News

Polițiștii care l-au lăsat liber pe Vlad Pascu au fost sancționați ”aspru”: ”20% din salariu timp de trei luni”

Polițiștii care i-au permis lui Vlad Pascu să conducă drogat nu au scăpat nesancționați, din punctul de vedere al Ministerului de Interne.
28.03.2024 | 15:52
Ce au pățit polițiștii care l-au lăsat liber pe Vlad Pascu, deși acesta era drogat. Promisiunea ministrului Cătălin Predoiu
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, opinia publică ar putea considera că aceștia au scăpat relativ ușor, în condițiile în care cea mai ”aspră” sancțiune a fost o penalitate de 20% din salariu timp de trei luni. Asta, chiar dacă ministrul de interne Cătălin Predoiu recunoștea că ”s-a greșit grav” în cazul lui Vlad Pascu.

Ce au pățit polițiștii care l-au lăsat liber pe Vlad Pascu, deși acesta era drogat

”Sistemul a eșuat! S-a pierdut o viață”, adăuga Predoiu, vizibil afectat de drama de la 2 mai. În teorie au fost declanșate cercetări pentru nu mai puțin de patru șefi din IPJ Constanța și un agent de poliție. Au trecut șapte luni de la dramă și nimeni nu a fost pus sub acuzare, chiar dacă doi dintre agenți au fost sancționați cu 20% din salariu timp de trei luni.

ADVERTISEMENT

Conform Libertatea, inclusiv premierul Marcel Ciolacu a fost șocat de modul în care au acționat polițiștii. Aceștia l-au oprit pe Vlad Pascu înainte ca aceasta să comită masacrul de pe șosea, când drogat fiind a lovit un grup de tineri. Nu le-a păsat nici măcar de faptul că tânărul Vlad Pascu era evident drogat, lucru confirmat de filmările cu camera de corp a unui agent, nici de faptul că au găsit droguri în mașina lui Pascu.

”Din păcate, prin modul în care au acţionat, dar şi prin comportamentul ulterior, anumiţi poliţişti au devenit complici morali la crimă”, răbufnea Marcel Ciolacu. La rândul său, chestorul Benone Matei, șef al Poliției Române, recunoștea că tragedia putea fi evitată ”100%” dacă oamenii legii își făceau treaba cu adevărat.

ADVERTISEMENT

Vlad Pascu a fost oprit cu 24 de ore înainte de tragedie, fără RCA

Ancheta ce a urmat tragediei de la 2 Mai a stabilit în mod clar că Vlad Pascu a fost oprit cu 24 de ore înainte de accident de către șeful Poliției Rutiere Constanța, comisarul-șef Constantin Stoian. În acel moment Vlad Pascu ar fi meritat o dublă sancțiune, mai exact una contravențională pentru că nu avea pe parbriz semnul de ”șofer începător”, în condițiile în care obținuse carnetul în urmă cu trei luni.

A doua neregulă, rămasă nesancționată, l-ar fi lăsat pe Vlad Pascu fără dreptul de a conduce, pentru că Mercedesul morții nu avea poliță RCA. Conform legii Vlad Pascu merita o amendă de 1.000 de lei și ”reținerea reținerea certificatului de înmatriculare/ înregistrare a vehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării”.

ADVERTISEMENT

Comisarul șef Constantin Stoian nu a fost impresionat și l-a lăsat pe Vlad Pascu să-și vadă de drum. Și-a dat demisia în cele din urmă, însă a scăpat nesancționat, conform sursei citate. Cu toate acestea a continuat să lucreze la IPJ Constanța pana la începutul lui 2024, când s-a pensionat.

Martorii au sunat disperați la 112 să-l reclame pe Vlad Pascu

Al doilea mare incident în care au fost implicați oamenii legii e chiar înainte de masacrul de pe șosea. Atunci, după mai multe apeluri la 112 din partea martorilor, care anunțau că există un șofer care conduce haotic, cel mai probabil beat sau drogat, polițiștii au considerat că cea mai bună idee e să nu-și bată capul cu aceste apeluri.

ADVERTISEMENT

Cei doi agenți nu s-au obosit să trimită în teren datele primite prin apelul la 112, nu au completat fișa de caz și nu au raportat evenimentul conducerii. Ar mai fi apărut în caz un al treilea polițist, un subcomisar care a fost la fel de ignorant sau rău intenționat, lucru pe care doar anchetatorii pot să-l demonstreze.

Interesant, în fața comisiei de disciplină a ajuns doar operatorul 112 de la IPJ Constanța, fiind sancționat cu ”diminuarea salariului funcției de bază cu 20%, pe o perioadă de 3 luni”, pentru ”neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici ori de la autoritățile anume abilitate de lege”.

Polițiștii din cazul Vlad Pascu au fost anchetați de Corpul de Control al lui Cătălin Predoiu

Anchetatorii au considerat că și acest operator nu a depus diligențe pentru a depista cât mai rapid mașina condusă de Vlad Pascu. Respectivul angajat lucrează în continuare la IPJ Constanța, conform Libertatea. Ca și o simplă coincidență, Vlad Pascu a fost oprit peste două ore de o patrulăde Poliție, formată dintr-un plutonier de la Jandarmerie și un agent de Poliție.

Vlad Pascu le-a arătat acestora doar buletinul, motivând că actele mașinii sunt la tatăl său, care e în Constanța. Polițistul a fost acuzat că nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare ale mașinii care nu avea poliță RCA. Și mai scandalos pentru opinia publică, oamenii legii au percheziționat mașina și au găsit mai multe droguri, însă nu au considerat că au pentru ce să-și bată capul.

Cazul devine și mai scandalos, după ce Vlad Pascu a fost dus totuși la sediul Poliției din Vama Veche pentru a fi testat pentru consul de droguri și alcool. Pentru că nu avea competența să facă asta, agentul de la Ordine Publică a cerut ajutorul unui ofițer coordonator, un subinspector de Poliție.

Vlad Pascu nu a fost testat DrugTest pentru că exista un singur aparat

După 10 minute oamenii legii l-au testat pe Vlad Pascu cu aparatul etilotest, însă acesta nu consumase alcool. Body-cam-ul agentului a surprins comportamentul bizar al lui Vlad Pascu, tânăr care se vedea că nu este tocmai în apele sale. Situația devine tragicomică pentru că s-a dovedit că pe tot litoralul există un singur aparat de tip drugtest, astfel că Vlad Pascu a scăpat fără să fie testat pentru consum de droguri.

Ministerul de Interne s-a autosesizat atunci în cazul șefului Poliției Mangalia, comisarul-șef Dragoș Cristea, ”pentru că nu a organizat programul de lucru astfel încât să asigure continuitatea serviciului polițienesc”. Practic, Vlad Pascu nu a fost testat pentru consumul de droguri pentru că aparatul respectiv se afla la Mangalia, iar acolo singurul angajat care știa să-l folosească era în concediu.

Conform IGPR, comisarul Cristea s-a ales și el cu o reducere a salariului cu 20% pentru trei luni. A demisionat din fruntea Poliției Mangalia și a revenit ca adjunct al șefului Poliției Mangalia, acolo unde lucrează și în prezent. Anchetatorii au stabilit că, într-adevăr, pe litoral exista un singur aparat DrugTest, însă la Constanța erau 12 disponibile, astfel că cineva trebuia să cheme întăriri de acolo.

Vlad Pascu putea fi dus la Spitalul din Mangalia pentru testare

O altă variantă ignorată de oamenii legii era să-l fi dus pe Vlad Pascu la Spitalul din Mangalia, aflat la 10 kilometri depărtare de Vama Veche. În cele din urmă Vlad Pascu a fost lăsat să plece și peste o oră a comis măcelul de pe șosea, în timp ce își conducea drogat autoturismul cu 100 kilometri la oră.

A lovit cinci tineri și a ucis doi dintre ei. Evident, polițiștii nu au mai avut de ales în acel moment și l-au testat, constatând evidentul: Vlad Pascu consumase un cocktail de droguri, de la cocaină, amfetamină, metamfetamină și ecstasy. ”Ar fi consumat substanțele interzise la o locație din Vama Veche, după ce a părăsit sediul postului Poliție Vama Veche”, transmitea atunci chestorul Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța.

Acesta a cerut să fie eliberat din funcție imediat după finalizarea raportului Corpului de Control, iar însuși ministrul Cătălin Predoiu anunța că în cazul chestorului Glugă ”va fi declanșată o cercetare prealabilă pentru neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici ori de la autoritățile anume abilitate de lege”. Cu toate acestea, chestorul Glugă nu a primit momentan nicio sancțiune.

Mai lucrează Adrian Glugă la Poliție? Nimeni nu știe

Este neclar dacă Adrian Glugă mai lucrează în Poliție sau s-a pensionat, pentru că informațiile sunt contradictorii și autoritățile de acolo au o reală problemă cu transparența. În acest caz a mai fost pomenit și numele adjunctului șefului IPJ Constanța, comisarul șef Marin Dincă, însă nici acesta nu a primit nicio sancțiune. Se pare că și acesta a preferat să se pensioneze la vârsta înaintată de 54 de ani.

În urmă cu șapte luni, ministrul de interne Cătălin Predoiu dădea asigurări că acest caz complicat va fi lămurit și toți vinovații vor plăti. ”Ca ministru al afacerilor interne, prima mea datorie e să mă asigur că este lămurit, complet şi întreg, adevărul. Pe baza stabilirii întregului adevăr, asigur că orice neglijenţă sau vinovăţie constatată în cursul anchetei va fi supusă rigorilor legii”, declara Cătălin Predoiu în august 2023. După șapte luni, singurii ”pedepsiți” au fost cei doi agenți care s-au ales cu o penalitate de 20% din salariu pentru trei luni.

ADVERTISEMENT