridicate. În acest context, Ciolacu a comentat intenția PNL de a reduce CAS de la 25% la 20%.

“Ştiţi foarte bine ca sunt unul dintre cei care de fiecare dată spune că nu putem continua cu o impozitare a muncii de 45%, dar nici nu mai putem continua cu o impozitare a capitalului atât de redusă cum este în România. Dacă dorim să ajungem la o economie cum este în Germania, trebuie să vedem exact care sunt principiile. Înţeleg aceste propuneri, sunt de acord cu ele, sunt ferm convins că totuşi la această lege grupul parlamentar al PSD va veni şi cu o impozitare a capitalului astfel încât să creăm o balanţă corectă”, a transmis preşedintele PSD.

ADVERTISEMENT

În 2022, PSD mai avea o tentativă de a reduce din beneficiile fiscale pe care le au IT-iștii. ”Ori intrăm într-o logică cum este toată lumea şi toate ţările dezvoltate, ori încercăm să ne minţim cu această cota unică, care nu mai este unică, de fapt”, transmitea Ciolacu. De fapt, de atunci se vorbea despre o impozitare progresivă a muncii, în funcție de nivelul salariului.

Specialiștii contrazic, însă, viziunea PSD. ”Cineva care va câştiga mai mult, nu numai că va plăti mai mult, dar şi cota aplicată va fi mai mare. O asemenea măsură, practic, dezavantajează clasa mijlocie, pe care România încearcă să o construiască”, explica Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.

ADVERTISEMENT

Măsurile fiscale sunt menite să reducă deficitul bugetar și să crească implicit veniturile la bugetul de stat, unde specialiștii susțin că România stă mult mai prost decât bulgarii sau ungurii. De reținut că deficitul bugetar depășește 7% din PIB, dublu față de ținta asumată de Guvern până în 2024.

ADVERTISEMENT
Tags:
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline...
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline în conducerea CIO
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note...
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note a primit după recorectare: "O mare surpriză"
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Sfaturi de aur de la cardiologi. Cum evitați problemele pe caniculă
Sfaturi de aur de la cardiologi. Cum evitați problemele pe caniculă
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film...
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film de top și doi actori legendari au pus acest loc pe harta atracțiilor de neratat