News

Plățile în numerar peste 10.000 de euro, interzise în țările UE. Măsura se va aplica și în România

Țările UE au ajuns la un acord cu Parlamentul European pentru a limita plățile în numerar la 10.000 de euro pentru a combate spălarea banilor.
19.01.2024 | 08:27
Platile in numerar peste 10000 de euro interzise in tarile UE Masura se va aplica si in Romania
Statele UE limitează plățile în numerar Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Statele membre UE au ajuns la un acord cu Parlamentul European (PE) pentru a limita plățile în numerar efectuate pe teritoriul Uniunii Europene la 10.000 de euro. Prin acest acord se are în vedere armonizarea legislațiilor naționale existente și detectarea tranzacțiilor ”dubioase”.

Țările UE interzic plățile în numerar peste 10.000 de euro

Țări precum Franța au deja în vigoare o legislație mai strictă decât noile dispoziții agreate la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește plățile în numerar. Însă în alte state, ca Austria sau Germania, acest tip de plăți erau până acum nelimitate.

ADVERTISEMENT

Noile reglementări fac parte dintr-un text al cărei scop este să îmbunătățească lupta împotriva finanțării terorismului. Statele UE și PE au ajuns la acest acord după doi ani și jumătate de negocieri, iar dispozițiile urmează să intre în vigoare în acest an.

Acordul ”va garanta că fraudatorii, crima organizată și teroriștii nu vor mai avea posibilitatea de a-și legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar”, subliniază ministrul belgian al Finanțelor Vincent Van Peteghem, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, relatează News.ro.

ADVERTISEMENT

Pachetul de măsuri a fost propus de către Comisia Europeană (CE) în iulie 2021. Mairead McGuinness, comisarul european însărcinat cu Servicii Financiare,a salutat acordul ca pe ”o etapă important în lupta împotriva banilor murdari din UE”.

UE înființează o agenție împotriva spălării banilor și finanțării terorismului

Noile prevederi legislative au ca rezultat armonizarea și înăsprirea reglementările împotriva spălării banilor și finanțării terorismului care vor fi impuse băncilor, agențiilor imobiliare sau cazinourilor. Acestea vor putea să-și identifice clienții sau proprietarii activelor din spatele unor aranjamente financiare opace.

ADVERTISEMENT

Noile reglementări vor avea o aplicare extinsă la sectorul activelor cripto, în vederea garantării trasabilități. Ele vor viza totodată atât comerțul cu produse de lux (metale prețioase, bijuterii, ceasuri, etc.), cât și cel cu mașini, avioane private sau iahturi. Măsurile prevăd o perioadă de tranziție de cinci ani pentru cluburile de fotbal profesioniste și agenții lor.

În decembrie, PE şi statele membre UE au aprobat înființarea unei Agenții UE împotriva spălării banilor și finanțării terorismului. Găzduirea sediului acestei organizații este râvnită de mai multe țări.

ADVERTISEMENT

Noua agenție, desemnată prin acronimul anglofon AMLA (Anti-money laundering authority), urmează să fie însărcinată cu supervizarea și coordonarea autorităților naționale pentru a detecta și combate activitățile transfrontaliere ”dubioase”.

ADVERTISEMENT