News

PNL cere susținere politică pentru Iohannis la NATO și trimite săgeți. „Mai ales de cei care afirmă că sunt euro-atlantici”

PNL cere ca toate forțele politice din țară să-i susțină candidatura lui Iohannis la conducerea NATO. „Mai ales de cei care afirmă că sunt euro-atlantici”
13.03.2024 | 11:55
PNL cere sustinere politica pentru Iohannis la NATO si trimite sageti Mai ales de cei care afirma ca sunt euroatlantici
PNL spune că ambițiile lui Iohannis la conducerea NATO reprezintă „un mare câștig” pentru țară / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Faptul că președintele Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru postul de secretar general al NATO este „o veste extraordinară” și „un mare câștig pentru România”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe.

Candidatura, deja „un mare câștig” pentru România

Candidatura lui Klaus Iohannis la conducerea NATO reprezintă un mare câștig pentru țara noastră, care merită acest lesdership în Alianță pentru că România este o țară care și-a onorat angajamentele față de aliați și și-a adus contribuția la organizația nord atlantică, a scris purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, pe contul Facebook.

ADVERTISEMENT

„Candidatura Președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO este, în primul rând, o veste extraordinară și un mare câștig pentru România.

Șefia NATO ar reprezenta pentru noi, românii, un moment istoric, unul de maturizare și recunoaștere. Ar fi un semn bun și pentru întreaga noastră regiune. România merită această funcție ca recunoaștere a aportului pe care l-a avut în această organizație și a modului în care ne-am onorat toate angajamentele”, se arată în postarea lui Ionuț Stroe.

ADVERTISEMENT

România, elevul model în NATO

România, a continuat deputatul liberal, s-a achitat timp de 20 de ani de misiunile în cadrul NATO, găzduiește pe teritoriul său trupe ale Alianței, îi apără spațiul și participă la antrenarea și pregătirea militarilor. În plus, țara noastră a respectat angajamentele de a cheltui 2% din PIB și chiar mai mult pentru apărare, a mai spus Stroe.

Obligațiile financiare în cadrul NATO au reprezentat un subiect de vii dispute între țările Alianței și de amenințări din partea fostului președinte al SUA, Donald Trump, care a declarat recent că țările care nu vor plăti vor ieși de sub protecția americană.

ADVERTISEMENT

„România este un stat-reper în alianță, care a participat activ în ultimii 20 de ani în toate misiunile la care am fost solicitați. România și trupele găzduite pe teritoriul nostru supraveghează și apără spațiul NATO, participă la misiuni de antrenare și pregătire, și nu în ultimul rând, România își respectă angajamentele financiare. În plus, importanța pe care NATO ar acorda-o flancului estic transmite un mesaj puternic și în privința poziției pe care alianța o are în raport cu războiul și Federația Rusă”, se arată în postare.

„Mă aștept ca toate forțele politice să-l susțină”

În plus, a continuat Stroe, președintele Iohannis și-a dovedit atașamentul față de NATO și obiectivele de securitate transatlantice. Purtătorul de cuvânt al PNL a mai spus că se așteaptă ca șeful statului să fie susținut în această candidatură de toți politicienii din țară, „mai ales de cei care afirmă că sunt euro-atlantici în opțiuni”.

ADVERTISEMENT

„Președintele Klaus Iohannis se bucură de apreciere și respect în rândul tuturor țărilor NATO, are o experiență valoroasă și a dovedit în timp că este un lider profund atașat obiectivelor transatlantice și de securitate.

Vorbim despre un obiectiv de țară și, pe lângă efortul diplomatic susținut, mă aștept ca toate forțele politice să îl susțină, mai ales cei care afirmă că sunt euro-atlantici în opțiuni. Îmi doresc ca toată clasa politică să arate maturitate, pe măsura poziției la care România a ajuns azi în NATO”, încheie Stroe.

 

 

ADVERTISEMENT