News

Poate apărea o tulpină românească de COVID? Valeriu Gheorghiță: “Aceste mutații pot genera o nouă variantă virală”

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat marți despre riscul de apariție a unei noi tulpini românești a COVID-19.
02.11.2021 | 17:23
Poate aparea o tulpina romaneasca de COVID Valeriu Gheorghita Aceste mutatii pot genera o noua varianta virala
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania națională pentru vaccinarea contra COVID-19, atrage atenția asupra faptului că apariția unei tulpini românești de SARS-CoV-2 nu este exclusă.

Valeriu Gheorghiță: Din cauza numărului mare de infectați pot apărea mutații ale COVID-19

„S-a discutat foarte mult despre acest lucru. Sigur că din punct de vedere teoretic, atâta timp cât ai un număr foarte mare de infecţii în general în rândul persoanelor nevaccinate, există această şansă virusului să se multiplice practic necontrolat”, a comunicat marți Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Șeful campaniei naționale de vaccinare contra COVID-19 atrage atenția că din cauza numărului mare de infectați riscăm să apară ”o nouă variantă virală” manifestată în urma mutațiilor și a evoluției virusului atunci când acesta se poate dezvolta în voie.

„Pot să apară erori de copiere, practic să se acumuleze aceste mutaţii care în final evident că pot să genereze o nouă variantă virală, adaptată, pentru că tot acest proces de acumulare de mutaţii reprezintă, de fapt, evoluţia naturală a virusului în populaţie”, menționează Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

„Când virusul se multiplică nestingherit, nimic nu îl opreşte, se răspândeşte de la o persoană la alta pentru că majoritatea variantelor virale au fost generate în ţările cu rată foarte mică de acoperire vaccinală”, a adăugat acesta.

Valeriu Gheorghiță a afirmat însă că, din punctul său de vedere, această presupunere este mai degrabă una de ordin teoretic decât una cu caracter practic.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare nu exclude ca la nivel mondial să aibă loc asemenea mutații

Gheorghiță explică faptul că în anumite țări rata de vaccinare abia acoperă 5-6 procente din totalul populației, ceea ce poate duce la mutații grave a virusului și la o manifestare mult mai violentă a SARS-CoV-2.

„Nu este exclus ca la nivel global să se întâmple acest lucru, pentru că, din păcate, chiar dacă avem aproximativ 50% din populaţia globului care a primit cel puţin o doză de vaccin, ţările în curs de dezvoltare au în continuare o rată de acoperire vaccinală undeva de 5 – 6%, adică foarte puţin”, a adăugat medicul.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a anunțat încă de luni că anotimpul rece ar putea favoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2, în plus, observăm deja o creștere a cazurilor de COVID, ca și în alte țări.

De altfel, nu este exclusă în lunile următoare să apară o nouă tulpină de coronavirus care să fie mai transmisibilă și să ducă la un al cincilea val al pandemiei, susține medicul.

ADVERTISEMENT