News

Poliția nu va da amenzi până luni pentru încălcarea restricțiilor. Hotărârea CNSU nu prevede sancțiuni

15.05.2020 | 09:03
Politia nu va da amenzi pana luni pentru incalcarea restrictiilor Hotararea CNSU nu prevede sanctiuni
ADVERTISEMENT

România se află într-o situație de incertitudine până luni, 18 mai, atunci când va intra legal în vigoarea starea de alertă, iar în aceste condiții poliția nu va da amenzi pentru încălcarea restricțiilor.

Poliția nu va da amenzi până luni pentru încălcarea restricțiilor

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență care reglementează starea de alertă prevede o serie de măsuri care trebuie respectate de oameni, dar nu precizează faptul că poliția va putea da amenzi pentru încălcarea restricțiilor.

ADVERTISEMENT

Conform Digi24, nu sunt prevăzute amenzi nici pentru cei care nu poartă mască în spațiile închise și în transportul public, dar nici pentru cei care încalcă restricțiile de deplasare.

”La solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate se justifică prin declarație pe propria răspundere”, se arată în hotărârea CNSU.

ADVERTISEMENT

Amenzile cele mai mari se vor aplica pentru cei care organizează mitinguri

Legea care reglementează instituirea stării de alertă pe teritoriul național prevede și cuantumul amenzilor pentru încălcarea normelor ce vor fi impuse de către Guvern, valoarea acestora va fi între 500 și 15.000 de lei.

Amenzile cele mai mari, de la 3.000 la 15.000 de lei, se vor aplica pentru cei care organizează mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

ADVERTISEMENT

Cu aceleași amenzi va fi sancționată nerespectarea de către operatori, a măsurilor stabilite referitoare la restrângerea sau interzicerea transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul ori încălcarea intervalelor orare în care acestea sunt permise.

Amenda de la 1.000 la 5.000 de lei este prevăzută pentru neluarea măsurilor care le cad în sarcină pe durata stării de alertă de către instituțiile publice. Sancțiunea vizează și companiile care nu  iau măsuri de distanțare socială a angajaților.

ADVERTISEMENT

Faptele cele mai blând pedepsite, cu amenzi de 500-2.500 de lei, se referă la nerespectarea obligativității de a purta masca de protecție în transportul în comun și în spațiile publice și pentru încălcarea restricțiilor de circulație, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

ADVERTISEMENT