News

PNL și PSD împing România către un regim autoritar. Amendamentul surpriză din legea anti-ONG, folosit împotriva presei. „Ne ducem într-o direcție foarte periculoasă”

Un nou amendament introdus la legea anti-ONG, lege aflată în procedură de urgență, ar putea fi folosit împotriva organizațiilor de media critice cu puterea
20.02.2023 | 17:48
PNL si PSD imping Romania catre un regim autoritar Amendamentul surpriza din legea antiONG folosit impotriva presei Ne ducem intro directie foarte periculoasa
Coaliția PNL-PSD și legile ce slăbesc democrația. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legea anti-ONG, aflată în regim rapid de adoptare în Parlament, vine la pachet cu o serie de acte legislative ce riscă să împingă România spre un regim autoritar, atrag atenția liderii din societatea civilă.

Amendament aberant în legea anti-ONG

Propunerea de modificare a legii asociațiilor și fundațiilor (Ordonanța Guvernului nr. 26/2000) a intrat luni pe ordinea de zi a plenului Senatului, după ce săptămâna trecută a primit raport de admitere din partea Comisiei Juridice. Legea, inițiată de senatorul liberal Daniel Fenechiu în toamna anului trecut, atunci când venea la pachet cu o altă lege anti-ONG deja adoptată de către Legislativ, a primit un nou amendament la Comisia Juridică – amendament propus tot de către senatorul Fenechiu.

ADVERTISEMENT

Concret, prin acest amendament ONG-urile sunt obligate ă publice un registru conținând informații despre veniturile din sponsorizări și din redirecționarea a 3,5% de la contribuabili, informații care sunt deja deținute de către ANAF. Mai mult, nepublicarea registrului poate conduce la dizolvarea organizației.

„(1) Asociațiile au obligația înființării și menținerii unor registre care să evidențieze veniturile obținute din sponsorizări, precum și veniturile realizate din redirecționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit pentru anul fiscal anterior încheiat. (2) Registrele menționate la alineatul (1) vor include în mod obligatoriu următoarele informații: a) denumirea persoanei care a sponsorizat asociația sau a redirecționat cota de 3,5% din impozitul pe venit în favoarea asociației; b) cuantumul total al veniturilor realizate din sponsorizări sau din redirecționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit în favoarea asociației, defalcat pe fiecare persoană care a sponsorizat sau a redirecționat cota de 3,5% (…); data încheierii fiecărui contract de sponsorizare”, se arată în proiectul înaintat la Senat, unde același senator liberal a introdus un alt amendament prin care specifică că pentru nerespectarea acestor prevederi „asociația se dizolvă prin hotărâre judecătorească la cererea MP sau a oricărei persoane interesate”.

ADVERTISEMENT

Nu este prima oară când parlamentarii caută să impună astfel de obligații societății civile. În anul 2017, deputatul PSD Liviu Pleșoianu, introdusese un proiect de lege prin care ONG-urile erau obligate să publice la fiecare șase luni o declarație detaliată cu veniturile și cheltuielile asociației, dar și cu datele fiecărei persoane care a dat bani respectivei asociații sau fundații.

Vocile din societatea civilă atrag atenția că acest amendament poate da naștere la abuzuri în condițiile în care ONG-urile nici măcar nu au acces la datele celor ce direcționează 3,5% în condițiile în care Fiscul strânge acești bani și îi virează organizațiilor fără să le transmită și datele persoanelor care și-au direcționat astfel contribuțiile.

ADVERTISEMENT

„Această lege are legătură cu mentalitate de ofițer de securitate națională care a permeat toată politica românească și cu faptul că toate partidele au fost aservite serviciilor secrete, și atunci ele exprimă genul acesta de atitudine. Este ceea ce vor ei să facă: să folosească banii europeni și programele europene, în special din partea de digitalizare, pentru programe de supraveghere. Este ceea ce fac toate regimurile autoritare de pe glob.

Exact ca pe vremea lui Dragnea, domnul Fenechiu vrea ca ONG-urile să facă zeci de rapoarte, sunt niște chestii absolut inutile acolo – să faci un registru cu toți care ți-au donat bani, inclusiv pe online sau prin virament 3,5% din impozit – ceea ce este tehnic și fizic imposibil, pentru că informați asta o are Fiscul, iar tu nu știi cine ți-a virat bani la impozit. Fiscul îți trimite o sumă de bani în fiecare trimestru, și atâta îți spune: suma de bani din legea cutare. E o sumă totală și atât, nu-ți spune nimeni cum îl cheamă pe cal care ți-a donat bani.

ADVERTISEMENT

Deci nu ai cum să faci un astfel de registru, dar penalitatea dacă nu-l ai, introdusă de domnul Fenechiu ca amendament, este desființarea. Deci în direcția asta se merge. Cu pași mai puțin spectaculoși că ai domnului Putin, dar cu aceleași obiective”, a declarat, pentru FANATIK, Sorin Ioniță, director executiv al think-tank-ului EFOR.

Mai mult, aceștia atrag atenția că legea va afecta în principal asociațiile care activează în domeniul social, SMURD sau Salvați Copiii, asociațiile care primesc cele mai multe donații și care practic vor fi îngropate în aceste cerințe birocratice.

„Cel mai mare beneficiar al donaților de 3,5% este fundația pentru SMURD. Și acolo vorbim de sute de mii, dacă nu milioane de donatori. Vreau să-l văd pe domnul Arafat făcând raportul cu milioanele de persoane care i-au donat 5, 10 lei. Oricum, majoritatea beneficiarilor acestor donații sunt organizații din domeniul social, Salvați Copiii de exemplu, pentru că oamenii aici donează în principal”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Presa independentă, posibilă victimă a acestei prevederi

Experții din societatea civilă susțin că acest amendament ar putea fi folosit în special împotriva organizațiilor de presă și a jurnaliștilor de investigație ce funcționează ca asociații.

„Cele mai multe organizații media de investigație sunt înregistrate ca asociații sau fundații, și acolo se limitează grav posibilitatea de a interveni în instanță în cazul unei cereri de acces la informații de interes public, vorbim de un instrument uzual în jurnalismul de investigație”, a subliniat Ovidiu Voicu. „Majoritatea platformelor media independente au început să se organizeze tot ca asociații. Recorder, Rise Project sunt organizate ca asociații”, a precizat, pentru FANATIK, și Elena Calistru, directorul executiv al ONG-ului Funky Citizens.

De altfel, acest proiect legislativ vine în contextul în care în urmă cu câteva zile premierul Ciucă și ministrul Bode au inițiat un proiect de lege, cu un limbaj extrem de vag, prin care sunt majorate pedepsele până la șapte ani de închisoare pentru infracțiunea de tulburare a liniștii publice – infracțiune ce este adesea folosită împotriva protestatarilor.

În plus, zilele trecute, același senator Daniel Fenechiu a introdus un alt proiect legislativ prin care vrea realizarea unui portal informatic prin care avocații, membri ai Uniunii Naționale a Barourilor (UNBR), să își digitalizeze activitatea – însă securitatea cibernetică a platformei ar putea fi realizată de SRI și STS. Practic, prin această lege, pentru ca avocații să își desfășoare activitatea, după această lege, ei vor trebui să fie autorizați suplimentar și să își desfășoare activitatea sub o cupolă controlată de către SRI.

Măsura a dus la un val de reacții critice din partea avocaților, susținând că este atacată chiar independența profesiei de avocat. „Oare acest proiect al „pazei” platformei de către principalul serviciu de spionaj românesc, ale cărei abilități și profesionalism în materie NU le contest, dimpotrivă!, în cazul adoptării sale ca lege, nu aduce atingere independenței profesiei și avocaților înșiși? (…) Acest proiect, la maniera la care a fost propulsat către Senatul României, nu încalcă în mod flagrant independența profesiei, nu izbește în principiile ei fundamentale? Cred că răspunsul este un univoc „ba da”. Oare de ce a trebuit să se facă acest demers peste capul organelor profesiei?”, a fost reacția critică a unui avocat.

Mai mult, săptămâna trecută în cadrul Comisiei Juridice a Senatului, au fost introduse o serie de amendamente la Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice prin care personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ar putea fi scutit de a mai face publice declarațiile de avere și de interese. Concret, acestea se vor depune doar în cadrul instituțiilor respective și ar fi verificate „doar de inspectori de integritate special desemnaţi şi doar la sediul instituţiei din care face parte persoana evaluată”.

România, pe modul autocrat

Președintele Iohannis și-a justificat în mod repetat formarea alianței PNL-PSD, chiar în urmă cu două săptămâni șeful statului precizând că actuala coaliție a apărut din necesitatea ca „țara să fie guvernabilă și să aibă un guvern stabil”. Totuși, principalul obiectiv de țară, îndeplinirea setului de reforme din PNRR și atragerea banilor europeni ce vin după îndeplinirea acestor jaloane se află într-un impas după ce Comisia nu a aprobat în termenul de 60 de zile plata celor 3 miliarde de euro din tranșa 2. Unul din „jaloanele sensibile”, așa cum le-a numit ministrul Boloș, este forma legii avertizorilor de integritate – lege adoptată de actuala coaliție într-o formă în care sunt slăbite mecanismele de protecție pentru persoanele care reclamă ilegalități sau fapte de corupție.

„Aici e spiritul vremii în regiune. Varianta brutală este în Rusia, o variantă similară este în Ungaria – o variantă de lege a agentului străin că Orban are marota cu Soros, urmează o variantă similară și în Georgia. La noi vor să o facă mai soft, să vadă cine primește bani, de unde, să aibă registru – preferabil pe o platformă administrată de SRI, STS sau SIE – după aia o să pună ușor restricțiile.

Ăsta e contextul. S-au luat de avocați, s-au luat de ONG-uri -și e clar că pe liberali i-a supărat asta cu Nicușor Dan pe suspendarea PUZ-urilor, dar dacă tot amendează legea să omoare niște ONG-uri – și au omorât deja vreo două, Miliția Spirituală s-a dizolvat tocmai în urma unor amenzi civile primite, și mai vor să facă ceva. I-a deranjat foarte tare, sunt presiuni imobiliare, dar acum ei umblă în toată legea, și după ONG-uri – cu care prinzi o bună parte din noile proiecte media – și apoi o să bage full media. Nu asta ne-a spus Iohannis, că vrea o majoritate ca să poată să facă reforme – pai astea sunt chestiile pe care vrea să le facă se pare. Este Dragnea-Vâlcov, dar cu mânuși mai soft așa”, a mai declarat, pentru FANATIK, Sorin Ioniță.

Elena Calistru este de părere că ne aflăm în această situație și din cauza lipsei unei opoziții puternice și subliniază că puterea de la București nu mai are rețineri nici în a risca banii din PNRR. Ea subliniază că nevoia pentru banii europeni a făcut până și Guvernul de la Budapesta să coopereze cu ONG-urile cu care se lupta până de curând, însă România pare decisă să meargă exact pe drumul iliberal deschis de Ungaria.

„Legea anti-ONG este prost scrisă, naște niște abuzuri și este departe de orice înseamnă standard democratic european. Din păcate legea merge pe repede înainte și cred că ne aflăm în situația asta pentru că nu mai există o opoziție politică și tot ce mai exista era o opoziție în societatea civilă. În mod ironic, aceste legi sunt justificate ca mijloc de a da drumul la investiții, ceea ce în sine este de o ipocrizie majoră. 

Sper că România nu o să o ia pe drumuri kremlinizate în care marele adversar al puterii sunt niște amărâți de activiști sau jurnaliști. Dar faptul că atât de mulți au apucături care vor să ne ducă în zona aia mi se pare sinistru. Pentru că dacă acum o vreme aceștia erau din zonele fringe ale politicului, acum ei sunt deja din primele eșaloane (asumate) ale celor mai mari partide din România. Totul sub tăcerea asurzitoare a celui care acum o vreme se mândrea cu titlul de apărător al statului de drept, lumina regională a democrației”, a mai precizat Elena Calistru.

România, într-o direcție periculoasă

Analiștii sunt de părere că nu trebuie să ne surprindă faptul că, odată cu formarea actualei coaliții aflate la putere, cu o majoritate zdrobitoare în Parlament, exista riscul serios apariției unor astfel de abuzuri din partea puterii. În contextul în care nu mai există instituții care să limiteze acest tip de abuzuri, sociologul Ovidiu Voicu este de părere că nu ar trebui să fim surprinși de direcția luată de actuala putere în condițiile în care sumele pe care se bat diverse grupuri de interese au crescut exponențial.

„Din păcate era de așteptat să vedem acest tip de măsuri. Cred că în spatele acestei dinamici stau trei trenduri care se suprapun. E vorba de povestea banilor publici foarte mulți și cum coaliția asta mare are tot interesul să-i intimideze pe cei care ar putea să supravegheze modul de cheltuire al acestor bani. Vedem că în justiție practic nu s-a schimbat nimic, există același control politic, mass-media e cumpărată prin tot felul de subvenții și campanii de la bugetul de stat, iar pentru societatea civilă se pregătesc astfel de capcane. 

După trendul eliminării vocilor critice, avem o legătură, ce pare destul de transparentă, între anumite interese de afaceri și mă refer în special la grupurile de dezvoltatori imobiliari. Această inițiativă de modificare a legii fundațiilor a fost depusă la pachet de către un grup de parlamentari liberali, al cărui port-drapel este senatorul Fenechiu, împreună cu o alta, aprobată deja anul trecut și aflată la CCR în prezent, și care limitează drastic posibilitățile ONG-urilor de mediu de a contesta în instanță autorizațiile și avizele de construire”, a declarat, pentru FANATIK, Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică.

În al treilea rând, în opinia acestuia, este vorba și de puterea tot mai mare pe care Serviciile de informații o au asupra instituțiilor publice și a partidelor aflate la guvernare, influență ce se observă în numirile ce sunt făcute sau în proiectele de legi unde aceste instituții au un rol central.

„Nu în ultimul rând, vorbim de încercarea Serviciilor de a controla cât mai mult din societate, a fost partea cu securitatea cibernetică, acum se discută digitalizarea profesiei de avocat, fiind obligați să treacă la servele STS, ceea ce e periculos. Ne ducem în direcția asta, în care anumite grupuri de interese, politice, de afaceri, și din zona de securitate încercă să controleze toate pârghiile. E vorba de foarte mulți bani până la urmă. Ne ducem într-o direcție foarte periculoasă”, a mai declarat Ovidiu Voicu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Grecii sunt uimiți de nota de plată uriașă achitată de Becali la Salonic....
Grecii sunt uimiți de nota de plată uriașă achitată de Becali la Salonic. A avut 60 de invitați la masă
Jocul politic al PNL sau cum au redescoperit liberalii statul de drept prin...
Jocul politic al PNL sau cum au redescoperit liberalii statul de drept prin ruperea coaliției. „O butaforie de campanie. Pe partea de alocări de bani, lucrurile merg bine”
Povestea pompierului devenit bucătar. Ștefan Popescu, jurat la Chefi la cuțite: “Sunt atras...
Povestea pompierului devenit bucătar. Ștefan Popescu, jurat la Chefi la cuțite: “Sunt atras de foc, chiar dacă nu îl mai sting, acum îl aprind”. Exclusiv
Moment penibil la Kremlin: Putin și-a invitat un important aliat în orașul de...
Moment penibil la Kremlin: Putin și-a invitat un important aliat în orașul de unde acesta tocmai venise
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta...
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta soție a milionarului a făcut asta!
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și...
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Elena Merișoreanu intervine în scandalul Jador-Zanni. Prietena manelistului, despre acuzațiile de agresiune: „Stai...
Elena Merișoreanu intervine în scandalul Jador-Zanni. Prietena manelistului, despre acuzațiile de agresiune: „Stai cu un om zeci de ani și nu-l cunoști”
Surpriză de proporții: Gașca Zurli s-a reunit în vechea formulă. Bucătărașul Lulu, Vrăjimăturica...
Surpriză de proporții: Gașca Zurli s-a reunit în vechea formulă. Bucătărașul Lulu, Vrăjimăturica și Fetița Zurli și-au reunit forțele
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul liberalilor, acuzat...
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul liberalilor, acuzat că acordă beneficii în plus unei categorii de bugetari
Om de afaceri din Buzău, de la cabinetul stomatologic al soției la administrarea...
Om de afaceri din Buzău, de la cabinetul stomatologic al soției la administrarea pieței de energie. Cine sunt oamenii numiți în locul Roxanei Mînzatu, ajunsă la Comisia Europeană
Comisia Europeană schimbă pașapoartele și cărțile de identitate
Comisia Europeană schimbă pașapoartele și cărțile de identitate
Detaliul care n-a scăpat Danei Budeanu la nunta anului. Are legătură cu dr....
Detaliul care n-a scăpat Danei Budeanu la nunta anului. Are legătură cu dr. Gheorghiţă!
DONALD TRUMP a dat LOVITURA! KAMALA HARRIS, în CĂDERE LIBERĂ
DONALD TRUMP a dat LOVITURA! KAMALA HARRIS, în CĂDERE LIBERĂ
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi...
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi din prima căsătorie
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi...
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi și mulți dintre copii se înspăimântă de ei”
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face...
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”