News

OSCE, timp de un an sub bagheta Poloniei. Ucraina și Armenia, așteptări mari de la mandatul polonez

Polonia a preluat președinția rotativă anuală a OSCE într-o perioadă marcată de spectrul unui conflict armat în Ucraina și de așteptările Armeniei legate de soluționarea conflictului cu Azerbaidjan.
03.01.2022 | 13:36
OSCE timp de un an sub bagheta Poloniei Ucraina si Armenia asteptari mari de la mandatul polonez
ADVERTISEMENT

Polonia a anunțat deja că se va concentra pe realizarea de progrese către o soluționare pașnică a conflictelor din zona Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, în conformitate cu principiile și angajamentele OSCE.

Este a doua oară când Polonia asigură preşedinţia organizației, după mandatul din 1998.

OSCE, timp de un an sub bagheta Poloniei

„Este o onoare și un privilegiu să ne asumăm președinția OSCE pentru 2022. Scopul nostru va fi să continuăm eforturile de a reconstrui încrederea, precum și să acționăm ca un intermediar și mediator onest între statele participante”, a declarat Zbigniew Rau, ministrul polonez de externe și noul președinte în exercițiu al OSCE.

ADVERTISEMENT

„Polonia se va concentra pe sprijinirea formatelor și proceselor OSCE de soluționare a conflictelor, iar o atenție specială va fi acordată promovării asistenței cuprinzătoare pentru populațiile afectate de conflicte”, a mai spus Rau, care a subliniat că eforturile Poloniei vor fi ghidate de o perspectivă centrată pe om.

„Va fi esențial pentru noi să salvgardam principiile și angajamentele fundamentale ale OSCE consacrate în Actul final de la Helsinki și în documentele ulterioare”, a subliniat noul președinte în exercițiu.

ADVERTISEMENT

„Un dialog autentic între statele participante trebuie să se bazeze pe principiile dreptului internațional și pe un angajament ferm față de mecanismele OSCE deja existente”, a mai declarat ministrul polonez de externe.

Președintele în exercițiul al OSCE a subliniat că interesele conflictuale necesită eforturi comune pentru a promova soluții. Discuția amănunțită merită o atenție detaliată, iar președinția poloneză se va asigura că toate vocile sunt auzite și toate sfaturile luate în considerare.

ADVERTISEMENT

Președinția se va concentra, de asemenea, pe cooperarea economică, care este esențială în urmărirea păcii și securității.

Pandemia de Covid-19 a expus vulnerabilitatea și fragilitatea economiilor statelor, iar răspunsul la această provocare printr-un multilateralism eficient va fi una dintre prioritățile Poloniei.

ADVERTISEMENT

„Organizația noastră este un efort comun și un exercițiu colectiv. Mobilizarea bunei voințe a statelor participante este esențială pentru succesul efortului excepțional care este OSCE”, a subliniat Rau.

Deși Polonia a preluat președinția OSCE la 1 ianuarie, Zbigniew Rau va inaugura oficial mandatul și va sublinia prioritățile Poloniei la sesiunea Consiliului Permanent al OSCE de la Viena din 13 ianuarie 2022.

Ucraina are așteptări mari de la mandatul polonez în fruntea OSCE

Polonia ar putea vedea în cursul mandatului său o escaladare a situației în estul Ucrainei și în apropierea granițelor țării, susține ambasadorul Ucrainei în Polonia, Andrii Deshchytsia.

„Apreciem că una dintre prioritățile președinției Poloniei în OSCE în 2022 este soluționarea conflictului ruso-ucrainean”, a spus Deshchytsia, potrivit MENAFN.

Printre principalele așteptări ale părții ucrainene de la președinția poloneză a OSCE, el a numit consolidarea mandatului Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina.

„Înțelegem că trebuie să existe un consens între țările OSCE cu privire la această problemă, dar Rusia nu va fi de acord cu acest lucru. Cu toate acestea, este important să se dezvolte mecanisme clare pentru soluționarea situației de securitate din regiune”, a spus diplomatul ucrainean.

Potrivit trimisului diplomatic, Ucraina va ridica problema protecției drepturilor omului în teritoriile ocupate temporar (TOT) ale Ucrainei și a situației prizonierilor politici ucraineni, inclusiv a tătarilor din Crimeea.

„Acestea sunt problemele de care se ocupă OSCE și ne așteptăm ca Polonia să le țină seama și să le ridice la un nivel suficient de înalt”, a mai spus ambasadorul ucrainean în Polonia.

Deshchytsia a mai remarcat că partea ucraineană așteaptă vizita ministrului polonez de externe, Zbigniew Rau, în ianuarie, în calitate de reprezentant al președinției în exercițiu a OSCE.

Diplomatul ucrainean a remarcat că o sarcină foarte importantă cu care se confruntă OSCE este detensionarea situației din jurul granițelor Ucrainei și prevenirea „înghețului” a conflictului din TOT așa cum s-a întâmplat cu cele din zonele OSCE din Osetia de Sud, Abhazia sau Transnistria.

Viitoarea reuniune a OSCE, semnificativă pentru problema returnării prozonierilor armeni

Polonia speră că procesul de delimitare și demarcare dintre Armenia și Azerbaidjan va avea o soluție pozitivă, a declarat ambasadorul Poloniei în Armenia, Pawel Cieplak.

„Ne dăm seama foarte bine că o întoarcere rapidă a captivilor este o problemă prioritară pentru cetățenii și guvernul Armeniei”, a declarat el când a fost întrebat ce rol poate juca Polonia ca țară președinte a OSCE în 2022 pentru soluționarea conflictului din Nagorno Karabakh, soluționarea problemelor umanitare conexe și procesul de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan.

„Cred că viitoarea întâlnire de la Viena, pe 13 ianuarie, va fi semnificativă în acest proces”, a spus ambasadorul Cieplak. .

El a mai spus că Polonia va prezenta informații detaliate cu privire la poziția sa față de situația și mediul de securitate din Caucazul de Sud în ianuarie, când ministrul polonez de externe va călători la Viena pentru a-și asuma președinția OSCE și pentru a-și prezenta prioritățile.

Ambasadorul a precizat că această problemă a fost discutată între ministrul de externe polonez Zbigniew Rau și omologul său armean Ararat Mirzoyan în timpul întâlnirilor lor din 2021 de la Viena și Stockholm.

OSCE este cea mai mare organizație regională de securitate. Prin intermediul instituțiilor sale specializate, al unităților de experți și rețelei de Misiuni din teren, OSCE are competențe în domenii variate, cu impact asupra securității comune: controlul armamentelor convenționale și măsuri de creștere a încrederii și securității; combaterea amenințărilor transnaționale; activități economice și în domeniul mediului; democratizare; promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, libertății mass-media, precum și a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

ADVERTISEMENT