News

PNL București îl acuză pe Nicușor Dan că blochează Capitala. „Acestea sunt cifrele seci ale dezastrului”

PNL București îl acuză pe „NimicUşor Dan” că „blochează” Capitala. „Nicușoare, trezește-te și fă ceea ce trebuie pentru bucureșteni”
06.03.2024 | 15:42
PNL Bucuresti il acuza pe Nicusor Dan ca blocheaza Capitala Acestea sunt cifrele seci ale dezastrului
Liberalii îl califică pe Nicușor Dan drept „un primar iresponsabil” / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PNL îl acuză pe primarul Nicușor Dan că „blochează Bucureștiul”. „Faptul că nu vom avea un buget aprobat este integral răspunderea primarului iresponsabil care nu a bugetat costurile necesare pentru funcţionarea transportului public şi a termoficării!”.

„Bucureștiul este blocat”

Consilierii Generali PNL au anunțat că vor prezenta în şedinţa de consiliu general de miercuri un amendament adus bugetului Municipiului Bucureşti. „Partidul Naţional Liberal a urmărit astfel să asigure funcţionarea Primăriei Generale în perioada următoare, prin alocarea corectă a banilor către servicii publice esenţiale”, se arată într-o postare a PNL.

ADVERTISEMENT

Potrivit PNL, „toate ajustările propuse bugetului s-au raportat la analiza execuţiei bugetare pe ultimii 3 ani, la cheltuielile operaţionale care au rămas aproximativ constante, dar şi la investiţiile care au stagnat”. 

Președintele PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, spune că „Bucureştiul este blocat şi este pe cale să nu aibă buget pentru 2024, din cauza iresponsabilităţii lui Nicuşor Dan”, scrie News.ro.

ADVERTISEMENT

„Lipsește un mizilic de un miliard de lei”

„Lipseşte un ‘mizilic’ de un miliard de lei din bugetul Primăriei Generale, după cum recunoaşte chiar Nicuşor Dan. Sunt banii necesari pentru funcţionarea de bază a celor două servicii publice esenţiale pentru bucureşteni: termoficarea şi transportul public. În schimb, Nicuşor Dan a găsit bani pentru evenimente ‘de campanie’, pentru cimitire şi ‘pomeni electorale’”.

„Nu putem gira un asemenea abuz. Grupul consilierilor generali ai Partidului Naţional Liberal va face astăzi în şedinţa de Consiliu General al Municipiului Bucureşti un amendament pentru alocarea a peste 1 miliard de lei pentru termoficare şi transport public”, spune Burduja.

ADVERTISEMENT

„Menţionăm că am bugetat strict la nivelul execuţiei din anul 2023, cu mult sub solicitările Termoenergetica şi STB. Pur şi simplu este inacceptabil ca bugetul Primăriei Generale să nu includă aceste sume”, potrivit președintelui PNL București.

„A forțat și forțează adoptarea unui buget mincinos”

Potrivit liderului liberal, Nicușor Dan nu a supus dezbaterii bugetul primăriei decât pe 9 februarie, „deși conform legii trebuia depus în 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat – adică pe 13 Ianuarie”. „Deși a întârziat aproape o lună, așa cum face cu toate subiectele care țin de București, nu a fost deschis la niciun argument prezentat de PNL București și a refuzat bugetarea serviciilor publice ale Capitalei. A forțat și forțează adoptarea unui buget mincinos”.

ADVERTISEMENT

„Am luat decizia ca toţi consilierii generali al PNL să fie la dispoziţie 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Solicităm public primarului refacerea proiectului de buget cu includerea tuturor sumelor necesare termoficării şi transportului public pentru funcţionarea în 2024 şi convocarea de urgenţă a unei noi şedinţe de CGMB. Suntem prezenţi permanent pentru a debloca situaţia, măcar acum, în ultimul ceas”.

„Nicușor, trezește-te și fă ceea ce trebuie pentru bucureșteni”

„Nicuşor, trezeşte-te şi fă ceea ce trebuie pentru bucureşteni. Pune campania pe pauză pentru câteva ore şi respectă legea. Capitala are nevoie de un buget corect, fără să mai acumuleze datorii, aşa cum ţi-ai asumat, care asigură funcţionarea oraşului, fără întârzieri la salarii pentru toţi cei care depind de adoptarea bugetului PMB!”, a mai spus Burduja.

PNL mai arată că ”datoria PMB către Termoenergetica şi ELCEN era în 2020 de aproximativ 500 milioane lei”.

”În prezent, datoria a ajuns la cca 800 milioane lei. Anul acesta, Nicuşor Dan a propus o subvenţie la termoficare de 1,1 miliarde lei, în condiţiile în care Termoenergetica a solicitat minim 1,7 miliarde lei (în mod real, sunt 500 milioane lei pierderile tehnologice ale Termoenergetica cauzate tot de PMB, plus 1,7 miliarde lei nivelul subvenţiei pe 2024, calculat de Termoenergetica).

Anul trecut, Nicuşor Dan a alocat 2 miliarde lei pentru termoficare. Pentru subvenţia la transportul public, PMB are o datorie către STB de 500 de milioane de lei şi un necesar de 1,7 miliarde. Nicuşor alocă 1,1 miliarde în buget, creând un alt deficit de peste un miliard de lei”, spun liberalii.

”Acestea sunt cifrele seci ale dezastrului marca NimicUşor Dan. Partidul Naţional Liberal are obligaţia legală şi morală de a veni în faţa bucureştenilor cu un buget coerent, care să ofere soluţii la cele mai mari probleme ale bucureştenilor, corectând astfel un proiect de buget ilegal şi mincinos. 

Solicităm public primarului general convocarea în regim de urgenţă a unei noi şedinţe de Consiliu General, prezentarea unui proiect de buget care să includă toate costurile necesare funcţionării termoficării şi transportului public din Bucureşti, şi deblocarea imediată a situaţiei!”, mai arată PNL Bucureşti.

ADVERTISEMENT