News

Polițiști de la Serviciul Rutier din Botoșani, trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită

Procurorii DNA Suceava au decis trimiterea în judecată a 21 de persoane pentru infracțiuni de luare de mită, majoritatea din cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier.
06.12.2021 | 19:03
Politisti de la Serviciul Rutier din Botosani trimisi in judecata de DNA pentru luare de mita
ADVERTISEMENT

După ce în luna iunie au organizat o serie de percheziții, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul teritorial Suceava au anunțat trimiterea în judecată a 21 de inculpați, cei mai mulți dintre aceștia făcând parte Inspectoratul de Politie Județean Botoșani – Serviciul Rutier.

Procurorii îi acuză pe inculpați de infracțiuni de mită din partea șoferilor care erau surprinși că încălcau prevederile Codului Rutier și ofereau bani pentru a nu primi sancțiunile prevăzute de către lege.

ADVERTISEMENT

Printre inculpați se numără un ofițer din cadrul IPJ Botoșani-Serviciul Rutier, acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, favorizarea infractorilor, fals și uz de fals în formă continuată.

Anchetatorii DNA susțin că acest ofițer s-ar fi folosit de poziția sa pentru a falsifica o serie de documente, procese verbale și o serie de mărturii, care ar fi stat la baza constituirii unui dosar penal care avea ca obiect de anchetă ” punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”.

ADVERTISEMENT

Respectivul dosar a fost deschis pe numele singurei persoane din dosar care nu face parte din Inspectoratul de Poliție Județeană Botoșani. Procurorii sunt de părere că această persoană se face vinovată de dare de mită.

Scopul mitei oferite ar fi fost acela de a-l determina pe ofițer să abuzeze de autoritatea sa și să îngreuneze deschiderea unui dosar penal și să obținerea unei decizii de netrimitere în judecată. Pentru aceste fapte, procurorii DNA Suceava au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar.

ADVERTISEMENT

O rețea extinsă de luare a mitei

Din comunicatul DNA mai aflăm, de asemenea, că 16 agenți de poliție din cadrul IPJ Botoșani-Serviciul Rutier, se fac vinovați, la rândul lor, de infracțiuni de corupție: luarea de mită și o serie de infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase materiale necuvenite.

Alături de polițiști și persoana inculpată menționată mai sus, procurorii DNA Suceava au dispus trimiterea în judecată a altor patru persoane pentru infracțiuni care au legătură cu darea de mită, instigarea la dare de mită și abuzul în serviciu pentru obținerea unor foloase materiale necuvenite.

ADVERTISEMENT

În cazul acestor persoane fără calitate specială, DNA a decis că trimiterea în judecată poate avea loc în libertate.

O rețea de luare de mită destructurată de DNA

Procurorii explică faptul că polițiștii în cazul cărora au dispus percheziții în luna iunie și trimiterea în judecată în luna decembrie ar fi primit din partea șoferilor care ar fi trebuit sancționați sume de bani care variau de la o sută de lei și puteau ajunge chiar și la o sută de euro.

În perioada iunie-noiembrie 2020, conform DNA, polițiștii inculpați din cadrul IPJ Botoșani ar fi primit mită de la 56 de șoferi opriți în trafic pentru abateri care țineau de depășirea vitezei legale, dar și alte abateri de la Codul Rutier.

ADVERTISEMENT
Tags: