News

Polonia recurge din nou la măsuri radicale! Populația este sfătuită să rămână acasă

16.10.2020 | 08:18
Polonia recurge din nou la masuri radicale Populatia este sfatuita sa ramana acasa
ADVERTISEMENT

Având în vedere bilanțul tot mai mare al cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus raportate pe teritoriul țării (8.099 în ultimele 24 de ore) și creșterile îngrijorătoare ale numărului de persoane internate în spitale, autoritățile poloneze au anunțat în cursul zilei de joi noi măsuri menite să stopeze răspândirea bolii.

Printre acestea se numără, potrivit premierului Mateusz Morawiecki, reducerea orarului de funcţionare a barurilor şi restaurantelor, predarea cursurilor exclusiv online și munca de la distanță. De asemenea, cetățenilor li se recomandă să evite pe cât posibil deplasările, mai ales dacă se află în categoriile de risc.

ADVERTISEMENT

Fac apel la toate persoanele vârstnice să rămână acasă. Vom câştiga această luptă, dar numai dacă suntem uniţi şi responsabili”, a transmis șeful Executivului.

Polonia anunță noi restricții. Populația trebuie să rămână acasă

De asemenea, acesta le-a recomandat „tuturor celor care pot, să lucreze de la distanţă” în următoarea perioadă. În plus, restaurantele vor funcţiona doar până la ora 21.00, iar evenimentele sportive se vor desfăşura fără public, la fel ca în primăvară, când a fost atins vârful primului val al pandemiei.

ADVERTISEMENT

Peste 150 de comitate cu 70% din totalul populaţiei ţării vor fi declarate zone roşii, ceea ce înseamnă că autoritățile vor impune măsuri mai stricte adunărilor publice. Printre zonele puternic afectate de răspândirea virusului se numără și capitala Varșovia.

România nu ia în calcul revenirea la starea de urgență

În altă ordine de idei, autoritățile române nu iau, însă, în calcul o revenire la starea de urgență, chiar dacă situația se înrăutățește pe zi ce trece. Vor fi impuse, însă, noi restricții, în zonele în care se constată că virusul se răspândește într-un ritm alert.

ADVERTISEMENT

Comparația cu alte țări e mai complicată, fiindcă nu există o definiție universal valabilă sau european valabilă pentru starea de urgență. Ceea ce declară alte state din zona noastră este mai degrabă similar cu ce se numește la noi starea de alertă, care permite instituirea cam tuturor restricțiilor și măsurilor necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie.

Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru starea de alertă, și de când există această lege care a fost tergiversată la vremea respectivă în Parlament, guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei. Nu este nevoie acum de stare de urgență.

ADVERTISEMENT

Dacă, Doamne ferește, ajungem în situația să nu mai fie suficiente măsurile posibile prin legea care descrie starea de alertă și trebuie să impunem alte restricții pentru limitarea libertăților, atunci este de evaluat dacă se introduce local sau regional. Național nu cred că va fi cazul.

 
Ca ţară ne permitem să facem tot ce putem pentru sănătatea concetăţenilor noştri. E evident că nu putem să intrăm într-o logică să măsurăm vieţi contra firme. Aşa ceva e inadmisibil. Pe de altă parte, din motive de restricţii care au fost necesare la momentul respectiv şi din păcate sunt şi acum, firmele au dificultăţi.

De aceea, Guvernul a venit cu sprijin pentru a stimula activitatea. Guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin, cu măsuri speciale sectoriale. Această pandemie ne costă scump.

E un fapt, dar împreună cu Guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea şi o grijă pronunţată pentru românii care se îmbolnăvesc, dar şi grijă pentru anumite sectoare ale economiei care unele sunt lovite grav de această pandemie. Practic trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultam şi pot să spun că în această situaţie Guvernul împreună cu mine ne-am mişcat bine”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT