News

Polonia nu trimite avioane de vânătoare Ucrainei: “Nu ne alăturăm acestui conflict”

Polonia a oferit un răspuns după ce au apărut mai multe informații legat de războiul din Ucraina. Președințele țării a anunțat că nu va trimite avioane de vănătoare.
01.03.2022 | 20:17
Polonia nu trimite avioane de vanatoare Ucrainei Nu ne alaturam acestui conflict
ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Kiev au lansat informația că mai multe state europene vor dona avioane pentru a fi folosite în războiul cu Rusia pornit în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Discuțiile erau legate de MiG-29 și Suhoi Su-25.

Polonia nu se alătură războiului din Ucraina. NATO oferă sprijin financiar

Președintele polonez, Andrzej Duda, a dezmințit informațiile care au apărut în ultimele ore, precizând că nu se alătură conflictului pornit de șeful statului rus, Vladimir Putin. De asemenea, NATO nu va lua parte la război.

ADVERTISEMENT

„Nu trimitem niciun avion de vânătoare în Ucraina pentru că asta ar deschide o interferență militară în conflictul ucrainean. Nu ne alăturăm acestui conflict. NATO nu este parte la acest conflict”, a spus primul om în statul polonez, marți, 1 martie 2022.

Reacția Poloniei vine la scurt timp după ce Bulgaria a luat aceeași decizie. Bulgarii au respins categoric ideea de a veni în sprijinul Ucrainei, subliniind că au deficit de avioane, dar și o problemă cu aprovizionarea pieselor.

ADVERTISEMENT

Informațiile despre sprijinul primit de Ucraina din partea celor două țări a fost lansat prin intermediul Forțelor Aeriene, în prezent demonstrându-se că nu erau adevărate.

 NATO, solidară cu Ucraina. Ce a declarat alianța

În aceeași notă, alianții condamnă invazia nejustificată și brutală a Ucrainei, asta pentru că președintele rus, Vladimir Putin, a spulberat pacea din Europa.

ADVERTISEMENT

„NATO este solidară cu Ucraina. Aliații NATO au impus Rusiei costuri severe pentru invazia sa total nejustificată și nesăbuită a Ucrainei și vom trage atât Rusia, cât și Belarus la răspundere pentru ceea ce fac.

Aliații NATO oferă diferite tipuri de sprijin militar: material, arme antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte tipuri de echipamente militare pentru Ucraina, ajutor umanitar și, de asemenea, sprijin financiar.

ADVERTISEMENT

Dar NATO nu trebuie să facă parte din conflict. NATO nu va trimite trupe în Ucraina și nici nu va muta avioane în spațiul aerian ucrainean”, a declarat secretatul general NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, notează nato.int.

ADVERTISEMENT