Controalele Poliției Române au loc și în perioada Sărbătorilor Pascale, iar într-una dintre zilele trecute, un șofer a fost surprins, la volan, după ce, testat, a ieșit pozitiv la cocaină. Pe contul de socializare al Poliției Române, mesajul însoțit de fotografia care indică consumul de droguri a fost unul plin de umor și s-a viralizat rapid.
Chiar dacă consumul de droguri nu este un subiect de glume, poliția Română a reușit să facă o postare educativă folosindu-se de umor. Și, cum cocaina se consumă mai ales sub formă de praf, gluma de pe Facebook a Poliției s-a transformat într-una chiar reușită.
“De sărbători, cel mai folosit praf este cel de copt. Însă, se pare că nu toată lumea gândește la fel… cel puțin nu protagonistul testării din imagine. Prevenirea unor evenimente grave este la îndemâna oricărui participant la trafic: Folosește praful de copt!
Altele nu fac decât să vă strice aluatul… și sărbătorile! Conduceți prudent”, a notat Poliția Română pe contul de Facebook oficial, alături de o fotografie în care apare rezultatul de la testul antidrog făcut unui șofer.
Postarea polițiștilor a generat un imens val de glume pe Facebook. ”Mai bine își punea pofta-n Cui”, ” A tăiat cozonacul cu cardul!”, ”Folosește praf de copt să fie prăjit. Mi se pare normal”, sunt doar câteva dintre comentariile care au stârnit reacții de amuzament la postarea Poliției Române.
Consumul de droguri la volan este pedepsit de legea penală din România. Conform Codului Rutier, cel care este prins sub influența substanțelor interzise riscă chiar și cinci ani de închisoare.
”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere”, se arată în Codul Rutier românesc.
Conform legii, în cazul în care testarea este pozitivă cu aparatul din dotarea polițiștilor, șoferul suspectat că a consumat substanțe interzise este condus la spital pentru prelevarea de probe biologice. În cazul în care este găsit, din nou, pozitiv în ceea ce privește consumul de droguri, este deschis un dosar penal și este trimis în judecată.
Conform statisticilor, în ultima vreme, consumul de droguri la volan este un trend ascendent, Poliția având din ce în ce mai des motive pentru a folosi aparatul DrugTest în testarea șoferilor.