News

Politicienii români uită de solidaritatea europeană: ”În momente de criză, scapă cine poate!”

Politicienii români nu văd cu ochi buni conceptul de solidaritate europeană. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose spune că scapă cine poate.
17.09.2022 | 17:18
Politicienii romani uita de solidaritatea europeana In momente de criza scapa cine poate
Mihai Tudose comentează conceptul de solidaritate europeană. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a anunțat că privește cu scepticism cooperarea dintre țările din Uniunea Europeană în aceste vremuri de criză. În acest context, Tudose a lăsat să se înțeleagă că nici europenii nu s-au obosit să ajute țările mai sărace în vremea pandemiei.

Mihai Tudose comentează conceptul de solidaritate europeană

”Uitaţi-o! În momente de criză, scapă cine poate. V-am dat exemplu cu măscuţele, cu vaccinurile. Întâi eu cu ţara mea. Niciuna nu a zis am nevoie de zece pastile pentru zece bolnavi, am zece pastile şi îmi opresc eu cinci şi îşi dau şi ţie cinci. Întâi mi-am dat la ai mei şi după aia mai vedem. Dacă mai am două, îşi dau şi ţie una”, a transmis Tudose.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Tudose a explicat de ce nu a fost luată decizia plafonării prețului pentru gazul rusesc.  “Eu am înţeles că sunt directivele mari, umbrela mare, care dusă la absurd câteodată, bă, e ok, e în regulă să fim verzi, să nu poluăm, să cumpărăm toţi morcovii la acelaşi preţ, să fie egalitate. E în regulă.

Europa a fost construită altfel, noi aveam resursele noastre, alţii erau dependenţi aproape total de gazele ruşeşti: Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Plafonarea aducea după sine, fiindcă aşa a spus Rusia, dacă le plafonaţi, nu vă mai dăm deloc. Aţi scăpat de grija preţului că nu vă mai dau marfa. Şi atunci băieţii aceia trebuiau să se ducă acasă şi să spună: Noi am fost foarte şmecheri, am plafonat gazul, dar nu mai avem de mâine. Vine iarna”, a completat europarlamentarul PSD.

ADVERTISEMENT

Europa continuă să susțină, astfel, mașinăria de război a Rusiei, chiar dacă într-o măsură mai mică, remarcă Tudose.

“9% este ponderea gazului rusesc în Europa astăzi din 40%. S-au mai schimbat lucrurile. Ăla care şi-a construit toată economia când lua gaz de şase ori mai ieftin decât luau alţii ceea ce le potenţa competitivitatea economică, produsele lor erau mai ieftine şi aduceau mai mult profit, atunci nu eram solidari? Nu prea eram, nu?

ADVERTISEMENT

Ei s-au bazat doar pe sursa aia şi acum au o problemă. Noi, care nu am beneficiat de beneficiile, scuzaţi jocul de cuvinte, de atunci, acum stăm un pic mai în picioare.

E o problemă, trebuie să fim solidari. Am înţeles, o să fim solidari. România a exportat alaltăieri 2.000 de megawaţi. În regulă, dăm la export, dar nu o să fiu niciodată de acord să tăiem 15 – 20% din becurile sau din consumul României ca să salvăm pe altcineva”, a completat Tudose.

ADVERTISEMENT

Mihai Tudose susține, așadar, retorica lui Rareș Bogdan. Europarlamentarul PNL a avut o serie de declarații controversare la finele săptămânii trecute, considerate eurosceptice de unii.

Să vă spălaţi zilnic, să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, să nu mâncaţi făină de gândaci şi nici să nu staţi la 19 grade. Retorica dezastrului nu trebuie îmbrăţişată”, a concluzionat Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT