News

Poliția din Valencia a aflat ce a provocat incendiul apocaliptic din 22 februarie. Mesajul primarului Maria Jose Catala

Incendiul apocaliptic din Valencia, care a luat viețile a 10 oameni, inclusiv cetățeni români, ar fi fost cel mai probabil provocat de un aparat electrocasnic defect.
12.03.2024 | 00:20
Politia din Valencia a aflat ce a provocat incendiul apocaliptic din 22 februarie Mesajul primarului Maria Jose Catala
Poliția din Valencia a aflat ce a provocat incendiul apocaliptic din 22 februarie. Mesajul primarului Maria Jose Catala
ADVERTISEMENT

Poliția din Spania a anunțat că incendiul a fost accidental. Primarul din Valencia, Maria Jose Catala, a dorit totodată să spulbere zvonurile care vorbeau despre o posibilă mână criminală. Cu toate acestea, incendiul a fost provocat de o defecțiune a unui aparat electrocasnic, cu toate că adevărata problemă e modul în care flăcările s-au extins extrem de rapid.

Poliția din Valencia a aflat ce a provocat incendiul apocaliptic din 22 februarie

Primarul orașului Valencia, Jose Maria Catala, a oferit mai multe detalii. ”Poliţia ştiinţifică a stabilit că cauzele incendiului sunt accidentale şi că a fost provocat aparent de unul dintre aparatele electrocasnice dintr-unul dintre apartamente”, a transmis Maria Jose Catala, cu mențiunea că polițiștii exclud ca cineva să fi dat foc blocului, cu intenție.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ancheta va stabili de ce flăcările au cuprins blocul în doare câteva minute. ”Trebuie să aflăm de ce flăcările s-au extins cu o asemenea viteză. Primele rezultate ale anchetei poliţiei naţionale arată că incendiul provine probabil din interiorul bucătăriei şi că a fost cauzat de un aparat electrocasnic”, a transmis și prefectul Pilar Bernabe, conform Știrile PRO TV.

Cel mai violent incendiu din ultimii ani din Spania a lăsat pe drumuri sute de persoane în Valencia. Incendiul a izbucnit în seara zilei de 22 februarie într-un bloc de 14 etaje cu 138 de apartamente. Incendiul s-a extins rapid la întreaga construcție.

ADVERTISEMENT

Incendiu din Londra seamănă izbitor de mult cu cel din Valencia

Experții dau vina pe materialul folosit ca izolant al fațadei imobilului pentru răspândirea aproape instantă a incendiului. Tragedia a adus aminte de incendiul de la Turnul Grenfell din Londra, din iunie 2017, când și-au pierdut viața 72 de oameni.

Pe 14 iunie 2017, la ora 1 noaptea, un incendiu a cuprins blocul de 24 de etaje Grenfell Tower din North Kensington, Londra de Vest. A fost cel mai teribil incendiu structural din Regatul Unit de la dezastrul platformei petroliere Piper Alpha din 1988.

ADVERTISEMENT

Totodată, a fost cel mai grav incendiu rezidențial din Regatul Unit de la bombardamentele germane din cel de-al Doilea Război Mondial. Incendiul a fost declanșat de o defecțiune electrică a unui frigider de la etajul al patrulea.

Acesta s-a extins rapid în exteriorul clădirii, propagând flăcări și fum la toate etajele, accelerate de placarea compozită de aluminiu și izolația exterioară, construite cu un spațiu între ele care a permis aerului să răspândească focul.

ADVERTISEMENT

După doi ani de investigații, anchetatorii au stabilit că exteriorul clădirii nu a respectat reglementările și a fost motivul principal pentru care incendiul s-a extins. Mai mult, pompierii au întârziat să sfătuiască locuitorii să evacueze, deci au avut partea lor de vină în această tragedie.

ADVERTISEMENT