News

PNL schimbă tactica. Liberalii nu merg luni la consultări cu Florin Cîțu ca propunere de premier. Anunțul partidului. Update

La o zi după ce l-au reconfirmat pe Florin Cîțu ca viitoare propunere pentru funcția de prim-ministru, cei de la PNL schimbă tactica. Liberalii anunță, vineri, că în cazul în care nu se conturează o majoritate parlamentară, nu se vor prezenta cu o propunere de premier la consultările de luni, cu Klaus Iohannis.
08.10.2021 | 16:11
PNL schimba tactica Liberalii nu merg luni la consultari cu Florin Citu ca propunere de premier Anuntul partidului Update
ADVERTISEMENT
08-10-2021
13:12

Schimbare de tactică la PNL. Florin Cîțu nu va fi propus ca premier, la consultările de la Cotroceni

Răsturnare de situație în strategia PNL pentru următoarea perioadă. Liderii liberali au decis, vineri, în ședința Biroului Executiv Național, că în cazul în care nu se conturează o majoritate parlamentară, nu se vor prezenta cu o propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.

Vestea dinspre PNL vine după ce cu o zi înainte, același partid anunța că merge la consultări cu propunerea ca Florin Cîțu să fie din nou premier.

”Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național de azi, ținând cont de nevoia de deblocare a crizei politice următoarele:

În eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.

În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a se prezenta fără a face propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.

Decizia PNL ca premierul sa fie președintele partidului nu se modifică”, se arată într-un comunicat PNL, citat de G4Media.

08-10-2021
09:42

Orban, atac furibund la adresa lui Klaus Iohannis: ”Dacă-l va desemna pe Florin Cîţu, va încălca Constituţia”

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, consideră că președintele Klaus Iohannis va încălca Constituția dacă-l va desemna tot pe Florin Cîţu premierul României. Orban îl acuză pe șeful statului că a distrus PNL.

”O aberaţie, o propunere în primul rând neconstituţională. După demiterea mea prin moţiunea de cenzură din februarie, în momentul în care preşedintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine, PSD a atacat la CCR şi CCR a luat decizia conform căreia premierul care a fost demis la moţiunea de cenzură nu mai poate fi propus premier. Ar trebui să citească, mai ales că e o chestiune care ţine de istoria PNL. De asemenea, e o inepţie politică să vii să-l propui pe Florin Cîţu, în condiţiile în care, practic, cu această propunere de premier, nu există nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoţii, într-o şedinţă convocată pe picior, că pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu deţin decât 163 de parlamentari (…). Această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîţu, cât şi a apropiaţilor lui Florin Cîţu şi arată că, pentru aceşti colegi ai mei, România nu contează, ci contează interesele lor de grup”, a declarat Ludovic Orban, joi seară, la RFI.

08-10-2021
04:33

Oficial: Florin Cîţu propunerea PNL de premier 

“Propunerea PNL pentru consultările de la Palatul Cotroceni: Florin Cîțu, prim-ministru (unanimitate).

Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național, din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL”, au transmis liberalii pe pagina oficială de Facebook.

Refacerea alianței de guvernare PNL – USR – UDMR este tot mai departe de avea loc. Ambele partide și-au reconfirmat pozițiile în această zi.

Dacă USR spune ferm, cu fiecare ocazie: ”Revenim la negocieri, dar fără Florin Cîțu”, liberalii par a le face în ciudă lui Cioloș, Barna & co. și insistă ca premierul recent demis să revină cu puteri depline la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

PNL, tot mai departe de o înțelegere cu USR. Florin Cîțu, propunerea liberalilor pentru funcția de prim-ministru

Joi seara, liderii PNL aleși recent la congres s-au întâlnit pentru a pune la cale planul pentru consultările de luni de la Palatul Cotroceni.

Nu există însă mari schimbări în strategia formațiunii. Potrivit Știripesurse, care citează voci din interiorul partidului, liberalii au decis ca la consultările de luni să îl propună președintelui tot pe Florin Cîțu drept candidat pentru funcția de premier.

ADVERTISEMENT

Dacă e să punem cap la cap această decizie cu poziția anunțată public de Dacian Cioloș, înseamnă automat că refacerea alianței cu USR este una imposibilă.

Mandatul cu care USR va merge la Cotroceni: ”Suntem gata să continuăm coaliția, dar fără Cîțu premier”

Într-o apariție televizată, joi, Dacian Cioloș a declarat încă o dată faptul că partidul pe care îl conduce este gata să continue în formula de guvernare PNL – UDMR – USR dar cu un alt premier și cu un alt angajament privind realizarea unor reforme.

ADVERTISEMENT

”Mandatul cu care mergem la Cotroceni este cel pe care l-am expus public în ultimele săptămâni. Suntem gata să continuăm o coaliție cu PNL și UDMR.

Avem nevoie însă de un alt premier, cu un program care să fie desenat într-un calendar clar, cu priorități”, a afirmat liderul USR, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Însuși președintele Klaus Iohannis pare că a anticipat faptul că nici după ziua de luni nu se va ajunge la un numitor comun între PNL și USR. Șeful statului a dat de înțeles că e nevoie de o altă rundă de consultări.

”Am decis că voi organiza runda de consultări luni, începând de la ora 12, voi avea consultări cu partidele parlamentare.

Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție, dar eu personal sunt total implicat și sunt hotărât să găsesc o ieșire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern”, a afirmat președintele, tot joi.

ADVERTISEMENT